Bijeg od jeftine dopadljivosti

U katalogu izložbe zapisano je da se i pored svih uticaja savremenog kod Kardovića osjeća snažan stav da se sačuva od zamki jeftine dopadljivosti “i da po svaku cijenu izgradi svoj stil i ostavi pečat njemu svojstvene lirske intonacije“
168 pregleda 0 komentar(a)
Selvar Kardović Milutin Lutovac, Foto: Radomir Petrić
Selvar Kardović Milutin Lutovac, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 10.10.2016. 12:04h

Prva samostalna izložba Selvera Kardovića, akademskog umjetnika iz Rožaja, koja obuhvata četrdeset crteža i slika na kojima dominira ljudska figura, otvorena je u barskoj Galeriji “Velimir A. Leković”.

“Rana misao, osjećanje i intuicija - omogućavaju mladom stvaraocu kakav je Kardović da se bavi utiscima o svijetu koji ga okružuje, a koje prima u dosluhu sa zagonetnim podnebljem u kojem živi i stvara.

Pomoću njih, tih signala svijesti, on, kroz ono spoljašnje, asimiluje svoj doživljaj podređujući ga koloritu zavičaja, a kroz ono unutrašnje 'čulno' reaguje u ime procesa cjelovitosti i savremenosti”, kazao je otvarajući izložbu mr Milun Lutovac, upravnik galerije “Velimir A. Leković”, akcentujući Kardovićev analitički pristup crtežu.

U katalogu izložbe zapisano je da se i pored svih uticaja savremenog kod Kardovića osjeća snažan stav da se sačuva od zamki jeftine dopadljivosti “i da po svaku cijenu izgradi svoj stil i ostavi pečat njemu svojstvene lirske intonacije“.

Selver Kardović (26) je završio Srednju umjetničku školu “Petar Lubarda“ na Cetinju, a Fakultet likovnih umjetnosti na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, smjer Slikarstvo. Učesnik je više internacionalnih likovnih susreta.

Imao je više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Ovo njegovo prvo samostalno predstavljanje u Baru organizovao je Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore u saradnji sa JP Kulturnim centrom Bar.

Bonus video: