Piperović: Fingirano suđenje da se Džomić i javnost umire

Piperović namjerava da podnese krivičnu prijavu protiv starješina iz nikšićkog tužilaštva, ali nije želio da kaže protiv koga
258 pregleda 21 komentar(a)
Velibor Džomić, Zoran Piperović, Foto: Svetlana Mandić
Velibor Džomić, Zoran Piperović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 28.09.2016. 14:42h

Tužiteljka Vesna Krivokapić odustala je od daljeg gonjenja bivšeg šefa granične policije Veska Vukadinovića, koji je optužen da je nezakonito spriječio sveštenika Velibora Džomića da pređe crnogorsku granicu.

Krivokapić je, kako je kazala na glavnom pretresu, takvu odluku donijela cjeneći sve dokaze i izjave svjedoka koji su, kako je rekla, pokazali da u radnji okrivljenog nema umišljaja, niti je krivično djelo za koje je optužen izvršio svjesno, pošto nije ni znao za rješenje Upravnog suda da je Džomiću dozvoljen boravak do okončanja postupka, niti je imao tehničkih mogućnosti da sazna sadržaj pomenutog rješenja koje je sveštenik pokazao graničnoj policiji 16.februara prošle godine.

Takav postupak tužioca, Džomićev advokat Zoran Piperović je ocijenio kao "svojevrstan skandal i više od toga".

"Da je znaveno obrazložila odustanak ja bih kao profesionalac imao razumijevanja. Njena rečenica da okrivljeni nije imao tehničkih mogućnosti da sazna sadržaj rješenja je potpuna besmislica, jer se tokom postupka utvrdilo da je znao o čemu se radi. Mislim da je ovo dogovoreno i prije nego što je tužilac odustao. Nemam dokaze ko je učestvovao u dogovoru, ali sigurno je da nije iz glave tužiteljice", kazao je Piperović nakon suđenja.

Iako je u sudu kazao da će nastaviti krivično gonjenje protiv Vukadinovića podnošenjem novog krivičnog akta nakon suđenja je rekao da će odluku o tome donijeti u narednih pet dana.

"Možda to i ne uradimo jer bi javnost mislila da imamo nešto personalno protiv Vukadinovića. O ovome što se desilo obavijestiću i Vrhovnog državnog tužioca jer ovako tužilaštvo ne može da radi. Ako neko vodi istragu, svo vrijeme na pretresu bude pasivan i na kraju odustane od gonjenja, to znači da je ovo bilo fingirano suđenje da se Džomić i javnost umire, a da su u momentu kada su podigli optužni akt već znali kako će da postupe", smatra Piperović.

On namjerava da podnese krivičnu prijavu protiv starješina iz nikšićkog tužilaštva, ali nije želio da kaže protiv koga.

I Džomić smatra da je Krivokapić odustala od daljeg gonjenja Vukadinovića pod određenim uticajima.

"Očigledno je da je nekom stalo da nema krivice. Neće se na ovome završiti, ni prema Krivokapić, ni prema ovom predmetnom postupku, jer nije riječ o imaginarnom događaju, već o realnom. Po tome što okrivljeni i njegov branilac nijesu imali ni jednu riječ, makar u domenu da pokrenu postupak protiv tužilaštva koje je Vukadinovića optužilo i danas na volšeban način odustalo od gonjenja, vidim da je ovo dogovoreno i da je izvršen određeni uticaj, mada za to nemam dokaz", kazao je Džomić i dodao da ipak ima povjerenja u pravosudni sistem.

"Znam da je pravda spora, ali dostižna, što se pokazalo više puta. Zatečeni smo postupanjem tužioca, ali i nad popom ima pop”, poručio je Džomić.

Na ročištu su se kao svjedoci pojavili direktor policije Slavko Stojanović, kao i rukovodilac Odsjeka za kontrolu prelaženja državne granice u Sektoru crnogorske granične policije Slavko Vojinović.

Stojanović je kazao da ga je 16. februara 2015.godine pozvao Vukadinović, obavijestio ga da se Džomić nalazi na graničnom prelazu i pitao šta da uradi.

"Pozvao sam tadašnjeg ministra Raška Konjevića koji je kazao da se postupi po mišljenju ANB-a i Zakona o strancima, na osnovu tog mišljenja. Nakot toga sam se ponovo čuo sa Vukadinovićem koji mi je kazao da je ministar i njemu saopštio isto što i meni", kazao je Stojanović.

Prema njegovim riječima rješenje Upravnog suda o Džomićevoj dozvoli boravka nije stiglo do Uprave policije, što se može provjeriti u zvaničnim evidencijama Uprave.

“Po mom mišljenju dok je obavljao telefonski razgovor sa mnom, Vukadinović nije imao saznanje o sadržini rješenja Upravnog suda, jer da je imao takva saznanja ista bi meni saopštio. Da je bilo ko od nas imao saznanja o sadržini tog rješenja bilo bi nelogično da postupamo po zabrani ulaska Džomića”, kazao je Stojanović.

Prema riječima Slavka Vojinovića 16. februara prošle godine pozvao ga je Veselin Magovčević, načelnik Odjeljenja za bezbjednost granice u Nikšiću, obavijestio ga da se Džomić nalazi na graničnom prelazu i da ima rješenje Upravnog suda o ostajanju u Crnoj Gori. O tome je, kako je kazao, obavijestio Vukadinovića koji mu je rekao da sa istim nije upoznat i da će obavijestiti pretpostavljene kako da postupe.

"Ponovo smo se čuli poslije nekoliko minuta i Vukadinović mi je kazao da je stav ministra da se poštuje Zakon o strancima u odnosu na mišljenje ANB-a", kazao je Vojinović.

Sudija Igor Đuričković će naredno ročište zakazati nakon što novi optužni akt, koji je Piperović kazao da će podnijeti, bude dostavljen sudu.

Bonus video: