Komnenović: Pupin je dosegao Olimp nauke, ali i Olimp rodoljublja, patriotizma i duhovnosti

"Kada je riječ o vezama sa Crnom Gorom Pupin je tokom Prvog svjetskog rata, dvije trećine dobrovoljne pomoći, davao narodu u Srbiji, jednu trećinu namjenjivao Crnoj Gori", rekla je Ninković-Tašić
59 pregleda 3 komentar(a)
Akademija, Mihajlo Pupin, Herceg Novi, Foto: Matica Boke
Akademija, Mihajlo Pupin, Herceg Novi, Foto: Matica Boke
Ažurirano: 10.10.2016. 14:01h

Akademija posvećena Mihajlu Pupinu koju je organizovala Matica Boke održana je u nedjelju veče u Dvorani Park u Herceg Novom.

Predsjednik Upravnog odbora Matice Boke Željko Komnenović je otvarajući akademiju kazao je je riječ "o dobrom čovjeku, velikom naučniku i vjerniku, vlasniku 34 patenta, dobrotvoru, osnivaču Nase, dobitniku Pulicerove nagrade, čovjeku koji je dosegao Olimp nauke ali i Olimp rodoljublja, patriotizma i duhovnosti".

Prikazan je potom animirano-dokumentarni film autora Save Saika, "Mihajlo Idvorski Pupin – Put ka svetlosti", koji je UNESKO uvrstio u svoj zvaničan kalendar, kao jednu od manifestacija kojima je 2015. obilježena kao Međunrodna godina svjetlosti.

Aleksandra Ninković-Tašić iz Obrazovno-istraživačkog centra Mihajlo Pupin iz Beograda je istakla da je Pupin što je stekao časnim naučnim radom ostavio je svom narodu.

Podsjetila je da je bio član Američke akademije nauka, Srpske kraljevske akademije, počasni doktor 18 univerziteta, učitelj četiri nobelovca, otac telekomunikacija, mentor poznatim naučnicima, zaslužan što je rendgen aparat ušao u medicinsku upotrebu, i prvi rendgenski snimak u Americi na živom čovjeku, kao pripremu za operaciju, napravio je Pupin.

"Kada je riječ o vezama sa Crnom Gorom Pupin je tokom Prvog svjetskog rata, dvije trećine dobrovoljne pomoći, davao narodu u Srbiji, jednu trećinu namjenjivao Crnoj Gori", rekla je Ninković-Tašić.

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović istakao je da nauka i religija nisu nešto što jedno drugo isključuje i da život Mihajla Pupina i sve ono što j uradio i rekao to potvrđuje.

Dr Drago Šerović je ukazao na značaj ovakvih programa koji doprinose saznanju o nepravedno zapostavljenom djelu velikog naučnika koji je tokom svog naučnog i eksperimetalnog rada dao značajne zaključke.

Bonus video: