"Nema opstrukcije i odugovlačenja u rješavanju predmeta"

“Takođe je u periodu od dana zakazivanja do zakazanog ročišta, sutkinja donijela rješenje kojim je određeno dopunsko vještačenje kako bi vještak po istom postupio u roku od 15 dana i kako bi dopunski nalaz dostavio sudu prije 1. septembra, kada je bilo zakazano ročište glavne rasprave”, navode iz suda
85 pregleda 0 komentar(a)
Novi prvoborac, Foto: Slavica Kosić
Novi prvoborac, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 30.09.2016. 18:12h

Sutkinja Dijana Dragišić je od zaduženja predmeta po tužbi radnika Novog Prvoborca protiv menadžmenta blagovremeno postupala i zakazivala ročišta i donosila odluke u rokovima predviđenim Zakonom o parničnom postupku, iako se u konkretnom slučaju radi o parničnom predmetu sa velikim brojem tužilaca i o predmetu izuzetno obimne dokazne građe, saopštili su iz hercegnovskog Osnovnog suda.

Reagujući na navode radnika da Dragišić odugovlači postupak u njihovoj tužbi protiv menadžmenta firme i tako im nanosi ogromnu štetu iz suda Ističu da je Viši sud u Podgorici, nakon ukidanja prvostepene presude, vratio predmet ovom sudu na ponovno suđenje 27. juna ove godine.

Dragišić je, kako je saopšteno, tri dana nakon prijema predmeta, odnosno dana 30. juna 2016. godine, zakazala ročište glavne rasprave za 1. septembar iako se radilo o periodu godišnjih odmora, kada je i sutkinja koristila godišnji odmor.

“Takođe je u periodu od dana zakazivanja do zakazanog ročišta, sutkinja donijela rješenje kojim je određeno dopunsko vještačenje kako bi vještak po istom postupio u roku od 15 dana i kako bi dopunski nalaz dostavio sudu prije 1. septembra, kada je bilo zakazano ročište glavne rasprave”, navode iz suda.

Iz suda kažu da su navodi radnika da je jedno ročište u postupku odloženo bez znanja punomoćnika neistiniti, jer u spisima predmeta postoji dostavnica kao dokaz o uručenju advokatu radnika Jovanu Pejoviću rješenja kojim je odloženo ročište za 27. septembar.

“U pogledu navoda da postupajuća sudija opstruira postupak određivanjem novog vještačenja, podsjećamo javnost da shodno članu 9 Zakona o parničnom postupku, sud po svom uvjerenju na osnovu savjesne i brižljive ocjene svakog dokaza zasebno i svih dokaza zajedno, kao i na osnovu rezultata cjelokupnog postupka, odlučuje koje će činjenice uzeti kao dokazane. Iz navedenog, smatramo da pravilno i potpuno utvrđivanje činjeničnog stanja od strane sudije, koja postupa po slobodnom sudijskom uvjerenju, nikako ne može predstavljati opstrukciju niti odugovlačenje postupka”, kazali su iz suda.

Dodaju da je u predmetnom parničnom postupku, Dragišić donijela 26. septembra rješenje kojim je na predlog tužilaca određena privremena mjera radi obezbjeđenja njihovog novčanog potraživanja, te je tuženom zabranjeno otuđenje, opterećenje ili bilo kakvo raspolaganje nepokretnostima bliže opisanim u izreci tog rješenja, za koju mjeru je određeno da će trajati do pravosnažnog okončanja predmetnog parničnog postupka.

Bonus video: