O velikanima nije lako pisati

Mirjačić je kazao da će Udruženje boraca NOR-a i antifašista Nikšić predložiti SO da se Kovačeviću dodijeli i adekvatno spomen-obilježje
103 pregleda 0 komentar(a)
znornik Nikola Kovačević Stari, Foto: Svetlana Mandić
znornik Nikola Kovačević Stari, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 03.10.2016. 12:06h

Udruženje boraca NOR-a i antifašista Nikšić i Narodna biblioteka “Njegoš” organizovali su promociju zbornika “Nikola Kovačević Stari”. Zbornik se sastoji od dva dijela - prvi, koji čine radovi sa svečane akademije održane prošle godinu u Nudolu povodom 125. godina od rođenja Kovačevića, i drugi, u kome se nalaze tri rada koja su objavljena u biltenu “Putevi”, 1979. godine.

“Svi autori radova saglasni su u jednom - o velikim ličnostima, kakvim Nikola Kovačević Stari nesumnjivo pripada, nije lako ni jednostavno pisati i govoriti. Uvijek nam se čini da sve što je rečeno i napisano nije dovoljno da iskaže sav značaj, vrijednost i rezultate rada ovakvih ljudi”, kazao je prof.Željko Drinčić.

Prema njegovim riječima Nikolu Kovačevića krasili su skromnost i jednostavnost i nikada nije želio da se o njemu javno govori ili piše.

"Vaspitavan na tradicijama burne crnogorske prošlosti, sa kojom se prvo upoznao u svojoj porodici i zavičaju, a kasnije tokom školovanja, bio je svjestan činjenice da se promjene u društvu ne mogu očekivati brzo, već moraju biti rezultat organizovanog, napornog i dugotrajnog rada", kazao je Drinčić.

Slobodan Bato Mirjačić, predsjednik Udruženja boraca NOR-a i antifašista Nikšić, podsjetio je na biografske podatke Nikole Kovačevića koji je odlikovan Ordenom junaka socijalističkog rada i drugim visokim crnogorskim, jugoslovenskim i međunarodnim priznanjima i odlikovanjima. On je podsjetio da ispred zgrade Pozorišta u Nikšiću stoji bista Kovačevića, dok se barreljef sa njegovim likom nalazi u Gradskoj biblioteci, kojoj je i predata njegova cjelokupna biblioteka. Bista, koju je otkrio Veljko Vlahović, nalazi se ispred spomen-muzeja “Nikola Kovačević” u Grahovu.

Mirjačić je kazao da će udruženja boraca NOR-a i antifašista Nikšić predložiti SO da se Nikoli Kovačeviću dodijeli i adekvatno spomen-obilježje i da se jedna ulica u gradu nazove po njemu.

Moderator večeri, koja je organizovana u sklopu Septembarskih dana, bila je mr Ana Pejović.

Neizmjerna požrtvovanost i velika odgovornost

Prema riječima prof. dr Nade Tomović iz priloga koji su dati u zborniku saznajemo o Kovačevićevoj neizmjernoj požrtvovanosti i visokom stepenu odgovornosti prema svakoj funkciji koju je obavljao.

"Nažalost, ne može se reći da je život prema njemu bio milosrdan. Teško je reći da je neko doživio da dobije sina, da to dijete odraste i pogine u partizanima, a da ga otac nikada nije vidio kao što je bio slučaj sa Nikolom i njegovim sinom Draganom. Nije to bio jedini, istina jeste najteži, gubitak. U ratu su mu poginuli otac i dva brata”, kazala je Tomović.

Kako je istakla najveća vrijednost zbornika nije samo u tome što je iz “pera mnogih ličnosti rasvjetljen lik Nikole Kovačevića, već i da se zapitamo da li su pomalo zapostavljeni pojedini događaji iz naše istorije i njeni istaknuti sudionici”.

Bonus video: