Spoj savremenog i tradicionalnog

Dimitrije Popović, koji je napisao i uvodni tekst za katalog koji prati izložbu, kazao je kako Šćepanović svojim radovima vraća izvornu vrijednost vajarskog umijeća, direktno obrađujući kamen koji pronalazi u podneblju u kojem stvara
57 pregleda 0 komentar(a)
Miodrag Šćepanović, Foto: Nacionalnemanjinehr.com
Miodrag Šćepanović, Foto: Nacionalnemanjinehr.com
Ažurirano: 10.10.2016. 11:43h

Izložba “Ljepota kamena” poznatog crnogorskog vajara Miodraga Šćepanovića, koju je organizovala Nacionalna zajednca Crnogoraca Hrvatske i Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore “Montenegro” Zagreb, otvorena je u Muzeju Mimara u Zagrebu u prisusvu velikog broja ljubitelja umjetnosti.

Na otvaranju izložbe, koja je organizovana u sklopu programa Dani crnogorske kulture 2016. - crnogorski umjetnici, govorili su upravnica Muzeja Mimara mr. sc. Lada Ratković-Bukovčan, akademski slikar Dimitrije Popović, likovna kritičarka Iva Köbler i Danilo Ivezić, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske.

Dimitrije Popović, koji je napisao i uvodni tekst za katalog koji prati izložbu, kazao je kako Šćepanović svojim radovima vraća izvornu vrijednost vajarskog umijeća, direktno obrađujući kamen koji pronalazi u podneblju u kojem stvara. Kao specifičnosti njegove skulpture, Popović je istakao kolorit i ispoliranost kamena te spoj tradicionalnog izraza i savremenog identiteta.

Miodrag Šćepanović diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti, Odsjek vajarstvo, u klasi prof. Miše Popovića 1983. u Beogradu. Član je ULUCG-a i Udruženja “Jesenji salon” Pariz. Samostalno je izlagao više od dvadeset puta kao i na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nagrade Fakulteta likovnih umjetnosti u Beogradu 1983, te nagrada “Lubarda, Stijović, Milunović” i ULUCG 2003, te prve nagrade za skulpturu “Pol Belmondo” na Jesenjem salonu u Parizu 2006, nagrade “Mišel Dimon” za skulpturu Salon francuskih umjetnika “Grand pale” Pariz 2012. i bronzane medalje na istom salonu 2014.

Izložba u Muzeju Mimara biće otvorena do 23. oktobra.

Bonus video: