Uglađenost u postupcima

Na izložbi, čija je kustoskinja dr Jerica Ziherl, istoričarka umjetnosti, biće predstavljen izbor djela (slika, grafika, reljefa, plakata) iz kolekcija Moderne galerije Zagreb, Muzeja suvremene umjetnosti iz Zagreba, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke, FZ Collezione, Cervia iz Italije, Vesne Požgaj Hadži i Đanina Božića
0 komentar(a)
rad Ivana Picelja
rad Ivana Picelja
Ažurirano: 05.10.2016. 09:03h

Izložba umjetničkih djela istaknutog hrvatskog slikara, vajara, dizajnera i grafičara Ivana Picelja (1924-2011), koju organizuje Narodni muzej Crne Gore, Muzej - Museo Lapidarium, Novigrad - Cittanova, Hrvatska, Umjetnička galerija Dubrovnik, biće otvorena sjutra veče u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju u 19 sati.

Na izložbi, čija je kustoskinja dr Jerica Ziherl, istoričarka umjetnosti, biće predstavljen izbor djela (slika, grafika, reljefa, plakata) iz kolekcija Moderne galerije Zagreb, Muzeja suvremene umjetnosti iz Zagreba, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke, FZ Collezione, Cervia iz Italije, Vesne Požgaj Hadži i Đanina Božića. Izložba će nakon Crne Gore biti predstavljena i u Umjetničkoj galeriji Dubrovnika.

“Kada bismo Ivana Picelja predstavili samo kao umjetnika, ograničili bismo se na jedan, doduše važan dio njegova stvaranja i djelovanja. Picelj nije bio samo slikar, grafičar, dizajner, stvaratelj reljefa i objekata, nego i aktivan kulturni promotor, posebice djelotvoran u povezivanju vlastita kulturna okruženja s međunarodnim, bez obzira radilo se o osobnim umjetničkim interesnim sferama, ili o književnosti i kazalištu, ili o jazz glazbi, kojoj je bio naročito sklon.

Možemo se složiti sa sintagmom da je Ivan Picelj bio Gospodin u umjetnosti, kako ga je imenovao njegov kolega i prijatelj Getulio Alviani. Podjednako vezan i za Zagreb i za Pariz, Picelj je bio poznat po otmjenosti poteza, po umjerenosti i uglađenosti u postupcima, po zadovoljstvu učenja i podučavanja, po istančanoj i tankoćutnoj kulturi, po dostojanstvu postojanja”, zapisala je u tekstu za katalog koji prati izložbu, istoričarka umjetnosti Jerica Ziherl.

Stručno vođenje kroz izložbu, koja će biti otvorena do šestog novembra 2016, biće organizovano u petak, sedmog oktobra, u 11 sati

Bonus video: