NVO Alfa centar: Hitno formirati Agenciju za bezbjednost saobraćaja

U poslednjih 14 dana u 192 saobraćajne nezgode život je izgubilo njih desetoro, 35 je teže, a 62 lakše povrijeđeno, saopšteno iz NVO Alfa centar
4 komentar(a)
Udes, Foto: Shutterstock.com
Udes, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 03.10.2016. 10:50h

Sektor za bezbjednost saobraćaja NVO “Alfa centar” pozvao je nadležne institucije, u prvom redu Vladu, da preduzmu hitne mjere i konkretne poteze kako bi sačuvali bezbjednost i živote građana. U poslednjih 14 dana u 192 saobraćajne nezgode život je izgubilo njih desetoro, 35 je teže, a 62 lakše povrijeđeno.

"Ovi podaci pozivaju na uzbunu i opštu mobilizaciju zajednice. Smatramo da treba hitno formirati Agenciju za bezbjednost saobraćaja, koja bi se bavila analizom problema, okruženja i mogućnostima prevencije, pripremom strategija i nacionalnih planova, raspodjelom finansijskih i ljudskih resursa, realizacijom konkretnih akcija i kampanja i svim pitanjima od značaja za bezbjednost u saobraćaju", saopštila je Nada Radović, rukovodilac Sektora za bezbjednost saobraćaja u "Alfa centru".

Agencija bi, prema njenim riječima, okupila i koordinirala predstavnike vlasti, saobraćajne policije, privrede, stručnjake, medije, NVO i ostale interesne grupe, ali i mobilisala građane u cilju povećanja nivoa saobraćajne kulture na svim nivoima.

"U nastavni plan i program osnovnih i srednjih škola treba hitno uvrstiti predmet "Bezbjednost u saobraćaju" i pooštriti kriterijumi za polaganje vozačkih ispita. Iako svjesni zaista ozbiljne situacije i potrebe za hitnim djelovanjem građani i dalje smatraju da se ovakve nesreće dešavaju isključivo drugima. Krajnje je vrijeme da se svi osvijestimo i preuzmemo odgovornost za svoje i živote ostalih učesnika u saobraćaju", poručila je Radović.

Bonus video: