KORUPCIJA NA LOKALNOM NIVOU (3): OPŠTINA KOLAŠIN

Majci Marte Šćepanović preko reda plaćano novcem EU

Advokatica Vesna Novaković, majka poslanice DPS-a, naplatila je 180.234 eura - budžet za plate zaposlenih u Opštini za skoro dva mjeseca
517 pregleda 92 komentar(a)
Marta Šćepanović, Foto: Luka Zeković
Marta Šćepanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.04.2019. 20:51h

Kako su se privilegovani naplaćivali u doba vladavine dvojca Mileta Bulatović - Mile Šuković, koji su uz brojne afere gazdovali Kolašinom gotovo dvije decenije, dočarava slučaj advokatice Vesne Novaković, majke Marte Šćepanović, aktuelne poslanice DPS-a. 

Šćepanovićeva je visoko pozicionirana i na poslaničkoj listi na ovim izborima, kao jedna od najprominetnijih aktivistkinja u partiji Mila Đukanovića.

U novembru 2011, dok je račun Opštine Kolašin bio u blokadi, Novakovićeva je uspjela da naplati za sebe i svoje klijente od Opštine čak 180.234 eura, što je u to vrijeme bio  budžet za plate zaposjenih u opštini za skoro dva mjeseca. 

Majka poslanice DPS-a naplatila se od sredstava evropskog projekta Jačanje turističke infrastrukture.  

Da priča bude zanimljivija, evropskim parama je kao menadžerka  EU projekta gazdovala advokatičina ćerka Marta, tada glavna administratorka Opštine Kolašin. Šćepanovićeva za CIN-CG tvrdi da je sve bilo po pravilima.  

To nije sve. Advokatica Novaković je sa blokiranog računa Opštine uspjela da se naplati iako njeni klijenti i ona nijesu bili prvi na listi za izvršenje potržavanja.

Opštinu Kolašin je prije ove transakcije,  blokirala firma “DOO Keker” zbog neizmirenih potraživanja. Blokada je prekinuta 14. 11. 2011, na svega nekoliko sati. I to pošto je  na  opštinski devizni račun  pristigla uplata od 220.814,49 eura. Radilo se o novcu koji je uplatila EU za projekat izgradnje šetališta. 

Praksa je bila da se evropski novac  prebaci na poseban, ,,zaštićeni” , račun kako ta sredstva ne bi bila korišćena za isplatu opštinskih dugovanja. Prema strogim pravilima EU, novac je mogao da se povlači isključivo za isplatu troškova  projekta.

Međutim, istog dana kada su novci legli na devizni račun, najveći dio, 180.234 eura, prešao je u ruke majke Marte Šćepanović i njenih klijentkinja. 

Ostatak od 40.552,65 otišao je podgoričkoj kompaniji “Fidija”, čiji je izvršni direktor Joko Blagojević. 

Prema podacima Privrednog registra, vlasnik te kompanije je Ivan Blagojević. 

“Fidija” je radila više vrijednih poslova sa državom. 

Zanimljivo je da ni centa od nenadano pristiglog novca tada nije dobila firma “DOO Keker”, iako je  blokirala Opštinu i izvršenje prema toj kompaniji bilo je u toku. Prema podacima Privrednog suda, ova kompanija registrovana je za djelatnost izgradnje puteva.  

Aktuelna predsjednica Kolašina Željke Vuksanović  kaže za CIN-CG da je Marta Šćepanović kao menažerka  projekta Jačanje turističke infrastrukture, bila zadužena za evropski novac i sve njegove tokove. 

“Jedino je ona mogla da daje instrukcije na koji će račun novac da legne, kao i kako će se koristiti sredstava“.

Advokatica Novaković očito nije uzalud na važnom mjestu glavne administratorke i projekt menadžerke imala ćerku. 

Klijentkinje Novakovićeve - Draga Bulatović i Novka Jovičević dobile su spor protiv Opštine u martu 2011. pred Osnovnim sudom u Kolašinu. 

Presuda je postala izvršna u junu iste godine, kada je potvrdio i Viši sud u Bijelom Polju. 

Advokatica i jedna njena klijentkinja naplatile su se u cjelosti  za svega par mjeseci, iako su pojedini povjerioci na izvršenje potraživanja čekali godinama. 

Klijentkinje Novakovićeve  su presudom za 6.126 kvadratnih metara uzurpirane zemlje u Smailagića Polju dobile  306.300 eura, što je 50 eura po kvadratu. 

Advokatica Novaković je na ime troškova zastupanja  dobila  11.395 eura, a kao i njenim klijentima pripala joj je i kamata do izvršenja.

Istog dana kada evropski novci ulaze u opštinsku kasu (14.  novembra 2011), Novakovićeva naplaćuje svoje cjelokupno potraživanje. Tako se na njeno ime sa računa Opštine u CKB banci, odliva 12.670 eura, i to iz dvije tranše od kojih je prva 11.395, a druga 1.275. 

Istovremeno, njenoj klijentkinji Dragi Bulatović odlazi na račun ukupno potraživanje od 161.885,84, dok druga Novka Jovičević dobija tek manji dio potraživanja od 161.885,84 (presuđeni iznos sa pripadajućom kamatom), svega 5.679,39 eura. Tako je novac za šetalište otišao u ruke privilegovanih povjerilaca. 

A dan kasnije, 15. novembra 2011. - opštinski račun je prazan i blokiran na osnovu potraživanja “DOO Keker”.

Ovdje nije kraj priče. U Opštini su bili svjesni da se sa evropskim novcem nije igrati, pa su nastojali da što je moguće prije pokriju rupe koje su nastale nakon što su se naplatili advokatica Novaković, njeni klijenti i “Fidija”. 

U prikrivanju sumnjivih transakcija uključuju novac Vlade Crne Gore.

Vlada 23. novembra 2011, dakle svega devet dana nakon što su „pojedene“ evropske pare, iz tzv. Egalizacionog fonda uplaćuje Opštini Kolašin 220.000 eura kao pozajmicu. 

Taj se novac preusmjerava na zaštićeni račun  Jačanje turističke infrastrukture - EU. Na isti račun ostatak od 811,49 eura, koliko je falilo da bi se pokrila u potpunosti donacija EU za šetalište, Opština preusmjerava sa drugog zaštićenog računa Holandska kuća.

Egalizacioni fond je fond Vlade, koji služi kao pomoć crnogorskim opštinama. 

“Mi još otplaćujemo dugovanja prema Egalizacionom fonu, pa i ta koja su tada poslužila da se pokrije  novac evropskog projekta. Sada dugujemo oko 100.000”, saopštio je za CIN-CG Goran Rakočević, iz finansijske službe Opštine Kolašin. 

Projekat izgradnje šetališta završen je tek 2014. godine. Bivše opštinske vlasti uporno su tvrdile da je EU novac ,,zaštićen” i na posebnom računu.

Marta Šćepanović: Prinudno naplaćeno odmah nadoknađeno

“Neistina da je novac za izgradnju šetališta iskorišćen za isplatu  novca mojoj majci i njenim klijentkinjama. To bi značilo samo jedno: da su sredstva EU iskorišćena da se isplate lično mojoj majci kao fizičkom licu bez pravnog osnova“, kaže Marta Šćepanović za CIN-CG.

Ističe da je novac EU jedino mogao biti uplaćen na devizni račun Opštine, te da je bio predmet prinudne naplate po rješenju Osnovnog suda u Kolašinu,  koju je sprovela CBCG.

„Ova prinudno naplaćena sredstva su odmah nadoknađena od strane izvršnog dužnika Opštine Kolašin, u što su se uvjerile dvije kontrole EK i konstatovale da nijesu utvrđene nikakve nepravilnosti“.

Ona ističe da je časno obavljala svoj posao u Opštini Kolašin, pa i posao projekt menadžera što su, kako kaže, potvrdile i sve kontrole EK. 

“A ako neko ne zna šta je pravnosnažna presuda i  sudsko rješenje o prinudnoj naplati,  i da isto sprovodi Centralna banka neka se edukuje“, kaže poslanica DPS-a navodeći da će ako se neko usudi da joj „na najpodliji način podmeće neistine“ pravdu potražiti na sudu. 

“Meni se želi pripisati da je novac EK iskorišćen za isplatu kako tvrdite mojoj majci što sa gnušanjem odbacujem i sigurno da ovakva gruba podmetanja i neistine neću tolerisati“.

Ovaj tekst je dio projekta “Misli lokalno - djeluj lokalno! - Borba protiv korupcije na lokalnom nivou” koji realizuje Centar za građansko obrazovanje (CGO), u saradnji sa NVO “Bonum” iz Pljevalja, NVO “Inkubator” - Prostor za nezavisne kulturne inicijative iz Kotora i NVO Centar za istraživačko novinarstvo - CIN iz Podgorice, a finansira ga Evropska unija. Mišljenja iznijeta u tekstu predstavljaju stavove autora iz CIN-a i ni na koji način se ne mogu smatrati zvaničnim stavom EU, kao ni CGO-a, “Bonuma” i 2Inkubatora”.

Preporučujemo za Vas