Bez poreza na visoke plate

I pored dobre volje direktora pojedinih crnogorskih preduzeća koji su se ovih dana sami prijavili da uplate porez na svoje zarade, u Direkciji im je rečeno da se to više ne radi, pa čak i da nemaju formulare za tu namjenu
61 pregleda 0 komentar(a)
Novac, pare, Foto: Screenshot Tv Vijesti
Novac, pare, Foto: Screenshot Tv Vijesti
Ažurirano: 29.09.2016. 10:20h

Građani čija su lična primanja višestruko veća od prosječnih bili su do prije neku godinu obavezni da, pored redovnih doprinosa i poreza, naknadno plaćaju i porez na velike plate. Direkcija javnih prihoda je praktikovala da objavi oglas i pozove građane da se sami prijave i uplate porez. Međutim, takva praksa je u posljednje vrijeme prekinuta.

I pored dobre volje direktora pojedinih crnogorskih preduzeća koji su se ovih dana sami prijavili da uplate porez na svoje zarade, u Direkciji im je rečeno da se to više ne radi, pa čak i da nemaju formulare za tu namjenu.

U Direkciji javnih prihoda objašnjavaju da je zakonom propisano da se svi porezi i doprinosi odbijaju prilikom isplate - poreska stopa od 19% je jedinstvena za sve zaposlene i zakon ne propisuje oporezivanje visokih zarada. Ako se usvoji novi zakon o porezu fizičkih lica uvešće se progresivne stope, čime će se porez i doprinosi uskladiti sa visinom primanja.

Prema nezvaničnim podacima više od 50 direktora crnogorskih preduzeća ima platu veću od 3.000 maraka. Oko 200 građana Crne Gore mjesečno zarađuje više od 2.000 maraka.

Bonus video: