Dedić: Žalim zbog svih teško obezbijeđenih sredstava koja su uložena u njega

"Lično me je dotaklo javno prozivanje stonotenisera Irfana Čekića, jer dolazi od igrača za kojeg mogu sa pravom reći da mu je Stonoteniski Savez Crne Gore najviše pružio od svog osnivanja do današnjeg dana, bez obzira ko je bio u rukovodstvu", kaže Dedić
466 pregleda 39 komentar(a)
Ratko Dedić, Foto: Stonoteniski savez Crne Gore
Ratko Dedić, Foto: Stonoteniski savez Crne Gore
Ažurirano: 29.09.2016. 14:56h

Povodom odluke stonotenisera Irfana Čekića da više ne nastupa za Crnu Goru, zbog, kako je rekao "Vijestima", ponude da na Evropsko prvenstvo ide o svom trošku, danas se saopštenjem oglasio Ratko Dedić, predsjednik Stonoteniskog saveza Crne Gore.

U saopštenju se navodi da je Dedić "lično prozvan, te da je za odluku Čekića saznao putem našeg medija".

Reagovanje Ratka Dedića prenosimo u cjelosti:

“Stonoteniski Savez Crne Gore raspolaže sa vrlo skromnih budžetom i ulaže velike napore da dođe do sredstava i da ih racionalno iskoristi. Mi smo svjesni da su naši igrači lišeni dosta toga što je obezbjeđeno njihovim kolegama u drugim zemljama, zato se svakodnevno borimo za unapređenje stonog tenisa koji je nažalost zapostavljen. Lično me je dotaklo javno prozivanje stonotenisera Irfana Čekića, jer dolazi od igrača za kojeg mogu sa pravom reći da mu je Stonoteniski Savez Crne Gore najviše pružio od svog osnivanja do današnjeg dana, bez obzira ko je bio u rukovodstvu."

"Moram napomenuti da Čekić nije postao igrač preko noći, već se u njega u kontinuitetu ulagalo, kako u prethodnim rukovodstvima STSCG, tako i u aktuelnom i to mnogo više nego u druge stonotenisere. On je, naravno, to vratio svojim rezultatima i medaljama koje je donio našoj zemlji, ali smatram da je Čekić posljednji među crnogorskim stonoteniserima koji ima pravo da se buni i na ovaj način pravda napuštanje reprezentacije Crne Gore i odlazak u drugu zemlju. Stoga, želim da javnost zna sljedeće:

"Od sredstava koje je STSCG dobio od COK-a u prethodnoj 2015. godini, 90 % je dato Irfanu Čekiću kao pojedincu, a samo 10% svim ostalim aktivnostima STSCG".

"Irfan Čekić je uoči posljednje Olimpijade, dobijao stipendiju MOK-a u iznosu od 525 eura mjesečno u trajanju od 2 godine. Bez obzira što je finansijska sredstva podizao i trošio, on se u maju ove godine nije pojavio na poslednjim kvalifikacijama za Olimpijske igre u Istanbulu. Naveo je da je razlog povreda, a samo nekoliko dana kasnije učestvovao u državnoj ligi sa svojim klubom u Luksemburgu. Mi smo dobili kritike od COK–a zbog ovakvog postupka našeg igrača koji je neodgovornim ponašanjem doveo u pitanje kredibilitet našeg Saveza i raspodjelu sredstava iz budžeta MOK-a za sljedećeg talentovanog stonotenisera, za kojeg ćemo aplicirati.

"Čekić je takođe primao državnu stipendiju 2009, 2010 i 2011.godine".

"Kada sam stupio na dužnost Predsjednika STSCG 2015.godine, Savez je izašao Čekiću u susret i na njegovu molbu isplatilo sve neizmirene obaveze od predhodnog rukovodstva Saveza. Istina je da STSCG nije poslao reprezentaciju na Svijetsko prvenstvo, ali nažalost mi nemamo dovoljno novca u budžetu da pokrijemo sva takmičenja, pa je stručni savjet STSCG dao prioritet mlađim selekcijama. Savez je, svakako, ulagao napore da ne zapostavi Čekića kao najtrofejnijeg crnogorskog igrača. Prošle godine smo mu obezbjedili učešće na Luksemburg openu, a Čekić, štaviše, nije nastupao u dresu reprezentacije Crne Gore, već u dresu svog sponzora".

"Nije istina da ga je STSCG pozvao da sam snosi troškove učešća na predstojećem Evropskom prvenstvu u Budimpešti. Troškovi boravka i prevoza od Podgorice do Budimpešte su mu obezbjeđeni, a Savez je od njega tražio da sam snosi troškove da dođe iz Luksemburga (gdje živi i igra za stonoteniski klub iz ove zemlje) do Podgorice, odakle bi putovao sa svojim kolegama, jer nismo u mogućnosti da pokrijemo i ovaj trošak. Smatram da reakcija Irfana Čekića, s obzirom na korektan odnos crnogorskih stonoteniskih i sportskih radnika prema njemu, nije korektna, tim više što o njegovoj odluci da ne želi da učestvuje na Evropskom prvenstvu saznajemo u medijima".

"Ja sam kratko na čelu STSCG ali sam dugo u STK “Budućnosti”, klubu u kojem je Čekić stasao, koji je znatna finansijska sredstva ulagao u tada talentovanog dječaka, obezbjedio mu vrhunske kineske trenere, omogućavao mu, više nego drugoj djeci, da učestvuje na mnogobrojnim takmičenjima I pripremama u regionu. Poslije svega što je u njega uloženo, na isti način na koji sada napušta Crnu Goru, tada je napustio i Budućnost.”

"Stoga me ne iznenađuje činjenica što napušta reprezentaciju Crne Gore, ali želim naglas da iskažem svoje razmišljanje, odnosno žaljenje zbog svih teško obezbjeđenih finansijskih sredstava koja su uložena u njega, a ne u nekog drugog perspektivnog stonotenisera, a koja on svojim ponašanjem i nerealnim očekivanjima očigledno nije umio da cijeni. Ako Čekićevo nezadavoljstvo traje godinama kao što je naveo, mogao je otići prije nego što je iskoristio sve moguće stipendije, jer u Crnoj Gori ima još talentovanih stonotenisera za koje vjerujem da bi takođe bili uspješni da se i u njih ovoliko ulagalo. Želim svu sreću i njemu i reprezentaciji za koju će nastaviti da igra", navodi se u saopštenju Ratka Dedića, predsjednika Stonoteniskog saveza Crne Gore.

Bonus video: