Oranž čamci kao simboli tragedije

Prije ulaska u palatu umjetnik proziva posjetioca time što je na fasadi ove renesansne zgrade postavio 22 čamca
70 pregleda 1 komentar(a)
čamci, Firenca, Foto: Plazzostorzzi.org
čamci, Firenca, Foto: Plazzostorzzi.org
Ažurirano: 10.10.2016. 19:34h

Oranž gumeni čamci okačeni o fasadu renesansne palate Stroci u Firenci su način na koji kineski umjetnik i disident Aj Vejvej osuđuje patnje migranata, a to čini na retrospektivnoj izložbi.

“Posjetio sam desetine izbjegličkih kampova u Grčkoj, Turskoj, Siriji, Izraelu i pojasu Gaze i razgovarao sam sa svima. Oni koji se bore za svoju slobodu su heroji današnjice i svojim radom želim samo da im pokažem duboko poštovanje koje imam za njih”, rekao je 59-ogodišnji Aj Vejvej.

Izložba nazvana “Ai Weiwei. Libero” (Aj Vejvej. Slobodan) predstavljena je kao njegova najveća retrospektiva do sada. Izložba će biti otvorena do 22. januara 2017, u prestižnoj palati Stroci, u centru glavnog grada Toskane. Na njoj je predstavljeno oko 60 djela, monumentalnih instalacija, skulptura ili fotografija savremenog kineskog umjetnika, žestoko osporavanog i jako prisutnog u medijima.

Čak i prije ulaska u palatu umjetnik proziva posjetioca time što je na fasadi ove renesansne zgrade postavio 22 narandžasta čamca oko prozora na drugom spratu. Oni su simboli tragedije izbjeglica koji i dalje svakodnevno rizikuju živote pokušavajući da pređu Mediteran u tim brodićima.

Nazvana Rekadrirati, instalacija treba da predstavlja osim umjetničkog gesta i vrstu osude, i političkog stava.

“Izabrao sam Firencu za ovu izložbu i zato što je Italija zemlja koja najbolje prima izbeglice, ona ih nikada ne odbija kao što je to slučaj u drugim državama”, rekao je umjetnik.

Izložba je već izazvala polemiku. Na Fejsbuk stranici palate Stroci stigle su brojne, najčešće negativne, poruke osuđujući “užas”, “vandalizam”, “estetsku uvredu” ili “ideološki napad na jednu od najljepših zgrada na svijetu”.

“Nisam očekivao tolike kritike, ali i to je dobro, više će se pričati o nama”, rekao je Aj Vejvej koji je naviknut na provokacije.

On je već u februaru govorio o migrantskoj drami u drugoj instalaciji u Berlinu gde je povezao arhitektonsku prošlost sa sadašnošću. Prekrio je stubove berlinske koncertne zgrade sa 14.000 narandžastih pojaseva za spasavanje sakupljenih na grčkom ostrvu Lezbosu koje je tada bilo glavno mjesto dolaska migranata u Evropu.

Aj Vejvej je 2011. bio 81 dan u zatvoru u Kini i žestoki je kritičar kineske vlade mada se situacija smirila u posljednje vrijeme. Peking mu je nedavno vratio pasoš i uskoro će moći da se vrati u svoju zemlju.

Bonus video: