Nedjelja ruskog jezika u Crnoj Gori

Programom je predviđen ciklus seminara "Za prijateljstvo nema granica" na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, o jačanju pozicija ruskog jezika, podršci kulturi i obrazovanju na ruskom jeziku, u kojma će učestvovati profesori Sinergije
77 pregleda 2 komentar(a)
Kremlj, Moskva, Foto: Shutterstock
Kremlj, Moskva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.10.2016. 09:05h

U četiri grada Crne Gore, od danas do 9. oktobra, održaće se Nedjelja ruskog jezika i kulture u Crnoj Gori, koju organizuju Ruskojezična dijaspora Crne Gore i moskovski Univerzitet Sinergija.

Nedjelja ruskog jezika i kulture se prvi put organizuje u Crnoj Gori, i to u Podgorici, Nikšiću, Herceg Novom i Budvi.

Programom je predviđen ciklus seminara "Za prijateljstvo nema granica" na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, o jačanju pozicija ruskog jezika, podršci kulturi i obrazovanju na ruskom jeziku, u kojma će učestvovati profesori Sinergije.

U okviru "Dana ruskog filma" predviđen je i dječji i repertoar za odrasle, u bioskopu u Budvi Cadmus Cineplex.

Biće održan i dječji konkurs "Ruska pesma", te pjesme na ruskom jeziku, u Hotelu "Mediteran" u Bećićima, u petak, 7. oktobra.

Akcija "S ljubavlju iz Rusije" biće priređena na Univerzitetu u Podgorici, takodje u petak, gdje će se dijeliti materijal o ruskom jeziku i kulturi.

Brjanski fakultet održaće konferenciju o povećanju kvalifikacije crnogorskih i ruskih predavača ruskog jezika, o problemima predavanja ruskog jezika u inostranstvu.

Završnog dana, u nedelju, 9. oktobra, u Hotelu "Splendid" biće skup ruske dijaspore, uz muzički i folklorni program, kao i degustacija ruske kuhinje i crnogorskih vina.

Aleksandr Hrgijan iz Ruskojezične dijaspore u Crnoj Gori, najveće organizacije koja okuplja migrante sa prostora Sovjetskog Saveza u Crnoj Gori, rekao je agenciji Beta da Dani ruskog jezika i kulture nisu namijenjeni samo njima.

"Naša vrata su otvorena svima zainteresovanima za rusku kulturu i jezik", rekao je on.

Po njegovim riječima, organizatori Njedelje su i finansijeri, i iza njih ne stoje ruske državne strukture.

Bonus video: