Privodili i komšije da utvrde identitet

Bjelopoljci tvrde da je policija demonstrirala silu i privodila bez razloga, upadala u kafiće i zabranjivala prolaz pješacima
166 pregleda 151 komentar(a)
Milo Đukanović Bijelo Polje, tribina DPS Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Milo Đukanović Bijelo Polje, tribina DPS Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 10.10.2016. 05:57h

Tokom promotivnog skupa Demokratske partije socijalista (DPS) u Bijelom Polju policija je demonstrirala silu i privodila bez razloga građane tog grada.

To je redakciji "Vijesti" saopštilo nekoliko Bjelopoljaca, koji tvrde da su pripadnici policije kršili njihova Ustavom zagarantovana prava. Koliko građana je privedeno na informativni razgovor, koliko njih je zadržano i da li su policajci prekoračili službena ovlašćenja iz Uprave policije juče nisu odgovarali.

Osim privedenih, redakciji su se obratili i građani koji su bili samo posmatrači ponašanja policije.

Među privedenim bili su mladi umjetnik Milan Jovović i njegov drug Stevan Veličković. Njihov "grijeh", tvrde, bio je to što su se u Parku pjesnika našli bez ličnih dokumenata, u trenutku dok se su kolone građana i automobila kretali prema sportskoj dvorani "Nikoljac", gdje je održana konvencija DPS-a.

"Dok smo stajali u parku prišla su nam trojica policajaca u civilu i tražili dokumenta. Moj drug Milan je kazao jednom od njih da su komšije", rekao je Veličković.

Jovović je kazao da je poznao svog komšiju policajca Aca Radovića i da mu je rekao: "Pa ti me znaš, komšije smo".

"Radović se tada udaljio a samo par minuta kasnije stigla je "marica" iz koje su nam prišla četvorica policajaca koji su takođe tražili dokumenta", kazao je Jovović.

Dodao je da je nakon bezuspješnog razgovora uslijedilo pretresanje i privođenje na očigled velikog broja prolaznika.

"Privedeni smo i odvezeni kao kriminalci, iako smo od Centra bezbjednosti bili udaljeni svega 50 metara. Poslije neljudskog ponašanja iako ničim nismo izazvali takvu reakciju policajaca osjetio sam napad klaustofobičnog stanja, a kasnije u stanici sam čekao više od 40 minuta da se utvrdi naš identitet", rekao je Jovović.

Policija i djecu upućivala u sporedne ulice

Neki od građana Nikoljca, gdje se nalazi sportska dvorana, koji nisu željeli da im se ime pominje u novinama, požalili su se da je u vrijeme trajanja konvencije DPS-a policija zabranila prolaz i za pješake.

"U sporedne ulice policajci su upućivali čak i našu maloljetnu djecu", kazao je jedan od građana Nikoljca.

Dvojicu pokupili iz lokala zbog srednjeg prsta

Bjelopoljac V. K. posmatrao je iz lokala “Darwood“ privođenje druge dvojice mladića.

"Oko sat su uz sirene kružile kolone automobila sa zastavama. Neki su, suprotno svim normama bezbjednosti u saobraćaju, sjedjeli na otvorenim prozorima vozila u pokretu. Vidio sam da su ovi dva mladića izlazili iz lokala i pokazivali im srednji prst, ali nisam primijetio da li su i sami bili isprovocirani i na koji način”, kazao je “Vijestima” V. K.

Dodao je da su im nakon nekog vremena prišla tri ili četri policajaca.

"Odmah su ih priveli. Čak im nisu dozvolili ni da uzmu svoje telefone i stvari koje su ostale u kafiću", rekao je V. K. i istakao da veoma sporan način privođenja mladića "ma šta da su uradili".

Hapšenje policije posmatrao je i Predrag Smolović (45).

"Bilo je jako neprijatno posmatrati takvo hapšenje. Ako je razlog što su ih hapsili njihovo ponašanje, ne vidim razlog zašto je to urađeno na takav način, na očigled toliko ljudi. Zar nisu mogli prosto da ih pozovu na informativni razgovor", kazao je Smolović.

Bonus video: