STOJANOVIĆ ĆUTI O "PROBLEMIMA" ŠPIJUNSKOG SISTEMA

Nema majstora za kvar u policiji

Iako Uprava policije raspolaže budžetom od 58 miliona eura, više od godinu nisu obezbijedili stručnjake koji bi otklonili kvar...
69 pregleda 18 komentar(a)
Slavko Stojanović
Slavko Stojanović
Ažurirano: 27.09.2016. 05:26h

Menadžment Uprave policije (UP) još nije popravio sistem koji se koristi za sprovođenje mjera tajnog nadzora (MTN) koji je u kvaru najmanje godinu.

Iako Uprava policije raspolaže budžetom od 58 miliona eura, menadžment te institucije nije obezbijedio stručnjake koji bi otklonili kvar, niti je obezbijedio stručnu osobu koja bi bila zadužena da stalno održava ispravnim sistem koji je policiji i tužilaštvu neophodan u otkrivanju počinilaca krivičnih djela, posebno u istragama korupcije i organizovanog kriminala.

Specijalno tužilaštvo ispituje da li je izostanak brze reakcije na kvar stvar neodgovornosti rukovodstva policije ili se radi o namjernoj opstrukciji istraga.

Više od dvije sedmice direktor policije Slavko Stojanović i šef kriminalistike Milovan Pavićević nijesu odgovorili “Vijestima” kako je moguće da u tako dugom periodu nijesu angažovali majstore i popravili kvar na sistemu MTN.

Da im je sistem za prisluškivanje u kvaru policija je saopštila 11. septembra u reagovanju u kojem su negirali pisanje “Vijesti” da policija nije Specijalnom državnom tužilaštvu dostavila sve nalaze mjera tajnog nadzora koje je, po nalogu Višeg suda, prikupljala nadzirući Svetozara Marovića, Veselina Mujovića i druge ljude obuhvaćene budvanskim istragama.

To što nedostaje dio dokaza oni su u tom reagovanju pravdali “određenim tehničkim problemima” i saopštili da probleme imaju “već izvjestan period”, ne precizirajući kakve probleme imaju, niti koliko dugo. Kazali su da su ti problemi nastali upravo kada su rađeni predmeti za Marovića i njegovu kriminalnu grupu i da su “ti problemi od tog perioda pa nadalje uočeni u svim predmetima iz nadležnosti različitih tužilaštava, a u kojima je policija sprovodila MTN”.

Oni nijesu objasnili kako to da, uprkos tehničkim problemima, u dokumentima MTN nedostaje baš komunikacija vođena između Marovića, Mila Đukanovića i Mujovića obavljena upravo u vrijeme kada su se Marović i Mujović navodno dogovarali da kompromituju tužioce.

“Od kada su ti tehnički problemi na opremi registrovani, Uprava policije ni u jednom slučaju nije dobila primjedbe od nadležnih tužilaštava povodom materijala koji su policijski službenici prikupljali putem mjera tajnog nadzora, niti konkretan zahtjev za provjeru materijala koji je pribavljen na ovaj način, odnosno putem MTN-a”, naveli su u reagovanju 12. septembra iz Uprave policije.

Međutim, u Tužilaštvu očigledno ne misle tako.

“Događaji koje tretiraju vaša pitanja predmet su izviđaja Specijalnog državnog tužilaštva, zbog čega o istim nijesmo u mogućnosti dati vam detaljniji odgovor”, jedini je odgovor na pitanja “Vijesti” iz Specijalnog državnog tužilaštva.

Iz Tužilaštva nijesu objasnili kako je moguće da nijesu imali primjedbe na dostavljanje nepotpunih nalaza MTN. Nijesu odgovorili ni da li su, na određenom nivou, razgovarali sa policijom o problemu i kvaru na sistemu MTN i što hitnijem otklanjanju kvara, niti na koji način policija obavještava tužioce o nekompletnom dostavljanju nalaza MTN i eventualnoj pojavi kvara, pismeno ili usmeno.

Iz Tužilaštva su zbog izviđaja odbili da odgovore da li je pokvareni sistem MTN dovodio ili može dovesti do situacije da se neke istrage izjalove, ili da nalazi MTN nepotpuno dostavljeni tužilaštvu iz policije ne budu relevantni za sud.

Stojanović i Pavićević nijesu odgovorili da li se osjećaju odgovornim što je sistem MTN pokvaren tako dugo i da li smatraju da su zbog toga onemogućili realizaciju nekih istraga i nadležnim tužiocima otežali proces dokazivanja na sudu. Bez odgovora je ostalo i pitanje da li se zbog pokvarenog sistema MTN i njegovog neblagovremenog popravljanja takvo ponašanje policije može okarakterisati kao opstrukcija istraga i, ako to nije opstrukcija, kako se to drugačije može nazvati.

“Vijestima” je ranije nezvanično rečeno da Specijalno tužilaštvo mjesecima istražuje kako je dio komunikacije nestao iz spisa mjera tajnog nadzora.

“Indikativno je, ali je i zabrinjavajuće, da je neko u policiji sakrio upravo komunikaciju između Marovića i Mujovića u kojoj se njih dvojica dogovaraju kako da kompromituju vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića. Kada je tužilaštvo oduzelo Mujoviću telefonski aparat, te poruke i pozivi i dalje su bili u aparatu. Tako je tužilaštvo i saznalo da policija “frizira” nalaze mjera tajnog nadzora i počelo istragu o tome”, rečeno je nezvanično “Vijestima”.

Na sličan način je tužilaštvo došlo do dokaza da u nalazu mjera tajnog nadzora nema komunikacije i između Đukanovića i Marovića.

Mujović je uhapšen u februaru zbog sumnje da je od Marovića uzeo više od 800.000 eura, obećavši mu da će mu kod Stankovića i Katnića obezbijediti bolji status u tužilačkim istragama. Marović je osuđen kao šef organizovane kriminalne grupe koja je oštetila budžet Budve za više desetina miliona eura.

Dokazi nestajali i ranije, osumnjičena samo dvojica

U istragama Mujović - Marović u policiji su i ranije nestajali dokazi.

U februaru su u prostorijama policije nestala pisma i dokumenti koje je policija uzela prilikom pretresa kuće Mujovića. Zbog toga su, do sada, osumnjičeni vršilac dužnosti šefa Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala Dalibor Medojević i inspektor zaposlen u tom odsjeku Nikola Terzić. Ukradeni dokumenti su se nakon mjesec i po pojavili u gepeku službenog automobila Centra bezbjednosti Podgorica.

U tim pismima Mujović je pisao Đukanoviću o svojim naporima da se odnosi sa Srbijom poboljšaju, o navodnim aktivnostima koje preduzima za očuvanje crnogorskih državnih interesa i dovođenju investitora.

Mujović mu je pisao i o srpskom premijeru Aleksandru Vučiću, generalima srpske policije, biznismenima, bezbjednosnim izazovima i ciljevima, "posredovanju u poslovima za državu"...

“Vijestima” je, nakon krađe pisama, više izvora bliskih istrazi reklo da je krađu pisama mogao da naredi ili odobri samo neko “mnogo jak”, ko je htio da se tako dodvori Đukanoviću, jer su pisma Mujovića navodno “gluposti”. Isti izvori tvrde da je i u slučaju telefonske komunikacije Đukanovića i Marovića riječ o “istoj matrici”.