Boškan novi trener Olimpijakosa

Selektor crnogorskih odbojkaša se, tako, vraća u klub u kojem je igrao godinu kao igrač, u sezoni 1999/2000.
75 pregleda 4 komentar(a)
Slobodan Boškan, Foto: Savo Prelević
Slobodan Boškan, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.10.2016. 12:41h

Slobodan Boškan novi je trener grčkog Olimpijakosa, a kako je "Vijestima" kazao, potpisao je ugovor na godinu. Boškan će na klupi Olimpijakosa naslijediti Italijana Flavija Đulinelija.

Selektor crnogorskih odbojkaša se, tako, vraća u klub u kojem je proveo godinu kao igrač, u sezoni 1999/2000, kada je Olimpijakos bio šampion.

"Veoma sam srećan što sam ponovo u Olimpijakosu, ovaj put kao trener. Iz ličnog iskustva sam stekao u kao igrač, vrlo dobro znam da je ovo veliki klub sa velikim zahtjevima. Olimpijakos mora stalno da se dokazuje i daje sve od sebe. Uvijek je bilo zadovoljstvo igrati pred navijačima Olimpijakosa. Naši navijači očekuju mnogo od nas i daćemo sve od sebe da slavimo zajedno na kraju sezone. Nadam se da ću opravdati očekivanja kluba", rekao je Boškan.

Olimpijakos prošle sezone (lani je dres Atinjana nosio naš Božidar Ćuk) nije uspio da vrati šampionsku titulu, koja je drugu godinu zaredom "vlasništvo" PAOK-a. Atinjani će sa Boškanom pokušati da se domognu titule, koju su posljednji put osvojili 2014. godine, kada su 27. put postali šampioni Grčke.

"Olimpijakos ove godine ima veoma dobar tim i plan je osvajanje svih domaćih trofeja i afirmacija u Evropi. U Kupu CEV će semo igrati sa Surgutom i od tog dvomeča će zavititi dokle ćemo dogurati. Ali više ću moći da kažem kad prikupim još informacija", dodao je Boškan.

Boškan je protekle dvije i po sezone bio trener Budvanske rivijere, ali je ljetos napustio Budvu, kako je kazao, zbog ličnih razloga, želeći da bude bliže porodici u Novom Sadu.

Bio je u ozbiljnoj kombinaciji da preuzme Vojvodinu, i tako, zaista, nastavi rad u rodnom gradu, ali je u novosadskom klubu prevagnula struja koja je htjela da novi trener ne bude igračka legenda kluba već prošlogodišnji pomoćni trener Nedžad Osmankač.

Spekuliše se da bi njegov odlazak iz Budve mogao da znači i odlazak sa mjesta selektora Crne Gore. Boškanu ugovor sa Odbojkaškim savezom Crne Gore važi do početka iduće godine, ali s obzirom na to da je prva sljedeća akcija u maju (kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo), trebaće novi ugovor o nastavku saradnje.

Predsjednik OSCG Cvetko Pajković je prošle sedmice za "Vijesti" izjavio da će odluku o nastavku saradnje sa Boškanom (kao i sa selektorom dama Draganom Nešićem) donijeti Predsjedništvo OSCG nakon što selektor dostavi izvještaj o proteklim akcijama.

Seniori nijesu uspjeli da se plasiraju u treću rundu kvalifikacija za EP, pošto su u grupi bili treći iza Njemačke i Španije, samo ispred Švajcarske, uz skor po po tri pobjede i poraza. Boškan je jedini selektor Crne Gore koji je vodio reprezentaciju u dva uzastopna ciklusa kvalifikacija za EP, oba puta neuspješno, kao što je bio slučaj i u prethodna tri ciklusa, kada su selektori Crne Gore bili Veselin Vuković, Rade Malević i Ivan Joksimović.

Jedan set dijelio je crnogorske odbojkaše ovog ljeta od drugog uzastopnog fajnl-fora treće divizije Svjetske lige (u prvom je Crna Gora stigla do finala). Boškan je sa Crnom Gorom osvojio Evropsku ligu 2014. godine...

Boškan je trenersku karijeru počeo u Dunavu iz Novog Sada, koji je sam osnovao, odakle je stigao u Budvansku rivijeru u januaru 2014. godine. Sa Budvanima je osvojio tri duple krune, dok je u dvije sezone u Ligi šampiona upisao dvije pobjede u 12 mečeva, istina imajući slabije timove i i više finansijskih i organizacionih problema nego njegovi prethodnici.

Imao je bogatu igračku karijeru, posebno u dresu reprezentacije (SR Jugoslavije, Srbije i Crne Gore, te samostalne Srbije), sa kojom je, između ostalog, bio olimpijski šampion u Sidneju 2000, prvak Evrope 2001. i vicešampion svijeta 1998. godine.

Igračku karijeru, igrajući na poziciji primača servisa, počeo je u Vojvodini, potom je igrao za Olimpijakos, italijanski Trentino, grčki Iraklis, francuski Tur, tursku Halkbanku i Budvansku rivijeru.

Osvajao je klupske trofeje u SR Jugoslaviji, Grčkoj, Francuskoj i Crnoj Gori, a vrhunac je osvajanje Lige šampiona sa Turom 2005. godine...

Bonus video: