Goranović otvorio izložbu Pređu u spomen

Izložba koja je otvorena u petak je kustoski projekat umjetnice Jagode Buić i Društva za kulturnu saradnju Perun iz Zagreba
0 komentar(a)
Pavle Goranović, Foto: Arhiva Vijesti
Pavle Goranović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.10.2016. 18:02h

Ministar kulture, Pavle Goranović, otvorio je u Galeriji Solidarnosti u Kotoru izložbu “Pređu u spomen“, posvećenu glumcu Predragu Vušoviću.

Izložba koja je otvorena u petak je kustoski projekat umjetnice Jagode Buić i Društva za kulturnu saradnju Perun iz Zagreba.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Goranović je, otvarajući izložbu ukazao na sponu stvaralaštva Jagode Buić i Predraga Pređa Vušovića – njihovo, kako je rekao, mediteransko utočište – “onu polaznu tačku koja obezbjeđuje poseban senzibilitet za intenzivno prožimanje raskošnih elemenata prirode i vrhunskih dostignuća kulture”.

“Pređovo bogato životno iskustvo, koje se tako intenzivno odvijalo u jeziku, nagnalo ga je da se i sam okuša u onom najesecijalnijem jezičkom iskazu – u stihovima. I tu se Pređo pokazao kao dosljedan predstavnik mediteranskog duha, vješto sažimajući jezičko i iskustveno obilje u kroki pjesničke forme začinjene finom ironijom i pitkim humorom”, istakao je Goranović.

Direktor ustnove “Muzeji“ Kotor, Andro Radulović, zahvalio je autorki izložbe, Buić na angažovanju u realizaciji projekta, navodeći da je njime na poseban način vratila vjeru u vječnost i ljubav.

„Jer ovom izložbom poručujemo Pređi da smo i dalje sa njim, da smo ovdje zbog njega, duboko zahvalni njegovom djelu”, dodao je Radulović.

Stihove Pređa Vušovića recitovao je reditelj Petar Pejaković.

Izložbom koja je nakon Dubrovnika postavljena u Kotoru, obilježava se pet godina od smrti glumca Predraga Pređa Vušovića.

Organizatori izložbe su Ministarstvo kulture, “Muzeji” Kotor i Društvo za kulturnu suradnju Perun iz Zagreba.

Bonus video: