Priča o sedam ljudskih sudbina

Javna prezentacija i razgovor sa publikom biće održan večeras na obali Ribnice u 20 sati
0 komentar(a)
Pudding théâtre (novina)
Pudding théâtre (novina)
Ažurirano: 07.10.2016. 16:59h

Trupa uličnog pozorišta iz Francuske - "Pudding théâtre", zahvaljujući Festivalu internacionalnog alternativnog teatra, gostuje u Podgorici u kojoj stvara novu predstavu u okviru projekta "Geopolis".

Kao umjetničko preispitivanje migrantskih tokova, "Geopolis" će se stvarati na otvorenom u Novom Sadu, Podgorici i Skoplju. U srcu Balkana, području na kojem se pitanje migracija postavlja ne samo danas, nego od pamtivijeka, trupa “Pudding Théâtre” tražiće inspiraciju i iskušavati svoje pretpostavke kroz susrete sa publikom, za koju će sve probe biti otvorene.

Javna prezentacija i razgovor sa publikom biće održan večeras na obali Ribnice pored knjižare Karver u 20 sati.

"Pudding Théâtre" je ulična trupa koja postoji već 17 godina.

"Mi volimo da pričamo priče. To radimo uz pomoć pozorišnih alatki ali na javnim mjestima, napolju. Ne bavimo se angažovanim pozorištem, ni politikom, već više građanskim pozoristem. Projekat 'Geopolis', sa kreativnim prebivalištem negdje između Novog Sada, Podgorice i Skoplja, priča je o sedam ljudskih sudbina zarobljenih u raskoraku svjetova", navodi se u saopštenju ansambla francuskog uličnog pozorišta.

Projekat, na kojem ovaj teatar radi, svjetlost je ugledao poslije dvije godine razmišljanja i prikupljanja finansijskih sredstava.

"Pored teme migracije koja nas interesuje, želimo da blagonaklonim pristupom otkrijemo ljudskost kod naših likova. Zbog toga smo izmislili zemlju, sa njenom sopstvenom geografijom, običajima, bogatstvom i naravno, jezikom", navodi se u saopštenju "Pudding Théâtre".

Izvođenje proba u inostranstvu čini takođe sastavni dio kreativnog procesa “Geopolisa”. Zaranjanje u drugu sredinu daje validnost njihovom izmišljenom jeziku i potvrda je opšteg funkcionisanja spektakla, koji ne bi postojao bez publike.

Probe "Pudding Théâtre" izvođene su u Podgorici od drugog do šestog oktobra i bile su otvorene za javnost. Test publika je planirana za večeras u 20 sati kada će biti prikazana nedovršena predstava u kojoj će učestvovati publika. U isto vrijeme, predviđen je i razgovor sa zainteresovanim gledaocima.

"Trenuci komunikacije sa publikom su za nas veoma važni i dio su našeg modus operandi. Daju nam mogućnost da usavršavamo naše predloge. Drago nam je što smo u Podgorici i što ćemo se sresti sa njenom publikom. Počinje lijepa avantura", navodi se u saopštenju uličnog pozorišta iz Fancuske.

Bonus video: