Obama odao počast afroameričkim olimpijcima iz Berlina i Meksiko Sitija

0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Yahoo
Barak Obama, Foto: Yahoo
Ažurirano: 30.09.2016. 18:42h

Tradicionalno, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država organizuje svečani prijem u Bijeloj kući za osvajače olimpijskih medalja.

Barak Obama se, shodno lijepim običajima, u četvrtak sastao sa Majklom Felpsom i brojnim drugim američkim asovima, koji su se iz Rija vratili sa gomilom medalja, ali je imao i posebne goste.

Američki predsjednik odao je počast afroameričkim sportistima, koje je zvanični Vašington dugo zanemarivao.

Tako su se u Bijeloj kući pojavili bliski rođaci Džesija Ovensa, koji je 1936. godine u Berlinu osvojio četiri zlata, ali nije imao priliku da mu čestita tadašnji predsjednik Frenklin Ruzvelt.

"Bilo je i drugih afroameričkih sportista usred nacističke Njemačke pred očima Adolfa Hitlera koji su pokazali da je rasna superiornost laž i dali par lekcija iz demokratije i o američkom karakteru", rekao je Obama primajući članove porodice Ovensa i 17 drugih afroameričkih sportista, učesnika OI u Berlinu 1936. godine.

Prijemu su prisustvovali i Tomi Smit i Džon Karlos, zlatni i bronzani u trci na 200 metara na Igrama u Meksiko Sitiju 1968.

Njih dvojica su na pobjedničkom postolju stajali spuštenih glava, sa podignutim stisnutim šakama u crnim rukavicama, protestvujući protiv uslova u kojima je živjela afroamerička zajednica u SAD.

"Njihov moćni, tihi protest bio je kontraverzan, ali je probudio savjest" - kazao je Obama.

Bonus video: