Promocija monografije u Nikšiću: Ljubavni roman Vladimira i Kosare

Ministar kulture Pavle Goranović kazao je da temelji na kojima počiva Crna Gora stvoreni su i djelom kneza Vladimira
86 pregleda 1 komentar(a)
Promocija monografije “Dukljanski knez - Sveti Vladimir” i izložba “Kult Svetog Vladimira Dukljanskog”, Foto: Svetlana Mandić
Promocija monografije “Dukljanski knez - Sveti Vladimir” i izložba “Kult Svetog Vladimira Dukljanskog”, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 06.10.2016. 09:30h

U galeriji “Nikola I” u Nikšiću održana je promocija monografije “Dukljanski knez - Sveti Vladimir” i izložba “Kult Svetog Vladimira Dukljanskog”.

Ministar kulture Pavle Goranović kazao je da temelji na kojima počiva Crna Gora stvoreni su i djelom kneza Vladimira.

“On je, kako istorija svjedoči, zaslužan za uspostavljanje našeg trajnog državnog i etničkog okvira. Prije ravno hiljadu godina onemogućeno je pretvaranje Duklje u provinciju, što su bile ondašnje pretenzije Vizantije. Bitka na Tuđemilu donijela je slavnu pobjedu, a time i samostalnost Zete, do tad Vladimirove Duklje, što je bila prva izvojevana samostalnost u Južnoslovenskim zemljama. Ne čudi onda što Crna Gora s posebnim ponosom slavi ličnost kneza Vladimira Dukljanskog”, kazao je ministar kulture.

Prema njegovim riječima hiljadu godina kasnije knez Vladimir je i dalje inspiracija koja spaja naučnu javnost, umjetničko stvaralaštvo, narode i države.

“Ovo djelo bogato je dragocjenim hagiografskim i književnim prilozima, kao i likovnim prikazima sveca i državnika, kneza Vladimira, pa time čini jedno kompletno djelo, važno kako za nas danas, tako i za one kojima u nasljedstvo ostavljamo obavezu čuvanja od zaborava našeg nematerijalnog nasljeđa i svjedočanstava o izvorima postojanja”, kazao je Goranović.

Vladimir Dukljanski, prema njegovim riječima, simbol je najvećih civilizacijskih vrijednosti, vjerske i etničke tolerantnosti i sloge, čiji kult već vjekovima baštine pripadnici različitih religija.

Akademik Sreten Perović, glavni urednik monografije koja je publikovana u izdanju Fondacije “Sveti Petar Cetinjski” i Narodnog muzeja Crne Gore, govorio je o kultu Vladimira i Kosare, o legendi koju “vjekovima njeguju crnogorski muslimani, o svecu koga su obje hrišćanske crkve uvrstile u red vlastitih svetih mučenika”, o “hristolikoj smrti” dukljanskog kneza.

“Legenda o Vladimiru i Kosari, sačuvana najcjelovitije u ‘Ljetopisu popa Dukljanina’, prema istoričarima književnosti predstavlja prvi ljubavni roman u Južnih Slovena. To je djelo koje imponuje svim balkanskim i slovenskim zemljama po umjetničkoj vrijednosti, ekumenizmu, po ljudskom nastojanju da dani koje zakratko živimo proteku u što je moguće većoj harmoniji sa moralnim principima slobode”, kazao je Perović.

Predsjednik Fondacije “Sveti Petar Cetinjski” Dragoljub Rašović i direktor projekta kazao je da su na pripremi monografije radili tri godine. Iako nijesu, kako je kazao, izdavačka kuća, pokušavaju da sačuvaju od zaborava vrijednosti crnogorske istorije, duhovnosti i kulture.

“Tu je i naše uporno nastojanje da podstaknemo državne organe, prije svega Ministarstvo prosvjete i obrazovanja, da uvede u školske programe, od najnižih stepena školovanja do univerzitetskih studija, crnogorsku nacionalnu istoriju”, kazao je Rašović.

Moderator večeri, koju su organizovale Matica crnogorska i JU "Muzeji i galerije" Nikšić, a u okviru Programa podrške razvoju kulture, bio je Peko Nikčević.

Duhovna riznica

Otvarajući izložbu mr Ivan Jovović kazao je da se dukljanski vladar vratio u kolektivnu memoriju crnogorskog naroda, a da njegov kult predstavlja “svojevrsnu duhovnu riznicu južnoslovenskih i balkanskih naroda kojom su oplemenili evropsku civilizaciju”.

“U postavci je objedinjeno na jednom mjestu, u formi replika, pedesetak dosad poznatih likovnih iskaza svetog Vladimira. Ova crkvena prikazanja dukljanskog vladara samo su jedan fragment njegovog kulta, u čijoj osnovi se nalaze univerzalne poruke mira i ljubavi”, kazao je Jovović, koji je koautor izložbe.

Rašović : Amfilohijevski teror nad Crnom Gorom

Dragoljub Rašović je kazao da je Amfilohije Radović monografiju nazvao zbornikom želeći da potcijeni doprinos naučnika koji su publikovali svoja nova naučno istraživačka saznanja.

“Mi razumijemo da on ima mnogo razloga da bude ljut na sebe i na druge. Obećao je da će mu na otvaranju hrama u Baru doći svi patrijarsi, svi poglavari autokefalnih crkava, a došao mu je samo patrijarh Jerusalimski. Obećao je da će mu donijeti glavu svetog Vladimira i njegove mošti, što se nije desilo. Sve to nas ne začuđuje jer ta duhovna gospoda ne mogu da slijede šovinistički i etnofilistički program Amfilohija jer je više puta upozoren da svetosavska ne može biti hriščanska crkva”, kazao je Rašović .

Prema njegovim riječima mitropolit i kotorski paroh tvrde da je Vladimir prvi srpski svetitelj iako ga je srpska upisala u svece pod brojem 402.

“Samo da vidite koliko taj drski falsifikator koji ne mari ni za boga, kome se navodno klanja, nego nastavlja da baca drvlje i kamenje na prošlost i sadašnjost Crne Gore, ne priznajući je ni kao državu, ni njenu nacionalnu kulturu, ni crnogorski jezik, naciju, narod. Priznaje samo dozvole za gradnju višespratnih hotela i upisuje na svoje ime stotine hiljada kvadratnih metara zemljišta koje navodno pripada njegovoj crkvi”, kazao je Rašović i poručio da “amfilohijevski teror nad Crnom Gorom ne može dugo da traje”.

Bonus video: