Sa Stojanovićem mora da ide i Pavićević

“Nesumnjivo primarnu objektivnu odgovornost u odnosu na neuspjehe u borbi protiv organizovanog kriminala ima direktor”
68 pregleda 42 komentar(a)
Goran Danilović, Milovan Pavićević, Foto: Savo Prelević
Goran Danilović, Milovan Pavićević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.10.2016. 10:15h

Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović u predlogu Vladi za razrješenje direktora Uprave policije (UP) Slavka Stojanovića naveo je da "nesumnjivo primarnu objektivnu odgovornost u odnosu na neuspjehe u borbi protiv organizovanog kriminala ima direktor, a zatim i ostali nadležni rukovodioci UP koji se nalaze niže u hijerarhiji rukovođenja".

Danilović je predlog za razrješenje Stojanovića predao Komisiji za kadrovska i administrativna pitanja Vlade, ali se o njegovom predlogu nije odlučivalo na posljednjoj sjednici.

Usmeno obrazloženje na sjednici je bilo da Danilovićev predlog nije formalno ispravan.

U Danilovićevom dokumentu, u koji su "Vijesti" imale uvid, navodi se da će ministar u slučaju razrješenja Stojanovića, u skladu sa zakonom i uz prethodnu saglasnost Vlade, odrediti jednog od svojih pomoćnika da obavlja poslove direktora.

"On bi, birajući svoj tim saradnika, izvršio i ostale potrebne kadrovske promjene, to jeste pozvao bi pomoćnika direktora - rukovodioca Sektora kriminalističke policije da podnesu lični zahtjev za prestanak mandata i donio bi rješenja o raspoređivanju drugih službenika na radna mjesta rukovodilaca pojedinih specijalizovanih organizacionih jedinica Sektora kriminalističke policije u sjedištu, pojedinih centara i odjeljenja bezbjednosti, kao i na radna mjesta rukovodilaca organizacionih jedinica kriminalističke policije u tim centrima i odjeljenjima bezbjednosti”, piše Danilovićevom predlogu.

Na poziciji pomoćnika direktora UP - rukovodioca Sektora kriminalističke policije je Milovan Pavićević.

Nadležni organi i tijela, ali i javnost konstatovali su, piše u dokumentu, da je došlo do značajnog usložnjavanja bezbjednosnih prilika u pojedinim gradovima, odnosno u Crnoj Gori.

"Posljedice ovih dešavanja su tragične i više nego zabrinjavajuće i ogledaju se u učestalom izvršenju sve većeg broja krivičnih djela ubistava, teških ubistava, ubistava u pokušaju, teških ubistava u pokušaju, ali i podmetanja požara na automobilima, eksplozija i drugih opšte opasnih radnji koja se mogu povezati sa međusobnim sukobima između organizovanih kriminalnih grupa iz Crne Gore i njihovih saradnika iz zemalja regiona. Ono što posebno zabrinjava je da izvjesnost i daljeg usložnjavanja bezbjednosnih prilika i dalje postoji", piše u predlogu ministra.

On je u tom dokumentu napisao da je blagovremeno ukazivao da je neophodno pristupiti kadrovskim promjenama visoko rukovodnog kadra u Upravi policije, Sektoru kriminalističke policije sa organizacionim jedinicama u čijoj je nadležnosti borba protiv organizovanog kriminala, ali i u pojedinim teritorijalnim organizacionim jedinicama Uprave policije.

Kazao je da je to predlagao nakon svih sastanaka na kojima se govorilo o bezbjednosnim prilikama u državi, posebno u Kotoru, ali da njegovi predlozi nijesu prihvaćeni.

On je posjetio da su samo od 27. jula 2016. godine, kada je održana posljednja sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost, izvršeno šest teških krivičnih djela ubistva (tri u Baru, dva u Kotoru i jedno u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu) koja se mogu povezati sa međusobnim sukobima između organizovanih kriminalnih grupa iz Crne Gore i njihovih saradnika iz zemalja regiona.

U međuvremenu, piše on, 1. oktobra 2016. godine u Nikšiću na javnom mjestu u prisustvu većeg broja građana dogodilo se još jedno brutalno ubistvo.

“Ovim je nastavljena dinamika i trend teškog i organizovanog kriminala u Crnoj Gori. Samo ovi događaji su i više nego dovoljni da se na odgovornost pozove direktor Uprave policije, što se i faktički čini ovim predlogom, odnosno da Vlada Crne Gore razriješi direktora Uprave policije, kao i da se pristupi ozbiljnim prvo ostalim kadrovskim, a zatim i organizacionim promjenama u Upravi policije. Nesumnjivo je da pomenuti događaji predstavljaju posljedicu neadekvatne reakcije Uprave policije, a što je u najvećem uzrokovano lošim rukovođenjem i nepostojanjem odgovornosti”, piše u dokumetu.

On je detaljno podsjetio na skoro sve događaje za vrijeme Stojanovićevog direktorovanja, uključujući i ponašanje Specijalne antiterorističke jedinice u oktobru prošle godine.

“Zakonom o specijalnom tužilaštvu, odnosno aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova iz marta 2015. godine uspostavljeno je Specijalno policijsko odjeljenje u okviru Sektora kriminalističke policije Uprave policije čiji službenici vrše policijske poslove u vezi sa krivičnim djelima za koje je nadležno Specijalno državno tužilaštvo. Iako se ovi policijski poslovi nalaze u samom vrhu prioriteta direktor UP i pored toga što se radilo i o preuzetim međunarodnim obavezama, i usprkos inicijativama i nalozima ministra unutrašnjih poslova, nije blagovremeno postupao u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima, odnosno nije blagovremeno donosio rješenja o raspoređivanju policijskih službenika u Specijalno policijsko odjeljenje.

Prema podacima Biroa za pravne i kadrovske poslove MUP-a, iako je Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji stupio na snagu u martu 2015. godine, a u julu iste godine su polaganjem zakletve izabranog Glavnog specijalnog tužioca i ostalih specijalnih tužilaca, ispunjeni svi preduslovi za početak rada Specijalnog državnog tužilaštva, prvi službenik raspoređen u to Specijalno policijsko odjeljenje je raspoređen tek nakon proteka više mjeseci 1. marta 2016. godine, a radilo se o rukovodiocu ovog odjeljenja. Specijalno policijsko odjeljenje je u potpunosti popunjeno tek nakon proteka sedam mjeseci od raspoređivanja rukovodioca, tačnije 6. oktobra 2016. godine, nakon više od godinu dana od stupanja na snagu akta o organizaciji i sistematizaciji, odnosno izbora glavnog specijalnog i ostalih specijalnih tužilaca. To je nedopustivo i sigurno nije išlo u prilog uspješnoj borbi protiv organizovanog kriminala, nego upravo suprotno”, piše u tom dokumetu.

On je napisao da “posebno zabrinjava činjenica da je samo četiri dana ranije direktor Uprave policije u intervjuu dnevnom listu “Pobjeda” saopštio javnosti čitav niz razloga i zamjerki na rad zbog kojih je izjavio da neće sadašnjeg rukovodioca Specijalnog policijskog odjeljenja rasporediti na mjesto na koje ga je ipak nekoliko dana kasnije i rasporedio”.

Nije donio više od 200 rješenja o raspoređivanju policajaca

Prema podacima Biroa za pravne i kadrovske poslove MUP-a, piše u Danilovićevom predlogu, Stojanović nije donio preko dvije stotine rješenja o raspoređivanju policijskih službenika u skladu sa važećim aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji koji je na snazi od marta 2015. godine.

“Ono što posebno zabrinjava je da značajan broj neraspoređenih policijskih službenika ispunjava uslove za raspoređivanje na određena radna mjesta, ali nisu raspoređeni isključivo zato što direktor Uprave policije ne donosi odgovarajuća rješenja o raspoređivanju, iako je to njegova obaveza shodno Zakonu o unutrašnjim poslovima. Značajno je ukazati i na karaterističan slučaj kadrovskih promjena koje je u proteklom periodu izvršio direktor UP. On je 23. februara 2014. godine saopštio javnosti da je, imajući u vidu prvenstveno slučaj paljenja vozila ND Vijesti i incident u Urgentnom bloku Kliničkog centra, donio i odluku, u cilju efikasnijeg funkcionisanja pojedinih organizacionih jedinica Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova, da sprovede određene kadrovske promjene u cilju kvalitetnijeg rada CB Podgorica u narednom periodu. Konkretno, CB Podgorica je tom prilikom dobio novog rukovodioca, kao i rukovodioca Odjeljenja bezbjednosti policije CB Podgorica. Nakon što je prošlo skoro godinu i po, tač nije 29. jula 2015. godine, UP izdaje saopštenje u kojem navodi da je direktor, shodno procjeni i potrebama službe, opet donio odluku o kadrovskim promjenama u Centru bezbjednosti Podgorica. Ono što je u najmanju ruku neobično jeste da je na mjesto načelnika-rukovodica CB Podgorica postavio jednog od dvojice rukovodilaca u CB Podgorica koje je prethodno smijenio 23. februara 2014. godine”, piše u dokumentu ministar, navodeći da su to najbolji primjeri kako je direktor policije vršio kadrovske promjene.

“Zabrinjavajuće je da je zbog paljenja vozila i incidenta u Urgentnom bloku direktor izvršio kadrovske promjene, a u slučaju čitavog niza ubistava i teških krivičnih djela nije izvršio ni jednu”, piše u tom dokumetu.

Bonus video: