Tajson je htio da se ubije, ali se ipak vraća u ring

„Nije tajna da je Tajson teško bolestan, ima strašne psihičke probleme, ali apelujem na sve odgovorne da ga ne otpisuju. I drugi slavni sportisti su u nekim trenucima karijera pali na dno, pa su se vratili”, rekao je Piter Fjuri
78 pregleda 0 komentar(a)
Tajson Fjuri, Foto: Reuters
Tajson Fjuri, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.10.2016. 12:11h

Kad je prošle godine napokon srušio „vječnog” prvaka u teškoj kategoriji Vladimira Klička, svijet je bio njegov.

U trenutku je Kralj Cigana postao globalna zvijezda, borca koji je uspio u nemogućem - srušio je nepobjedivog Ukrajinca, prekinuo je dosadnu dominaciju porodice Kličko i vratio je dašak svježine u sport koji je postao prokleto predvidljiv.

Tako se barem činilo. Svijet boksa je napeto čekao revanš. U boksu to tako ide. Takva je sudbina onoga koji uspije da sruši prvaka i bilo je zanimljivo vidjeti je li Tajson Fjuri zvijezda na jedan dan ili je zaista stiglo novo doba u boksu.

Međutim, Fjuri nije uspio ništa da dokaže i ono što je uslijedilo bilo je mučno za gledati, još mučnije za čitati.

Najprije je Britanac otkazao prvi dogovoreni dvoboj s Kličkom zbog navodne povrede, da bi drugo odlaganje na površinu izbacilo sve probleme koji su postali glavna tema tabloida širom svijeta.

Jednostavno, slava koja je stigla preko noći bila je previše za luckastog Britanca.

„Manično sam depresivan. Nadam se da će me neko ubiti prije nego što sam dignem ruku na sebe. Gurnut sam na ivicu. Psihijatar mi je rekao kako imam teški oblik bipolarnog poremećaja. A sve zbog silnih sranja koja sam prošao u boksu”.

„Da nisam hrišćanin, iste bih sekunde sam sebi oduzeo život. Svaki se dan nadam da ću umrijeti. Znam da je to ružno za reći kad imaš prekrasnu porodicu, ali ja jednostavno ne želim da živim. To mi je boks napravio”, ispovjedio se Fjuri u nedavnom intervju za „Roling stoun”.

Kličko se već dao u potragu za novim protivnikom i vjerovatno će to biti Fjurijev zemljak Entoni Džošua, jer su svi digli ruke od posrnulog šampiona.

Ali, prema najnovijim informacijama koje su stigle sa Ostrva, možda i nije nemoguće da još jednom vidimo meč koji je obilježio svijet boksa posljednjih godina.

Piter Fjuri, Tajsonov stric i trener je za BBC rekao da je svjetski prvak bolje, kako ozbiljno razmišlja o povratku treninzima i da ga očekuje opet u dvorani u martu ili aprilu.

„Ne sumnjam da će Tajson nastaviti karijeru”, rekao je Piter Fjuri.

Nakon što je u novembru prošle godine postao svjetski prvak, Fjuri je ujedinio titule u WBA, IBF i WBO verziji, ali mu je nakon što je odustao od meča s Vjačeslavom Glazkovim oduzet IBF pojas.

Piter Fjuri smatra da je vrijeme da svi ostali izazivači imaju pravo da se bore za dvije preostale titule, a da ih se prvak mora odreći sve dok ne bude u stanju da se posveti boksu i da, čim se vrati u ring, dobije priliku da vrati pojaseve.

„Sve dok Tajson iz zdravstvenih razloga nije sposoban da se bori, te titule bi trebalo da budu slobodne. Neka se ljudi bore za njih. Međutim, smatram da se i Tajsonu treba dati šansa kad se vrati boksu, a uvjeren sam da hoće, da dobije priliku boriti se za titule svjetskog prvaka”.

„Nije tajna da je Tajson teško bolestan, ima strašne psihičke probleme, ali apelujem na sve odgovorne da ga ne otpisuju. I drugi slavni sportisti su u nekim trenucima karijera pali na dno, pa su se vratili”, zaključuje Piter Fjuri.

Predsjednik WBA Hilberto Mendosa rekao je za „Sportvik” da Fjuri zaslužuje šansu da prebrodi ovu situaciju.

„Naša je glavna briga da pratimo što se događa s pojasom i da držimo na oku cijelu situaciju oko njega. Odlučili smo da pomognemo Tajsonu. Poslaćemo mu naše medicinske savjetnike i doktore da naprave sve kako bi se Tajson vratio među žive”.

„Ipak, zasada mi je teško da govorim o budućnosti. Ne znam hoće li se Tajson moći boriti za naslov, teško je to reći jer stvar nije jednostavna. Na kraju, priznao je da je uzimao kokain, a naša je politika da imamo nultu toleranciju prema svim drogama. To bi mogao biti veliki problem, jer želimo boks da očuvamo čistim”, kazao je Mendosa.

Bonus video: