HRA: Sud da strožije kazni napadače na maloljetnika

„HRA osuđuje brutalni napad na maloljetnika i žali zbog činjenice da se u crnogorskom društvu još uvijek događaju fizički napadi motivisani pukom mržnjom zbog seksualne orijentacije odnosno pretpostavljene seksualne orijentacije“, navodi se u reagovanju te organizacije
1 komentar(a)
Sud, Crna Gora, Foto: Shutterstock
Sud, Crna Gora, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.09.2016. 15:21h

Akcija za ljudska prava (HRA) osudila je napad na maloljetnika u podgoričkom naselju Stari aerodrom, zbog pretpostavke da je pripadnik LGBT populacije i ocijenila da je potrebno strožije kazniti počinioce tog djela.

Nevladine organizacije (NVO) Kvir Montenegro, Juventas i Montenegro Prajd saopštile su juče da su na Starom aerodromu u subotu tri muškarca brutalno pretukla maloljetnika.

„HRA osuđuje brutalni napad na maloljetnika i žali zbog činjenice da se u crnogorskom društvu još uvijek događaju fizički napadi motivisani pukom mržnjom zbog seksualne orijentacije odnosno pretpostavljene seksualne orijentacije“, navodi se u reagovanju te organizacije.

HRA, dodaje se, pozdravlja efikasnu akciju policije i identifikaciju napadača.

U toj NVO očekuju od državnog tužioca da obezbijedi odgovarajuću kvalifikaciju izvršenog krivičnog djela, traže od suda da strožije kazni počinioce, imajući u vidu da je, kako su rekli, nasilje očigledno izvršeno iz mržnje zbog pretpostavljene seksualne orijentacije koje se prema Krivičnom zakoniku strožije kažnjava.

„Ustav propisuje da je u Crnoj Gori svako obavezan da poštuje prava i slobode drugih, da je zabranjeno izazivanje ili podsticanje mržnje ili netrpeljivosti po bilo kom osnovu, kao i da država garantuje nepovredivost fizičkog i psihičkog integriteta, privatnosti i ličnih prava“, naveli iz HRA.

Bonus video: