KAO GARANCIJU ZALOŽIO ZEMLJU

Sporazum sa tužilaštvom: Savić da plati u kešu 2,2 miliona

Savić će Opštini Budva, kako se nezvanično pominje, ostatak utvrđene štete do šest miliona eura izmiriti u nekretninama
182 pregleda 0 komentar(a)
Branislav Gugi Savić, Foto: Vuk Lajović
Branislav Gugi Savić, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 09.10.2016. 07:27h

Građevinska kompanija Gugi commerce dužna je da u roku od tri godine Opštini Budva uplati 2.254.585,24 eura. Na to se obavezao vlasnik firme, biznismen Branislav Gugi Savić, kada je stavio potpis na sporazum o priznanju krivice koji je zaključio sa Specijalnim državnim tužilaštvom.

Štetu koja je Opštini Budva u tri projekta (gradnja donjeg gradskog bulevara, koncertnog platoa na Jazu, kao i seoskog puta za Krapinu), napravila firma Gugi commerce, sudski vještaci su procijenili na šest miliona eura.

Kao garanciju će novac uplatiti Opštini u predviđenom roku, nakon što sporazum bude potvrđen u Višem sudu u Podgorici, Gugi commerce je založio 8.500 kvadrata zemlje u Lastvi Grbaljskoj i Donjoj Lastvi.

Savić, kum nekadašnjeg gradonačelnika Budve Rajka Kuljače, ključnog svjedoka saradnika u tužilačkim istragama, obavezao se da će u roku od 15 dana od kada Viši sud potvrdi sporazum, Opštini Budva uplatiti 100 hiljada eura, u roku od šest mjeseci pola miliona eura, a ostatak do 2,2 miliona eura u roku od tri godine od pravosnažnosti presude.

To je jasno naznačeno u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, gdje je država već stavila hipoteku na imovinu građevinske firme, prije nego što je Viši sud potvrdio sporazum Savića sa specijalnim tužiocem.

U katastarskoj evidenciji navedeno je da je hipoteka prvog reda u korist hipotekarnog povjerioca države, od hipotekarnog dužnika Gugi commerce, a na osnovu sporazuma koje je donijelo Specijalno državno tužilaštvo, notarskog zapisa i založne izjave od 17. avgusta 2016.

“Hipotekarni dužnik Gugi commerce u obavezi je da uplati iznos od 2.254.585,24 eura na žiro- račun Opštine Budva i to iznos od 100.000 eura u roku od 15 dana, od dana pravosnažnosti presude donijete na osnovu sporazuma o priznanju krivice, iznos od 500.000 eura u roku od šest mjeseci od dana pravosnažnosti presude, a preostali iznos od 1.654.585,24 eura u roku od dvije godine od dana pravosnažnosti presude koju će donijeti na osnovu zaključenog sporazuma Viši sud“, navodi se u katastarskoj evidencji upisano kao teret na imovinu firme biznismena.

Savić će takođe Opštini Budva, kako se nezvanično pominje, ostatak štete do šest miliona eura izmiriti u nekretninanma, poput firme Tradeunique, koja je 19,5 miliona eura izmirila u poslovnim i stambenim prostorima.

Savić je izašao 20. jula iz Istražnog zatvora nakon pet mjeseci provedenih u ćeliji.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je ranije na sjednici skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu kazao da je tužilaštvo na čijem je čelu potpisalo sporazum po kom jedan od okrivljenih treba da vrati državi 6.000.000 eura.

Firma Gugi commerc bila je angažovana na izgradnji koncertnog platoa na Jazu. Vještaci tužilaštva su u tom poslu utvrdili štetu od 2.100.000 eura. U poslu gradnje donjeg bulevara od gradske Pošte do Jadranskog sajma Opština je oštećena za 3.706.140,57 eura, a u trećem sumnjivom poslu - gradnja seoskog puta ka Krapini, šteta je 1.150.457, 67 eura.

Viši sud je po nalogu Specijalnog tužilaštva još 2. februara donio privremnu mjeru zabrane otuđenja i opterećenja na nepokretnostima koje Gugi commerce ima u svome vlasništvu u Budvi.

Privremena mjera zabrane prodaje i dalje stoji nad imovinom firme u Budvi - tri poslovna prostora od 36,61 i 106 kvadrata, koje Gugi commerce posjeduje na drugom spratu komercijalnog kompleksa TQ Plaza, te poslovni prostor u prizemlju novosagrađene zgrade u naselju Podkošljun, kao stan od 57 kvadrata i garažu u luksuznoj zgradi na glavnom gradskom bulevaru.

Budva tražila samo gotovinu

Opština Budva je insistirala da se kompletnih šest miliona eura izmiri u novcu, ali će se ipak morati zadovoljiti da dio štete naplati u nekretninama. Jedna od najvrednijih nekretnina, koju bi Opština mogla da uzme Saviću, je zemljišni kompleks od par hiljada kvadrata na Bečićkoj plaži, pored hotela Splendid.

Preporučujemo za Vas