ZLOUPOTREBA OČEVOG STATUSA

Mugošin sin vozi na divlje sa diplomatskim tablicama

Marko Mugoša nema diplomatski status,saopšteno je “Vijestima” iz slovenačkog ministarstva vanjskih poslova
581 pregleda 82 komentar(a)
Marko Mugoša (novine)
Marko Mugoša (novine)
Ažurirano: 02.10.2016. 06:38h

Marko Mugoša, sin ambasadora Crne Gore u Sloveniji Miomira Mugoše koristi automobil sa diplomatskim registarskim oznakama te države, iako nema diplomatski status.

Reporteri “Vijesti” fotografisali su prije desetak dana u Podgorici sina bivšeg gradnačelnika Glavnog grada u sivom “BMW”-u sa tablicama CD-09-01 (SLO).

Marko Mugoša nije želio da odgovara na pitanja da li je to vozilo u privatnom ili u vlasništvu crnogorske ambasade u Sloveniji i zbog čega ga koristi na teritoriji Crne Gore.

“To je moja privatna stvar. Vi ste novinar pa istražite”, kazao je Mugoša.

Njegov otac nije odgovarao na telefonske pozive “Vijesti”.

Diplomatske tablice obezbjeđuju povlastice pri parkiranje i imunitet vozača od kažnjavanja.

Strane diplomate u Crnoj Gori za automobile sa diplomatskim tablicama gorivo plaćaju po nižoj cijeni, umanjenoj za PDV, na mnogim ulicama i parkinzima imaju posebna, besplatna, rezervisana mjesta, tamo gdje ih nema ne plaćaju parking, i - policija ih nikad ne zaustavlja.

Najvjerovatnije isti režim važi i za vozila crnogorskih diplomata dok su na teritoriji matične držve, ali te odgovore “Vijesti” nijesu dobile od nadležnih institucija.

“Vijestima” je u slovenačkom ministarstvu vanjskih poslova potvrđeno da oznaku CD imaju sva vozila u vlasništvu ambasade ili njihovog osoblja koje ima diplomatski status, osim najviše dva automobila u vlasništvu ambasade, koja koristi ambasador, a koje da nose oznaku CDM.

“Vozilo u vlasništvu člana diplomatskog osoblja sa oznakom CD, može upotrebljavati i član porodice diplomata, koji živi s njim u zajedničkom domaćinstvu… Marko Mugoša nema diplomatski status.”, odgovorili su iz tamošnjeg Ministarstva vanjskih poslova.

Osim što nema diplomatski status, Marko Mugoša nije član očevog kućnog domaćinstva, sudeži prema izvještaju koji je ambasador na dan imenovanja predao Komisiji za sprečavanje sukoba interesa, kao ni u nekoliko ranijih dok je bio na drugim funkcijama.

“Vozilo registarskih oznaka CD-09-01 nije u vlasništvu diplomatsko-konzularnog predstavništva Crne Gore u Sloveniji već je u privatnom vlasništvu jednog od članova diplomatsko-konzularnog predstavništva u toj zemlji“, odgovorili su „Vijestima“ iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Diplomate iz Slovenije nezvanično su objasnile da je jako neuobičajeno da sin ambasadora, koji ne živi u Ljubljani i nema dplomatski status vozi automobil sa diplomatskim registarskim oznakama, naročito u državi u kojoj nisu izdate tablice.

Jedan od slovenačkih ambasadora rekao je da to može biti opravdano u izuzetnim prilikama.

“Recimo ako bi sin odvezao automobilom bolesnu majku u svoju državu zbog liječenja. Ali to, da sin bez diplomatskog statusa stalno upotrebljava auto sa slovenačkim diplomatskim tablicama na području Crne Gore, to nije u redu i nije u skladu sa pravilima”, kazao je on.

Isto to “Vijestima” su nezvanično kazali i u ministarstu vanjskih poslova Slovenije.

Iz crnogorskog ministarstva “Vijestima” je odgovoreno da je korišćenje vozila koja su u vlasništvu tog ministarstva regulisano Zakonom o državnoj imovini, Uredbom o uslovima i načinu korišćenja prevoznih sredstava u svojini Crne Gore, kao i Pravilnikom o uslovima i načinu korišćenje službenih vozila MVPEI.

“Vozila koja su u vlasništvu MVPEI - Diplomatsko-konzularnih predstavništava se mogu koristiti za službene potrebe na teritoriji Crne Gore uz nalog i odobrenje Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija u situacijama kada je to racionalnije u odnosu na korišćenje drugih sredstava prevoza“, odgovorili su iz MVPEI.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova „Vijestima“ nijesu odgovorili na pitanja da li crnogorski državljani, koji nemaju diplomatski status, na teritoriji Crne Gore mogu upravljati automobilima sa inostranim diplomatskim registarskim oznakama, kako je to zakonom regulisano, i ako ne mogu, koje su sankcije predviđene za kršenje tih propisa.

Uprava policije nije odgovorila da li se automobili sa diplomatskim tablicama koja koriste predstavnici crnogorskih stranih misija, na teritoriji Crne Gore voze pod povlašćenim uslovima, bez kontrole I zaustavljanja, i koje eventualne pogodnosti pogodnosti imaju vozači automobila sa stranim diplomatskim oznakama.

Brat i otac napali reportere

Miomir Mugoša je osuđen na novčanu kaznu za vrijeđenja reportera “Vijesti” Borisa Pejovića I Mihailo Jovovića dok su istraživali njegovo nepropisno parkiranje u Podgorici, 2009. godine dok je bio gradonačelnik.

Tužilaštvo ga nije gonilo za napad na reportere a njegov sin Miljan, osuđen je na šest mjeseci zatvora uslovno na dvije godine, zbog nanošenja teških tjelesnih povreda Jovoviću u tom incidentu.

Miljan Mugoša je od 2015. crnogorski diplomata u Argentini.

Ambasador pod velikom lupom specijalnog tužilaštva

Specijalno tužilaštvo istražuje nekoliko afera u kojima je glavni akter bio Miomir Mugoša.

On je ove sedmice u svojstvu građanina pet sati saslušavan u predmetu “Bazar”.

Kroz javno-privatno partnerstvo glavnog grada i kompanije "Čelebić" Glavni grad je za ulog od 8.107 kvadrata vrijednog zemljišta i naknade za komunalije dobio parking mjesta i pijacu, a ta kompanija hiljade kvadratnih metara ekskluzivnog poslovnog prostora.

Sumnja se i da je Glavni grad na čelu sa Mugošom oslobodio kompaniju "Čelebić" plaćanja oko 1,66 miliona eura po osnovu lokalne komunalne takse.

U predmetu “Carine”, tužilaštvu je sumnjiv prenos vlasništva preko 15.000 kvadrata sa Glavnog grada na privatnu firmu. Istražuju se i odluke o utvrđivanju zone KAP-a biznis zonom i o davanju saglasnosti za međusobno razgraničenje zemljišta između Glavnog grada i KAP-a.

Preporučujemo za Vas