Goranić: Kriminalci će uvijek biti brži od onih koji ih gone

Dodala je da su osnovni zahtjevi Evropske komisije (EK) vladavina prava, dobra uprava, borba protiv korupcije, nezavisno pravosuđe (tužioci i sudije) i borba protiv organizovanog kriminala
86 pregleda 4 komentar(a)
Ivana Goranić (novine)
Ivana Goranić (novine)
Ažurirano: 26.09.2016. 19:52h

Kriminalci će uvijek biti brži od onih koji ih gone, jer nemaju propisane procedure, a države moraju da poštuju procedure o međunarodnoj saradnji.

To je u razgovoru sa “Vijestima” kazala Ivana Goranić, ekspertkinja za pravosuđe i unutrašnje poslove u Vijeću za regionalnu saradnju.

Vijeće za regionalnu saradnju pokriva trinaest ekonomija jugoistočne Evrope - od Turske do Slovenije i bavi se pitanjima ekonomskog i društvenog razvoja, infrastrukture, sigurnosne saradnje, pravosuđa i unutrašnjih poslova.

“Pokazalo se da je u borbi protiv prekograničnog kriminala nedostatak to što su procedure i postupci sporiji nego što funkcionišu kriminalci . Zakonom propisanu proceduru je, između ostalog, važno poštovati kako bi se izbjeglo kršenje ljudskih prava, bez obzira o kome je riječ. Dakle, procedura naravno mora postojati, ali ide se ka njenom pojednostavljenju i ubrzanju, posebno u dijelu postupka koji provodi pravosuđe. Policija razmjenjuje podatke na manje administartivno opeterećen način. Postupci i primjena zakona je područje u punoj nadležnosti države, a regionalne i međunarodne platforme i sastanci služe kako bi razmijenili primjere dobre prakse, pokazali kako to funkicioniše u nekim članicama Evropske unije, a što od toga može biti primjenjivo za naše područje”, kazala je Goranićeva.

Ona je ocijenila izvjesnim da će ubrzanje i pojednostavljenje uskoro uslijediti u svim jurisdikcijama, s ciljem efikasnije borbe protiv organiziranog kriminala. “Evropska unija i međunarodna zajednica podržavaju ubrzanje procedura o razmjeni podataka među državama i poboljšanje sredstava koja bi išla ka ubrzanju i ujednačavanju osnovnih zakona kako bi se u svim državama na sličan način i u sličnom vremenskom roku mogao završiti postupak”, kazala je.

Objasnila je da se Vijeće, unutar vladavine prava, bavi različitim segmentima: “Pravosuđem, pospješivanjem njegove učinkovitosti i kompetentnosti, borbom protiv korupcije, reformom državne uprave i prekograničnom saradnjom policije i pravosuđa. Dio koji se bavi vladavinom prava je nešto što države uglavnom smatraju nacionalnim pitanjem i na čemu vlade najviše rade unutar država. Mi smo kroz konsultacije sa predstavnicima ministarstva pravosuđa identifikovali područja gdje se vidi dodatna korist od regionalne saradnje i malo više se koncentrisali na zapadni Balkan, koji je u pristupnom procesu u odnosu na Evropsku uniju, i nastojimo im pomoći da ispune zahtjeve Evropske komisije.”

Dodala je da su osnovni zahtjevi Evropske komisije (EK) vladavina prava, dobra uprava, borba protiv korupcije, nezavisno pravosuđe (tužioci i sudije) i borba protiv organizovanog kriminala.

“S tim ciljem smo osnovali mrežu institucija koje se bave edukacijom sudija i tužilaca, a koja obuhvata učesnice Vijeća za regionalnu saradnju iz jugoistočne Evrope. Tako da i novije članice EU mogu prenositi svoja iskustva na tužioce i sudije ekonomija koje se tek pripremaju za članstvo u EU. I to je jedan od načina kako možemo pomoći u suzbijanju borbe protiv organizovanog kriminala i korpucije na regionalnom nivou, jer osim obuke to znači i omogućiti što veći broj zajedničkih sastanaka, odnosno direktnog kontakta ljudi iz različitih jurisdikcija”, pojasnila je ona.

Goranićeva je kazala da se u tom procesu “uvijek ide malim koracima”.

“Drugačije ne može. Nastojimo olakšati razmjenu informacija o nezakonito stečenoj imovinskoj koristi. To znači da nastojimo okupiti zajedno ona tijela koja se bave direktno borbom protiv korupcije - razne komisije, agencije... i na neki način, uz njihovu pomoć pokušavamo stvoriti platformu gdje bi ta razmjena podataka bila moguća, brža i ujednačenija”, rekla je ona. Goranićeva je kazala da smatra da je za što bolju borbu protiv korupcije izuzetno važna mreža pravosudnih akademija ili centara za obuku u pravosuđu.

“U Crnoj Gori je to Centar za edukaciju sudija i tužilaca. Veoma je važna potpuna samostalnost i izdvojenost od politike tih centaraa, kako bi doprinijeli objektivnosti kriterijuma pri izboru sudija i njihovom napredovanju u radu. Dakle, da imaju taj objektivni elemet koji će osnažiti cijeli proces, a istovremeno služiti kao platforma za zajedničke sastanke i edukaciju sudija, tužilaca i policije”, rekla je ona.

Vijeće uvijek od Crne Gore dobije informacije koje traži

Goranićeva je istakla da je zadovoljna dosadašnjom saradnjom sa crnogorskim pravosuđem, tužiocima i policijom.

“Uvijek u roku dobijamo informaciju koju tražimo”, kazala je ona.

Objasnila je da je na treninzima i sastancima koje Vijeće organizuje moguće postići konkretne rezultate u borbi protiv međunarodnih kriminalnih grupa.

“Na neformalan način mnoge stvari se mogu uraditi. Taj direktni kontakt je puno više nego ono što se radi neizravnim putevima komunikacije. Kada se ovdje upoznaju puno je lakša kasnija komunikacija, pa makar ona bila i administrativno zahtjevnija”, kazala je ona. Istakla je da je za region izuzetno važno već sada početi sa procesom obuke koji će sudije i tužioce pripremiti za pristup Evropskoj uniji.

“Izuzetno je važno za ovu regiju već sad početi sa treninzima kako bi se uopšte pripremili za primjenu toga što nije bio dio naše pravne tradicije”, poručila je Goranićeva.

Korupcija nije samo imovinska korist, već i druge pogodnosti

Radna grupa Vijeća za regionalnu saradnju je pored Mreže centara za edukaciju sudija i tužilaca jugoistočne Evrope, tokom 2016. godine osnovala i regionalnu Mrežu udruženja medijatora.

“Izuzetno je važno da obuka za sudije i tužioce ima i regionalan element. Mi ( Vijeće ) ćemo, osigurati da imaju vrhunske trenere, a teme će biti one koje možda još nisu popularne, ali će u smislu pretpristupnih pregovora ubrzo postati jako bitne - Evropsko pravo, Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava, presude i odluke tih sudova i način na koji ih sudije mogu direktno primjenjivati u svojim odlukama”, kazala je ona. Dodala je da će se na trenzima govoriti i o etici, ali i da će kroz edukaciju nastojati da obuhvate sve dimenzije korupcije.

“Korupcija nije samo imovinska korist. I pogodnosti i ubrzavanje nekog postupka, na račun nekih drugih postupaka, su korupcija. Tu uključujemo već jako dobro etablirane evropske instuitucije i mreže koje će postojeće programe prilagođavati potrebama regije”, kazala je ona.

Objasnila je da su treninzi potrebni jer seminari ne mijenjaju puno.

“Svi imaju svoje poslove nakon kojih se vraćaju svojim aktivnostima, a mi ćemo nastojati dati kontinuitet, odnosno održivost. Pri tom je važno da uvijek slušamo regiju i ono što nam govore ministarstva pravosuđa, administracije, direktori akademija, naši partneri. Oni daju prijedlog, a mi im pružamo ono što im je potrebno u tom trenutku”, kazala je ona.

Bonus video: