U PRITVORU BIVŠI VOJNI OBAVJEŠTAJAC

Mjere je li Aleksić napadač sa snimka

"Aleksić je iznio odbranu u prisustvu branioca po izboru i negirao izvršenje krivičnog djela", kazao je tužilac Tomković
178 pregleda 39 komentar(a)
Radovan Aleksić, Foto: Boris Pejović
Radovan Aleksić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.04.2019. 20:57h

Radovan Aleksić (55), državljanin Srbije, uhapšen je zbog osnova sumnje da je 11. jula u Podgorici pokušao da ubije bivšeg šefa Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Predraga Šukovića.

 Aleksić je uhapšen na graničnom prelazu Dobrakovo kada je vozilom rentakara namjeravao da napusti Crnu Goru.

Njega je juče u Višem državnom tužilaštvu saslušao tužilac Željko Tomković i odredio mu tužilački pritvor do 72 sata.

“Aleksić je iznio odbranu u prisustvu branioca po izboru i negirao izvršenje krivičnog djela”, kazao je Tomković “Vijestima”. 

On je rekao da je naložio antropološko vještačenje Aleksića kako bi se nedvosmisleno utvrdilo da li je on pucao na Šukovića.

Branilac Aleksića, advokat Milan Vujović kazao je “Vijestima” da je njegov klijent uhapšen u nedjelju popodne.

“On je namjeravao da posjeti brata u Sjenici i da se u Crnu Goru vrati istog dana. Uhapšen je na granici ujutro oko devet sati, a zvanično lišen slobode u 17.50 sati. On nema nikakve veze sa izvršenjem tog krivičnog djela”, kazao je Vujović. 

Rekao je  da Aleksić živi u Crnoj Gori.

"Vijesti" nezvanično saznaju u Upravi policije da je policija dobila informaciju da je Aleksić pucao na Šukovića dan nakon što su se obratili građanima za pomoć u identifikaciji napadača, a dva dana nakon što je Šuković ranjen. Aleksić je 18. novembra 1999. godine pretučen ispred svog stana u Nikšiću.

Informativna sluzba Druge armije vojske Jugoslavije saopštila je tada da je “visoki vojni starješina, potpukovnik Aleksić, pretučen od strane neidentifikovanih lica uz upotrebu palica i vatrenog oružja i da je zadobio teške tjelesne povrede”.

On je tada bio načelnik bezbjednosti Podgoričkog korpusa.

“Dan” je juče objavio da je Aleksić bivši šef Kontraobavještajne službe (KOS) Vojske Jugoslavije i ima čin pukovnika.

Šuković je višem tužiocu Željku Tomkoviću nakon ranjavanja kazao da je sa dvojicom ljudi u konfliktu i naglasio mu da ni sa kim drugim nema problema. 

Rekao mu je da neće pričati o nalogodavcima na koje sumnja i da će sačekati da tužilaštvo riješi slučaj. 

Šuković juče nije želio da komentariše hapšenje Aleksića.

Šuković je neraspoređen u službi od dolaska Slavka Stojanovića na mjesto direktora Uprave policije 2013. godine. 

Nedavno je uslovno osuđen u Osnovnom sudu u Podgorici na tri mjeseca zatvora zbog komentara na portalu “Vijesti”, kojima je, utvrdio je sud, prijetio potpredsjedniku Vlade Dušku Markoviću.

Marković je nakon što su Osnovno i Više tužilaštvo u Podgorici procijenili da u komentarima Šukovića nema krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti, podnio privatnu tužbu protiv policajca.

Marković je osudio “mučki napad na policijskog službenika” i odbacio spekulacije o povezanosti ovog slučaja sa njim.

Nakon izbijanja te afere sa Markovićem, Šuković je javno optužio vicepremijera i bivšeg šefa policije Veselina Veljovića da su “akteri predmeta o mojkovačkoj kriminalnoj grupi” koja se navodno bavila švercom cigareta.

Marković je to oštro demantovao, tvrdeći da nikad nije čuo za “mojkovački klan”.

Nedugo zatim, u avgustu prošle godine, Šukovića su kolege uhapsile bez znanja i naloga tužioca. Tada je rekao da to doživljava kao zastrašivanje i upozorenje da ćuti i podnio krivičnu prijavu zbog nezakonitog lišenja slobode. 

Do danas tužilaštvo nije donijelo odluku po toj prijavi.

Uzeli mjere i utvrđuju da li je riječ o osobi koja je snimljena

Antropološki pregled Aleksića obavljen je u nedjelju popodne u zgradi Uprave policije u Podgorici. Njegov branilac kaže da je prisustvovao pregledu svog klijenta. 

Antropološki pregled obavio je vještak iz oblasti sudske medicine i zadatak mu  je da na osnovu njegovih karakteristika utvrdi da li se radi o licu koje su snimile nadzorne kamere i koji je pucao u Šukovića. 

Pregledom je precizno izmjerena Aleksićeva visina, težina, oblik glave, usana, ušiju, nosa,  ruku, nogu, vilice... Vještačen će biti i način kretanja Aleksića, pokreti, brzina i slično. 

U policiji su detaljno proučili snimke nadzornih kamera koje su snimile kretanje napadača i ranije kazali “Vijestima” da su zaključili da se, analizom ponašanja, držanja, kretanja i stava napadača može zaključiti da se radi o osobi koja je prošla neku specijalnu policijsku ili vojnu obuku.