Predstava u režiji Arpada Šilinga

Bio je gostujući predavač 2006. u Parizu na Nacionalnoj akademiji dramske umjetnosti, 2009. u Nacionalnom centru cirkusne umjetnosti u Châlons-en-Champagne, i 2011. u Lionu u Nacionalnoj višoj školi tehnike i pozorišne umjetnosti
68 pregleda 0 komentar(a)
kraljevsko pozorište Zetski dom (Novine)
kraljevsko pozorište Zetski dom (Novine)
Ažurirano: 05.10.2016. 09:07h

Nova umjetnička sezona u Kraljevskom pozorištu Zetski dom počeće predstavom “Radnici iz Crne planine” koju vodeći mađarski i evropski reditelj Arpad Šiling ovih dana postavlja na Cetinju. Predstava u kojoj igraju Varja Đukić, Srđan Grahovac, Nada Vukčević, Dušan Kovačević, Zoran Vujović, Dejan Đonović, Jelena Simić i Aleksandar Gavranić , koja se bavi interesantnom društveno angažovanom temom, premijerno će biti izvedena krajem oktobra. Ovaj projekat realizuje se uz podršku EU Cretive Europe. Saradnik i dramaturg je Bence Biro, a dramaturg i prevodilac Kata Gyarmati.

Mađarski reditelj Arpad Šiling veliko je ime evropskog teatra, o čemu svjedoče najvažnija priznanja među kojima su nagrada Stanislavski u Moskvi 2005, najveće priznanje države Francuske - Legija časti koju dodjeljuje Ministarstvo kulture Francuske 2008, kao i nagrada Catalyst, koju je Šilingu i njegovom pozorištu Krétakör dodijelila organizacija transit.hu. Arpad Šiling je umjetnički direktor Krétakör pozorišta koje je osnovao 1995, iste godine kad je i počeo studije režije na Akademiji za pozorišnu i filmsku umjetnost u Budimpešti. Dobivši poziv od Gábora Zsámbékija direktora svjetski poznatog teatra Katona József , od 1998. do 2000. bio je gostujući režiser u tom pozorištu. Od 2008. do 2011. radio je kao umjetnički direktor na nekoliko kulturnih i obrazovnih programa u Mađarskoj i u inostranstvu.

Bio je gostujući predavač 2006. u Parizu na Nacionalnoj akademiji dramske umjetnosti, 2009. u Nacionalnom centru cirkusne umjetnosti u Châlons-en-Champagne, i 2011. u Lionu u Nacionalnoj višoj školi tehnike i pozorišne umjetnosti. U oktobru 2012, predstavlja svoj rad u Nacionalnom teatru Challot u Parizu i u decembru izvodi komad Verdijevog Rigoleta u minhenskom Bayerische Staatsoper.

Godine 2011. je imenovan za potpredsjednika Udruženja umjetničkih izvođača u Mađarskoj.

Bonus video: