Radojičić negirao krivicu: Svečana sjednica ne čeka tendere

"Znao sam da je iznos kojim je plaćeno renoviranje prešao onaj iznos koji smo planirali, ali smo morali završiti"
74 pregleda 8 komentar(a)
Nebojša Radojičić (Novine)
Nebojša Radojičić (Novine)
Ažurirano: 30.09.2016. 07:23h

Bivši predsjednik Opštine Nikšić Nebojša Radojičić, negirao je juče u podgoričkom Višem sudu da je nezakonito postupao u slučaju renoviranja pozorišne sale u Nikšiću.

Tereti se da je taj posao zaključio bez tendera, čime je navodno počinio produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

“Nijesam kriv. Odlukom Vlade, prostor na Sindčelu je dat našoj Opštini na korišćenje do završetka druge sale... Morali smo sve radove da završimo do 18. septembra 2012. godine, da bi se održala svečana sjednica. Znao sam da je iznos kojim je plaćeno renoviranje prešao onaj iznos koji smo planirali, ali smo morali završiti. Sve što je urađeno na renoviranju pozorišta, uradio je Sekretarijat za kulturu i sport, a što se tiče javnih radova, to su vodili službenici, koji su pri kabinetu predsjednika. Preko tendera su išli poslovi građevinski i zanatski, a mislim da nijedan drugi posao nije išao. Radove je izvodilo preduzeće Radulović - M3 Nikšić, a dopunske radove preduzeće Ramel i to nije išlo peko tendera. Takođe, nabavka kino-tehničke opreme za salu nije išla preko tendera, do 5.000 eura”, izjavio je Radojičić.

Na podsjećanje tužioca - da je kino projektor koštao više od 5.000 eura, okrivljeni je dodao da su jedini isporučici takve opreme u regionu bile dvije firme iz Pančeva, čijih se imena nije mogao sjetiti.

“To nam je predložio Branko Baletić šta treba da kupimo, koji je od Vlade bio angažovan. On nam je sugerisao šta da nabavimo i kupimo. Ne znam koliko je iznosio račun za kino opremu, ali je bila veća od 5.000 eura. To nije išlo na tender, već smo sukcesivno naručivali... Ne sjećam se zašto ovo nije išlo šoping metodom. Branko Baletić nije vršio javnu nabavku za nas, već nam je preporučivao šta da kupimo. Baletićeva firma je angažovana za dva posla i ispostavljeni su računi 2.000 eura za konsultanstke usluge i još 3.000 eura za nabavku neke opreme, jer ga je preporučilo Ministarstvo kulture. Ne znam ko je kontaktirao sa firmama iz Pančeva. Ispostavilo se da je bilo dodatnih radova oko visoke i niske struje, a to je radila firma Ramel. Ugovore sa firmama smo sklopili u oktobru, zbog moje zauzetosti a neke smo sačinjavali i kasnije jer je do 18. septembra trebalo da održimo svečanu sjednicu”, naveo je Radojičić.

Pred vijećem sutkinje Suzane Mugoše, pojasnio je da je budžet Opštine Nikšić za 2012. godinu iznosio 30 miliona eura, od čega je sedam odsto predviđeno za javne nabavke.

“Predsjednik Vlade tada je bio Igor Lukšić, a ministar kulture Branislav Mićunović. Meni je Lukšić još u januaru rekao da treba da se renovira sala, ali smo sa radovima počeli tek u junu zbog neriješenih imovinsko- pravnh odnosa. Tačno je da je ugovor sa firmom Radulović - M3 zaključen u oktobru, a naknadna tri ugovora su bili naknadni radovi na uređenju prostora i platili smo ih jer se ispostavilo da su završili i dodatne radove”, kazao je bivši gradonačelnik Nikšića.

Na pitanje sutkinje, zašto je račun od 8.459 eura sa firmom Sinema servis plaćen bez ugovora ili pogodbe, okrivljeni je rekao da se radilo o specifičnoj opremi za koju nisu znali koliko će da košta. Suđenje se nastavlja 19. oktobra.

“Neekonomično i neracionalno korišćenje javnih sredstava”...

U optužnom predlogu piše da je Radojičić od janura do kraja decembra 2012. godine, prekoračenjem službenog ovlašćenja pribavio korist kompanijama Radulović – M3, Cinema servic, Kino Akustika, Ramel i B Film Montenegro.

Objašnjava se da je okrivljeni prilikom izvođenja radova nabavke roba i usluga za potrebe adaptacije i renoviranja pozorišne sale Scena 213 – Sindčel, teže povrijedio prava drugih zainteresovanih ponuđača da učestvuju u postupku javne nabavke, jer je postupao suprotno Zakonu o javnim nabavkama.

Taj je posao, piše, završio bez sprovođenja postupka javne nabavke, neekonomičnim i neracionalnim korišćenjem javnih sredstava, ne obezbjeđujući ravnopravnu konkurenciju među ponuđačima...

Bonus video: