I vještak sumnja da je Aleksić napadač

U rješenju piše da Aleksić može pobjeći ili uticati na svjedoke...
420 pregleda 52 komentar(a)
Radovan Aleksić, Foto: Boris Pejović
Radovan Aleksić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.10.2016. 05:36h

Sudija za istragu Vladimir Novović konstatovao je juče da i iz mišljenja vještaka sudske medicine, dr Nemanje Radojevića proizlazi osnovana sumnja da je Radovan Aleksić pucao i ranio policajca Predraga Šukovića 11. jula.

To, između ostalog, piše u Rješenju kojim je u podgoričkom Višem sudu bivšem vojnom obavještajcu određen pritvor do 30 dana, zbog sumnje da je počinio krivična djela - ubistvo u pokušaju i nedozvoljeno držanje oružja.

“Iz spisa predmeta, posebno iz nalaza i mišljenja vještaka sudske medicine, dr Nemanje Radojevića od 5. 10. 2016. godine, proizlazi osnovana sumnja da je okrivljeni Aleksić Radovan počinio krivična djela”, navodi se u rješenju Novovića.

Piše da je Aleksić državljanin Srbije, koji ima dobre kontakte u inostranstvu i koji je penzionisani službenik Vojne bezbjednosti.

“Pa kada se to dovede u vezu sa tim da mu se na teret stavlja krivično djelo ubistvo u pokušaju, za koje je propisana kazna zatvora u trajanju od pet do 15 godina, kao i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, za koje je propisana kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine, te da mu u Republici Srbiji živi brat, to po nalaženju ovog sudije za istragu, u konkretnom slučaju postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva okrivljenog Aleksić Radovana, što opravdava određivanje pritvora”, konstatuje se u Rješenju.

Dodaje se da treba saslušati i svjedoka A. H. a za koga je Aleksić rekao da mu je “odnekud poznat”, pa i da ta okolnost ukazuje da su ispunjeni uslovi za određivanje pritvora: “Jer postoje okolnosti koje ukazuju da bi okrivljeni ometaop krivični postupak uticajem na ovog svjedoka”.

Istraga

Pedesetpetogodišnji Aleksić uhapšen je na graničnom prelazu Dobrakovo, zbog sumnje da je 11. jula u Podgorici pokušao da ubije bivšeg šefa Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Njemu su lisice stavljene dok je vozilom rent a kar namjeravao da napusti Crnu Goru.

Jedan od njegovih branilaca, advokat Milan Vujović, kazao je tada da njegov klijent nema nikakve veze sa izvršenjem tog krivičnog djela, kao i da Aleksić nije čovjek na fotografiji koju je policija objavila označavajući napadača.

Tužilac Željko Tomković nakon prvog saslušanja osumnjičenoga, kazao je novinarima da je naložio antropološko vještačenje Aleksića kako bi se nedvosmisleno utvrdilo da li je on pucao na Šukovića.

Aleksić je 18. novembra 1999. godine pretučen ispred svog stana u Nikšiću.

Informativna sluzba Druge armije vojske Jugoslavije saopštila je tada da je “visoki vojni starješina, potpukovnik Aleksić, pretučen od strane neidentifikovanih lica uz upotrebu palica i vatrenog oružja i da je zadobio teške tjelesne povrede”. On je tada bio načelnik bezbjednosti Podgoričkog korpusa.

Šuković je nakon ranjavanja tužiocu kazao da je u konfliktu sa dvije osobe, ali i konstatovao da neće pričati o nalogodavcima na koje sumnja već da će sačekati da tužilaštvo riješi slučaj.

Nedavno je uslovno osuđen na tri mjeseca zatvora zbog komentara na portalu “Vijesti”, kojima je, utvrdio je sud, prijetio potpredsjedniku Vlade Dušku Markoviću.

Osnovno i Više tužilaštvo prethodno su procijenili da u komentarima Šukovića nema krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti, pa je Marković podnio privatnu tužbu protiv policajca.

Potpredsjednik Vlade tada je osudio napad na policijskog službenika i odbacio spekulacije o povezanosti ovog slučaja sa njim.

Nakon izbijanja te afere sa Markovićem, Šuković je javno optužio vicepremijera i bivšeg šefa policije Veselina Veljovića da su “akteri predmeta o mojkovačkoj kriminalnoj grupi”, koja se navodno bavila švercom cigareta.

Marković je rekao da nikad nije čuo za - mojkovački klan.

Nedugo zatim, Šukovića su kolege uhapsile bez znanja i naloga tužioca. Tada je rekao da to doživljava kao zastrašivanje i upozorenje da ćuti i podnio krivičnu prijavu zbog nezakonitog lišenja slobode.

Do danas tužilaštvo nije donijelo odluku po toj prijavi.

I Vujović i Mićović na saslušanju

Advokat Vujović izjavio je sinoć "Vijestima" da je sa kolegom advokatom Danilom Mićovićem prisustvovao saslušanju Aleksića.

“Sudija je u rješenju kojim je Aleksiću odredio pritvor, naveo da se pritvor određuje zbog opasnosti od bjekstva i zbog mogućnosti uticaja na svjedoke”, kazao je branilac.

Bonus video: