Izložba Nikole Markovića: Otključavanje memorije i uspomene djetinjstva

On je istakao kako se nada da će i njegova izložba koja se bavi otključavanjem memorije i uspomene djetinjstva svakome od prisutnih pomoći da sagleda jedan prostor stvaralaštva crteža karakterističan za kraj prošlog vijeka u Crnoj Gori
0 komentar(a)
izložba Nikole Markovića, Foto: Slavica Kosić
izložba Nikole Markovića, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 29.09.2016. 13:36h

Izložba crteža i video radova Nikole Markovića, akademskog slikara, arhitekte i dizajnera otvorena je u srijedu veče u galeriji „Novi to sam ja“ u Herceg Novom .

Sa djelom Nikole Markovića hercegnovska publika prvi put je vidjela na Hercegnovskom zimskom salonu, a ovo je prva njegova samostalna izložba u Novom.

“Dominantan motiv stvaralaštva Nikole Markovića jeste motiv novorođenčeta. Taj motiv se pojavljuje u različitim strukturama i formama noseći simbolička značenja i ukazujući na različite aspekte i vrijednosti djetinjstva, rekla je otvarajući izložbu istoričarka umjetznosti Danijela Peško. On a je istkla da “oblast neonatalogije umjetnik smatra veoma važnom oblašću izučavanja, istraživanja i posvetio joj je svoj opus kroz razne umjetničke medije”.

“Želio sam da ovom postavkom napomenem da smo napravili pionirski posao kada je u pitanju neonatologija i proučavanje natalnog i prenatalnog života u oblasti savremene umjetnosti. Ono što je vrlo bitno jeste da danas značajan broj evropskih umjetnika podržava ovu temu i vrlo aktivno radi na njoj, što znači da mi iz Crne Gore možemo da budemo aktuelni pogotovo ako se ujedinimo i ako te kulturne vrijednosti koristimo na pravi način,kazao je Marković.

On je istakao kako se nada da će i njegova izložba koja se bavi otključavanjem memorije i uspomene djetinjstva svakome od prisutnih pomoći da sagleda jedan prostor stvaralaštva crteža karakterističan za kraj prošlog vijeka u Crnoj Gori.

Po preporuci Markovića pročitan je i tekst Tajna nastanka života, Jezdimira Radenovića, kako je istakao njegovog uvaženog i prijatelja, istinskog stvaraoca, vrhunskog publiciste i likovnog kritičara, jer su njegove riječi vizionarske i treba ih pamtiti, a obilježile su njegov rad i učinile da i sam dublje sagleda neka svojstva onoga što je stvarao.

Marković je poručio da želi da Herceg Novi dobije jedan novi identitet, jer je mjesto koje može da bude prestonica kulture u ovom dijelu Evrope, na način koji će povratiti mnoge vrijednosti koje možda djeluju zaključane u našoj kolektivnoj memoriji .

Bonus video: