Budvi se vraća dio ukradenog novca

Iako je još 10. marta podgorički Viši sud presudio protiv kompanije Tradeunique Mirka Latinovića, zbog nepreciznosti presude Uprava za nekretnine nije mogla započeti preknjiženje kvadrata
7 komentar(a)
TQ Plaza, Foto: Vuk Lajović
TQ Plaza, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 29.09.2016. 06:03h

Nakon šestomjesečnih pravnih zavrzlama, budvanski katastar počeo je knjiženje 8.129 kvadrata poslovnog i stambenog prostora u TQ Plazi na Opštinu Budva.

Time će napokon biti izmirena šteta od gotovo 20 miliona eura, koju je budvanska kriminalna grupa na čelu sa Svetozarom Marovićem napravila u opštinskoj kasi, a tokom izgradnje i raspodjele prostora u luksuznom komplesu u centru Budve.

Iako je još 10. marta podgorički Viši sud presudio protiv kompanije Tradeunique Mirka Latinovića, zbog nepreciznosti presude Uprava za nekretnine nije mogla započeti preknjiženje kvadrata.

„Presudom... Opštini Budva nije utvrđeno pravo svojine nad spornim objektima već je okrivljeno pravno lice obavezano da plati dug prenosom prava svojine, a što je bitna razlika. Prema tome, za sada ne postoji pravni posao kojim je na osnovu odluke Višeg suda u Podgorici Tradeunique prenio prava svojine na spornim objektima na Opštinu Budva, pa je s toga i odbijen zahtjev za uknjižbu”, saopšteno je ranije iz budvanske filijale Uprave za nekretnine.

Nakon toga, Viši sud je lokalnom katastru dostavio izjašnjenje - da se presudom obavezuje preknjiženje 8.129 kvadrata na Opštinu Budva...

Kompanija svjedoka saradnika Mirka Latinovića, zaključila je sporazum o priznanju krivice sa Specijalnim tužilaštvom, a Viši sud 10. marta presudio je da moraju Budvi nadoknadi štetu od 19.521.905,24 eura...

Sudija Boris Savić u istoj odluci konstatovao je i da kompanija štetu može nadoknaditi i imovinom.

Gradonačelnik Budve Srđa Popović ranije je najavio da će Opština čim dobije kvadrate, raspisati javnu licitaciju za njihovu prodaju.

“Cijena kvadrata biće od 1.700 do 2.000 eura, koliko su procijenili vještaci koje je angažovalo Specijalno tužilaštvo”, kazao je tada Popović.

Presuda Višeg suda uslijedila je nakon što su pravosnažna postala dva rješenja o priznanju krivice zaključena između Specijalnog tužilaštva sa Tradeunique i direktorom Latinovićeve kompanije Goranom Bojanićem.

Time su priznali da je posao oko izgradnje i podjele prostora u TQ Plazi urađen na štetu grada, a zarad privatnih interesa.

Latinovićeva firma je pristala da kompletnu lamelu C ustupi Opštini, upravo onaj dio u kome su navodno stanove dobili čelnici lokalnog DPS.

Bonus video: