Podnijeta krivična prijava: Pavićević i Trbo pružali logistiku ubici Đurića?

Kotoranin Dalibor Đurić (34) preminuo je u Kliničkom centru nakon što je hicem iz snajpera upucan u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, dok je šetao zatvorskim krugom
164 pregleda 0 komentar(a)
Dejan Pavićević, Miloš Trbo, Foto: Filip Roganović
Dejan Pavićević, Miloš Trbo, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 04.10.2016. 14:40h

Policija je danas podnijela krivičnu prijavu protiv Nikšićanina Dejana Pavićevića i Kotoranina Miloša Trba zbog osnova sumnje da su saizvršioci ubistva Dalibora Đurića.

„Krivična prijava podnijeta protiv D.P. i M.T. je dostavljena Specijalom državnom tužilaštvu na dalji postupak“, kaže se u saopštenju.

„Odjeljenje bezbjednosti Danilovgrad podnijelo je krivičnu prijavu protiv D.P. i M.T. zbog osnova sumnje da su kao saizvršioci izvršili krivično djelo – teško ubistvo, na štetu Dalibora Đurića, koji se nalazio na izdržavanju kazne u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija“, saopšteno je iz Tužilaštva.

Kako se navodi, osnov sumnje da su učestvovali u izvršenju tog krivičnog djela proizilazi iz dokaza prikupljenih tokom izviđaja, koji su zajednički sprovodili Više državno tužilaštvo u Podgorici i Specijalno državno tužilaštvo, kao i službenici Uprave policije koji su postupali po nalozima ta dva tužilaštva.

Tužilaštvo ih, kako "Vijesti" saznaju, sumnjiči da su ubici Đurića pružali logistiku.

"Policijsko – tužilačke aktivnosti ukazuju na sumnju da su D.P. i M.T, kao članovi kriminalne organizacije, u cilju sticanja nezakonite dobiti planirali izvršenje krivičnog djela teško ubistvo koje je počinjeno na štetu Dalibora Đurića, kao i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, te da su obezbjeđivali prevozna sredstva korišćena prilikom izvršenja tih djela, prevozili narkotike kao i druga lica koja su učestvovala u izvršenju predmetnog teškog ubistva, te prenosili poruke i vršili uklanjanje i uništavanje tragova i dokaza o izvršenju krivičnog djela teško ubistvo", navodi se u saopštenju Uprave policije.

Dodaje se da kriminalistička obrada upućuje na sumnju da su Pavićević i Trbo kao saizvršioci učestvovali u ubistvu Đurića.

"Na način su, po prethodno razrađenom planu i unaprijed određenim ulogama, pomogli za sada nepoznatom licu da upotrebom puške, cal. 7,9 mm, 22. septembra oko 18,15 časova liši života Đurića u krugu poluotvorenog odjeljenja Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu. D.P. i M.T. su se kako se sumnja, 22. 09. 2016. godine prethodno dovezli vozilom marke "VW Golf IV", budvanskih registarskih oznaka, u Danilovgrad, gdje su prema planu čekali izvršenje krivičnog djela. Po izvršenju ubistva Dalibora Đurića i dobijanju obavještenja o tome, D.P. i M.T. su se pomenutim vozilom odvezli do naselja Rogami gdje su zapalili vozilo "Škoda Octavia", italijanskih registarskih oznaka, u kojem je bila ostavljena puška za koju se sumnja da je njome izvršeno teško ubistvo na štetu Đurića i druga oprema koja je služila za izvršenje krivičnog djela, kako bi na taj način uništili dokaze i tragove i omogućili izvršiocu da pobjegnu u nepoznatom pravcu", saopšteno je iz policije.

Iz policije dodaju da je provjerama utvrđeno da je "Škoda Oktavia" koju su, kako se sumnja, D.P. i M.T. zapalili u cilju uklanjanja tragova ubistva Đurića, ukradena u Bosni i Hercegovini, te da su registarske oznake koje su se na vozilu nalazile ukradene u Italiji.

Kotoranin Dalibor Đurić (34) preminuo je 22. septtembra u Kliničkom centru nakon što je hicem iz snajpera upucan u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, dok je šetao zatvorskim krugom.

Iz ZIKS-a su saopštili da je na Đurića pucano dok se nalazio na redovnoj šetnji u zatvorskom krugu Poluotvorenog odjeljenja.

Pogođen je u grudi dok je vježbao u otvorenoj teretani.

Đurić je u policijskoj evidenciji registrovan kao bezbjednosno interesantna osoba i pripadnik takozvanog škaljarskog klana, na čijem su čelu, navodno, braća Jovan i Igor Vukotić i Igor Dedović.

Rat među kotorskim kriminalnim klanovima bukti od kraja 2014. godine nakon što je u Španiji ukraden tovar od 200 kilograma kokaina.

Rezultat rata je deset ubijenih i nekoliko ranjavanja.

Među mrtvima istražitelji su evidentirali i slučajne žrtve.

Đurić je u ZIKS-u izdržavao dvogodišnju kaznu zbog iznude, a u Poluotvoreno odjeljenje premješten je prije par mjeseci.

Bonus video: