Poznata lica u još jednom maratonu za Nobelovu nagradu za književnost

“Murakami je opet na čelu, on je tamo svake godine, ali njegovi navijači su više nego ikad uvjereni da došao red i na njega”
0 komentar(a)
Nobelova nagrada, Foto: Shutterstock
Nobelova nagrada, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.10.2016. 08:52h

Ime dobitnika Nobelove nagrade za književnost biće saopšteno u četvrtak, sa sedam dana zakašnjenja, a, kako objašnjavaju iz Švedske akademije, razlog nije nesaglasje među članovima žirija, kako su mediji ranije objavili. Akademija, njenih 18 članova, veoma šarolik sastav pisaca, teoretičara književnosti i ostalih, odlučuje koga će nagraditi za “najistaknutiji rad na polju književnosti”.

Za razliku od drugih velikih književnih nagrada, nema šireg ni užeg izbora za književnog Nobela, nema bombastičnih najave članova žirija, kampanja za bilo koga od nominovanih. Akademija nikada do trenutka saopštavanja imena dobitnika ne daje nikakve naznake ko je favorit, a uži izbor se otkriva nakon 50 godina, tako da će, ko doživi, ovogodišnji saznati 2066! Zato je širom otvoren teren za beskrajne spekulacije, koje su uvijek - neutemeljene.

Zbog toga se najveći dio rasprave i predviđanja o dobitniku najprestižnije književne nagrade već više od 10 godina odvija na za pisanu riječ neuobičajenom terenu - britanskoj kladionici Ladbrokes.

Situacija trenutno izgleda ovako: sa kvotom 4/1 vodi čuveni japanski pisac Haruki Murakami, slijedi ga stari drug sa ove liste, sirijski pjesnik Adonis sa 6/1, a američki romansijer Filip Rot, uprkos objavljenom odlasku u penziju i činjenici da više od pet godina nije objavio roman, je treći, sa izgledima 7/1. Ladbrokes je stavio cijenjenog kenijskog književnika Ngugija va Thionga na četvrto mjesto, sa izgledima 10/1, američku spisateljicu Džojs Kerol Outs na peto, sa kvotom 14/1, nakon čega slijede albanski autor Ismail Kadare i Španac Havijer Marijas, sa kvotom 16/1.

Piscima, poput dobitnika irskog Bukera Džona Banvila, Portugalca Antonija Lobo Antuneša, norveškog dramskog pisca, romansijera i pjesnika Juna Fosea, korejskog pjesnika Ko Una, mađarskog romanopisca i laureata međunarodnog Bukera Lasla Krasnahorkaija i Argentinca Cezara Aira, Ladbrokers daje šanse 20/1.

Međutim, problem sa Ladbrokesovim koeficijentima za književnog Nobela je to što nisu naročito tačni. Favorit je samo jednom do sada osvojio nagradu - bio je to Orhan Pamuk 2006. Od 2004. godine, na čelu liste je obično bio jedan od nekoliko popularnih kandidata: “Stalnu reprezentaciju” književnih kandidata Rot je predvodio ranije, dok su Murakami i Adonis u posljednje vrijeme bili miljenici književnih kladioničara u po tri navrata svaki.

“Murakami je opet na čelu, on je tamo svake godine, ali njegovi navijači su više nego ikad uvjereni da je došao red i na njega”, kaže portparol Ladbrokesa Aleks Donahju. Čak je i prošlogodišnja pobjednica, bjeloruska novinarka Svetlana Aleksijevič, kazala da se nada da će Murakami da bude laureat ove godine.

Sviđao se ljudima ili ne, Murakami je već godinama na čelu liste i najizgledniji je kandidat; on je jedan od najvažnijih i najviše nagrađivanih pisaca nakon što je osvojio gotovo svako veće književno priznanje u Japanu, nagrade “Jerusalim”, “Franc Kafka”, Međunarodnu Catalunya nagradu, Welt-Literaturpreis, nagrade World Fantasy i Hans Kristijan Andersen... On ima počasne doktorate Jejla i Prinstona, politički je otvoren i u posljednje vrijeme kritikuje japanske nuklearne programe i njihove stalne sporove s Kinom zbog Senkaku ostrva.

Iako se niko od američkih pisaca još od 1993, od Toni Morison, nije ovjenčao prestižnom nagradom, male su šanse za to i ovog puta. Da je švedska akademija htjela da nagradi Filipa Rota, učinila bi to odmah nakon njegovog najavljenog odlaska u penziju, kao što su to učinili sa Alis Manro.

Kada je riječ o Džojs Kerol Outs, ona je, prema mišljenju kritike, uništila sve šanse koje je imala u jednom trenutku - piše i objavljuje pod svojim imenom i još dva pseudonima. To je ogroman minus za početak. Njen rad je, u posljednje vrijeme, tematski skrenuo u tinejdžersku i rodnu prozu, i uopšte govoreći, postao veoma mješovit i na granici je negativne kritike.

Adonis godinama izgleda kao dobar kandidat, ali teško da će ikada dobiti nagradu. Za početak, ime mu je na razmatranju od 1980. Ako do sada nije pobijedio, malo je vjerovatno da bi se to moglo desiti u ovom trenutku. On je, takođe, pisac koji ima prejaku političku konotaciju. Kad je pobijedio egipatski pisac Nagib Mahfuz, odmah je dobio prijetnje smrću i preživio pokušaj atentata. To ga je skoro ubilo i onemogućilo da radi do smrti.

S obzirom na političku situaciju i aktivnost Islamske države, malo je vjerovatno da će sirijski pisac koji je govorio protiv njih pobijediti. Bilo bi to kao da je stavio metu na svoja i leđa Švedske akademije. Iz tog istog razloga takođe se malo vjerovatnim čini da će Salman Rušdi ikad pobijediti.

Džon Banvil je najbolje plasirani autsajder; sa 33/1 došao je do kvote 20/1.

Donahju pojašnjava da, i pored činjenice da su ljudi na tržištu dobri u pretpostavkama, ima i mnogo onih koji smatraju da “ako nastave da podržavaju jednog pisca, da će on dobiti”. “To objašnjava i činjenicu zašto je Bob Dilan svake godine pri vrhu naše liste u pogledu isplate velikog dobitka. Možda je to kao sa Lester sitijem - zagriženi navijači maštaju - iako znamo kako je završio”, kaže Donahju.

Bonus video: