Lopovi iz crkve u Mrčevcu odnijeli kutiju sa dobrovoljnim prilozima

"Crkva sv. Agate je jedna od rijetkih u Boki koja nema osvjetljenje. Hrvatska građanska inicijativa, kao i mještani Mrčevca, su u više navrata apelovali kod nadležnih opštinskih organa da se osvijetli crkva sv.Agate i prostor oko crkve"
61 pregleda 0 komentar(a)
crkva svete Agate, Foto: HGI
crkva svete Agate, Foto: HGI
Ažurirano: 28.09.2016. 11:01h

Nepoznati počinioci obili su vrata na crkvi Svete Agate u Mrčevcu kod Tivta i iz nje odnijeli kutiju sa dobrovoljnim novačnim prilozima vjernika.

Obijena vrata crkve zatekli su juče mještani koji su došli na groblje gdje se već vjekovima, sahranjuju članovi staromještanskih porodica Božinović i Matijević.

Odmah je obaviještena policija koja je izvršila uviđaj i koja sada radi na otkrivanju provalnika koji su nasrnuli na bogomolju koja datira iz 14.vijeka.

Obijena teška drvena vrata crkve su iz 1908. godine, kada je crkva Svete Sagate posljenji put detaljno obnovljena. Ova mala crkvica na mjesnom groblju na obroncima Vrmca iznd Mrčevca, jedna je od rijetkih bogomolja u Boki koje nisu osvijetljene, što je, kako pretpostavljaju mještani, provalnicima olakšalo posao.

Lopovi osim novčanih priloga vjernika, iz crkve nisu odnijeli druge vrijedne stvari.

Mještani koji su zatekli obijana vrata crkve, odmah su obavijestili i župnika don Anta Dragobratovića, kao i predsjendika Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimira Dekovića koji su odmah došli na lice mjesta.

Hrvatsa građanska inicijativa (HGI) je oštro osudila "vandalski čin skrnavljenja crkve na groblju u Mrčevcu", pozvala policiju da što prije otkrije i procesuira počinioce, a od opštinskih službi u Tivtu zatražila da "konačno pristupe rješavanju problema osvjetljenja prostora oko crkve, kako bi se stalo na put ovakvim nemilim događajima".

Bonus video: