Peta sezona emisije "Okruženje": (Ne)povjerenje među susjedima

Gosti su Arian Leka - pisac iz Tirane, Svetlana Broz - ljekarka i antiratna aktivistkinja iz Sarajeva, Vladimir Pištalo, jedan od napoznatijih savremenih srpskih pisaca, kao i Jadran Kapor, novinar iz Dubrovnika
63 pregleda 0 komentar(a)
Emisija Okruženje, Foto: Printscreen
Emisija Okruženje, Foto: Printscreen
Ažurirano: 07.10.2016. 09:34h

Na otvaranju pete sezone emisije "Okruženje" tema je kakvi smo jedni prema drugima u okruženju, odnosno da li živimo vjerujući jedni drugima, ili su međusobni odnosi država i naroda u regionu opterećeni nepovjerenjem.

Gosti su Arian Leka - pisac iz Tirane, Svetlana Broz - ljekarka i antiratna aktivistkinja iz Sarajeva, Vladimir Pištalo, jedan od napoznatijih savremenih srpskih pisaca, kao i Jadran Kapor, novinar iz Dubrovnika.

Oni će pokušati da odgovore na pitanje zašto smo toliko sumnjičavi prema pripadnicima druge nacionalne skupine, te da li smo, ipak, tolerantniji nego prije, recimo, 10 godina.

Od ove godine i jedna novina u "Okruženju". Naime, u svakoj emisiji poznata agencija IPSOS je za potrebe ovog serijala sprovela istraživanja u pet država regiona – Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji. U ovoj emisiji istraživali smo što građani ovih pet država misle o tome koje zemlje najviše doprinose stabilnosti i dobrosusjedskim odnosima na našim prostorima, a postavili smo i kontra pitanje: ko najviše doprinosi pogoršanju odnosa i ugrožavanju mira na našim prostorima?

Stalni uvodničar "Okruženja", Enver Kazaz, poznati bosanskohercegovački pisac i intelektualac, postavio je učesnicima dva provokativna pitanja: Da li slike jednih o drugima proizlaze iz istorijskog iskustva, ili iz onog što radi ideologija i elita, te da li su naše kulture kulture dobra, kulture prijateljstva, ili su kulture mržnje?

Voditelji emisije su Zvezdana Kovač i Nenad Šebek.

Popularni talk show “ Okruženje”, gledaoci će imati priliku da pogledaju petkom u terminu od 20 h na "Televiziji Vijesti".

Bonus video: