OSUMNJIČENI SE VEĆ NALAZI U ZIKS

Krivična prijava protiv Podgoričanina: Ratovao na strani proruskih pobunjenika?

"On je kako se sumnja krajem 2014. godine iz Crne Gore otputovao u Rusiju, odakle se kasnije uputio u Ukrajinu gdje se tokom 2015. godine pridružio vojsci samoproglašene Donjecke Narodne Republike, na čijoj strani je učestvovao u ratnim sukobima koji su se tada odvijali na teritoriji Ukrajine"
82 pregleda 43 komentar(a)
Proruski pobunjenici, Foto: Reuters
Proruski pobunjenici, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.09.2016. 15:29h

Crnogorska policija podnijela je juče Višem državnom tužiocu u Podgorici krivičnu prijavu protiv M.B. (26) iz Podgorice, zbog osnova sumnje da je ratovao na strani proruskih pobunjenika u Ukrajini i tako počinio krivično djelo učestvovanje u stranim oružanim formacijama, saopšteno je iz Uprave policije. 

Krivična prijava protiv M.B. je nadležnom tužiocu podnijeta u redovnom postupku budući da se on već nalazi u ZIKS-u na izdržavanju zatvorske kazne zbog drugog krivičnog djela.

"Policija je u saradnji s Agencijom za nacionalnu bezbijednost i u koordinaciji i po nalogu Specijalnog i Višeg Državnog tužilaštva u Podgorici, prikupila dokaze na osnovu kojih se osnovano sumnja da M.B. izvršio predmetno krivično djelo. On je kako se sumnja krajem 2014. godine iz Crne Gore otputovao u Rusiju, odakle se kasnije uputio u Ukrajinu gdje se tokom 2015. godine pridružio vojsci samoproglašene Donjecke Narodne Republike, na čijoj strani je učestvovao u ratnim sukobima koji su se tada odvijali na teritoriji Ukrajine. M.B. je, sumnja se, na stranom ratištu boravio do 23. 10. 2015. godine kada je prilikom ulaska na teritoriju Rusije uhapšen od strane policije koja je postupala po međunarodnoj potjernici koja je za njim bila raspisana od strane NCB Interpol Podgorica radi izdžavanja trogodišnje zatvorske kazne zbog počinjenog drugog krivičnog djela (KD ubistvo u pokušaju u sticaju sa KD laka tjelesna povreda, na koju je pravosnažno osuđen po presudi Višeg suda u Podgorici)", navodi se u saopštenju Uprave policije.

U saopštenju se dodaje da je nakon hapšenja u Rusiji, ekstradicioni postupak završen i osumnjičeni M.B. se, budući da je izručen Crnoj Gori, sada nalazi u ZIKS-u na izdržavanju pomenute zatvorske kazne, zbog čega je krivična prijava protiv njega za učestvovanje u stranim oružanim formacijama nadležnom tužiocu podnijeta u redovnom postupku.

Iz Uprave policije podsjećaju da je 8. septembra,uhapšen H.B. (38) iz Ulcinja zbog osnova sumnje da je izvršio krivično djelo učestvovanje u stranim oružanim formacijama, na način što je u toku 2015. godine iz Crne Gore preko Turske otputovao u Siriju, gdje se pridružio stranoj terorističkoj organizaciji "Islamska država" (ISIL) u kojoj je proveo više od godinu dana.

"On je uhapšen po stupanju na teritoriju Crne Gore, a uz krivičnu prijavu je priveden na dalju nadležnost Specijalnom državnom tužiocu u Podgorici. To je bio prvi slučaj hapšenja i podnošenja krivične prijave protiv lica, državljanina Crne Gore, zbog sumnje da je počinilo navedeno krivično djelo", kazali su iz policije.

Preporučujemo za Vas