Program podrške razvoju kulture u Nikšiću: 23 programa i 11. Gitar fest

Ovogodišnji Gitar fest ugostiće i Vlatka Stefanovskog i Teodosija Spasova, zatim Zorana Anića i Nenada Ljubenovića, dok će flamenko muzičari El Amir i Hose Salinas zatvoriti festival
63 pregleda 0 komentar(a)
Oktobarski repertoar Programa podrške razvoju kulture, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Oktobarski repertoar Programa podrške razvoju kulture, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 30.09.2016. 12:43h

Oktobarski repertoar Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, u sklopu koga će biti izvedena 23 programa, obilježiće 11. izdanje Gitar festa.

Prema riječima direktora Gitar festa Gorana Perišića festival će otvoriti Crnogorski simfonijski orkestar sa kojim će nastupiti prošlogodišnji pobjednik, Marko Topči iz Ukrajine.

Ovogodišnji Gitar fest ugostiće i Vlatka Stefanovskog i Teodosija Spasova, zatim Zorana Anića i Nenada Ljubenovića, dok će flamenko muzičari El Amir i Hose Salinas zatvoriti festival.

"Drago mi je što je ova manifestacija prerasla u dvije – prvu, koncertnu, koja se održava u oktobru i drugu takmičarsku u maju. Prošle godine se takmičilo 75 gitarista iz čitavog svijeta", kazao je Perišić.

Kao uspjeh festivala Perišić je istakao i činjenicu da su polaznici njihovih kurseva upisali prestižne akademije, kao i da je u Muzičkoj školi "Dara Čokorilo" prije osam godina postojale dvije, a danas osam klasa gitare.

Kristina Radović, predstavljajući oktobarski repertoar, kazala je da će biti izvedene predstave za djecu i odrasle, književne večeri, autorsko veče Ljubomira Mudreše, izložba "Kult svetog Vladimira Dukljanskog".

Biće prikazana tri filma ("Noć od paučine", "Lisice" i "Okupacija u 26 slika"), promovisana monografija Maksima Vujačića "Nikšić", organizovan omaž nedavno preminulom piscu i pjesniku Rajku Nikoliću, kao i izložba karikatura posvećenih Sigmundu Frojdu i psihoanalizi.

Ministar kulture Pavle Goranović kazao je da je tokom tri godine sprovođenja Programa podrške, iz državnog budžeta za njegovu realizaciju opredijeljeno pola miliona eura.

"Za svo to vrijeme uspješno smo realizovali veliki broj programa i uz to dali priliku mladim ljudima za rad i stvaranje. U neodvojivoj sinergiji institucija sistema, kulturnih djelatnika i publike, Nikšić je uz pomoć ovog programa ponovo zavrijedio epitet modernog kulturnog centra države, kakvim ga, uostalom, i u prošlosti pamtimo", kazao je Goranović.

U narednom periodu, prema njegovima riječima, u fokusu pažnje biće ideje i projekti mladih ljudi, koji su "posebna snaga nikšoćke kulture".

"I kao mjesto istorijske važnosti, Nikšić je nastavio da bude jedan od čuvara crnogorskog identiteta u svim njegovim pojedinostima, što me, ne samo kao ministra kulture, već i Nikšićanina, veoma veseli", kazao je Goranović.

Potpredsjednik Opštine Radoš Šućur kazao je da Program podrške neće biti završen naredne godine, kada ističe planirana realizacija, već će Nikšić i svih narednih godina, biti aktivan na polju kulture.

Istakao je da je svakog mjeseca, pored manifestacija realizovanih u sklopu Programa podrške, održano i po 10 dodatnih.

Prema riječima Slobodanke Roganović, šefice kabineta predsjednika Opštine, Program podrške je nadmašio očekivanja i po kvalitetu i po masovnosti.

"Cilj programa je bio osnaživanje nikšićke kulturne scene i jačanje i afirmacija naših institucija kulture kako bi one nakon realizacije programa samostalno mogle da prikazuju programe sa visoko umjetničkim ostvarenjima. Sva očekivanja su nadmešena, u prošloj godini je prikazano 314 programa, a u ovoj više od 200" kazala je Roganović.

Bonus video: