Glavom o beton: Maloljetnik brutalno pretučen u Podgorici

"Nakon što je J.M. uspio da odgurne napadača od sebe, ovaj ga hvata za kosu i tom prilikom mu zadaje više udaraca pesnicom u predjelu glave, te i više udaraca nogom u predjelu rebara..."
168 pregleda 0 komentar(a)
svađa, tuča, pesnica, Foto: Shutterstock
svađa, tuča, pesnica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.09.2016. 16:59h

Maloljetni J.M. je pretučen na naselju Stari Aerodrom prije dva dana, saopšteno je iz organizacije Queer Montenegro.

Queer Montenegro je naveo da su maloljetnika pretukla trojica muškaraca, čiji je identitet poznat policiji, a protiv kojih je podnesena krivična prijava, a da je premlaćivanje počinjeno iz mržnje po osnovu pretpostavljene seksualne orijentacije.

"Bez obzira na to što maloljetni J.M. nije pripadnik LGBT zajednice, ali je prepoznat kao podržavalac ljudskih prava LGBT osoba u svojoj okolini, ovaj brutalan napad motivisan mržnjom i netrpeljivošću još jednom ukazuje na činjenicu da žrtve napada nisu samo LGBT osobe, već i osobe koje su prijatelji, porodica i podržavaoci ljudskih prava LGBT osoba. Maloljetni J.M. se u trenutku napada šetao sa svojom takođe maloljetnom sestrom ulicom Admirala Zmajevića u pravcu marketa ,,Voli“ kada im je u susret naišlo vozilo marke ,,Wolksvagen“ Golf teget boje iz kojeg je napadač povikao „Pederu!!“ na šta je J.M. odgovorio. Vozilo se udaljilo u pravcu OŠ ,,Pavle Rovinski“ da bi se poslije izvjesnog vremena vratilo, napadači zaustavili vozilo, suvozač izašao, unio se maloljetnom J.M. u lice i uhvatio ga za vrat stežući ga. J.M. je bezuspješno pokušavao da se odbrani i odgurne napadača od sebe, što nije uspio jer je napadač krupnije građe. Napadač se prebacio preko J.M. koji je ležao na trotoaru, uhvatio ga za glavu, nasilno podizao glavu žrtve i udarao njegovom glavom o beton više puta, koristeći težinu svog tijela kako bi udarci glave o beton bili jači usljed čega je žrtva zadobila povrede glave. Nakon što je J.M. uspio da odgurne napadača od sebe, ovaj ga hvata za kosu i tom prilikom mu zadaje više udaraca pesnicom u predjelu glave, te i više udaraca nogom u predjelu rebara. Po izvršenom napadu nasilnici su se udaljili automobilom sa mjesta gdje je maloljetnik J.M. pretučem, ali su se poslije izvjesnog vremena i vratili", navodi se u saopštenju Queer Montenegro.

Maloljetnik je uspio da u međuvremenu pozove policiju i saopšti registarski broj vozila iz kojeg je izašao napadač-

"Pri povratku napadača na lice mjesta, sestra J.M. im je saopštila da je policija pozvana, na šta je jedan od učesnika napada uputio jasnu prijetnju smrću: ,,Krsta mi i sve tri sestre ukopao, ukoliko policija zakuca na vrata bilo kog od nas trojice ima da ga nema“. Tjelesne povrede po glavi i tijelu maloljetnog J.M. konstatovane su u izvještaju ljekara Urgentnog bloka Kliničkog Centra Crne Gore. Organizacije Kvir Montenegro, Montenegro Prajd i Juventas uz ovlaštenje majke - Zakonskog zastupnika maloljetnog J.M. budno će pratiti postupanje nadležnih institucija tokom procesuiranja ovog slučaja zločina iz mržnje. S obzirom na način izvršenja napada, a uzevši u obzir sve okolnosti i činjenice, Kvir Montenegro, Montenegro Prajd i Juventas naglašavaju da ovaj brutalni napad i prebijanje predstavljaju jasan slučaj krivičnog djela počinjenog iz mržnje, te očekujemo da će djelo biti i kvalifikovano kao takvo, a počiniocima jasno uzeta u obzir netrpeljivost i mržnja prema osobama koje su faktički ili pretpostavljeno LGBT kao otežavajuća okolnost pri odmjeravanju kazne. Od policije, tužilaštva i suda zahtijevamo hitno procesuiranje ovog slučaja, iskorištavanje svih zakonom propisanih mogućnosti kako bi počinioci ovog brutalnog prebijanja maloljetnog J.M. bili privedeni pravdi, sankcionisani maksimalnim zakonom predviđenim kaznama, te samim tim bili primjer kojim će se prevenirati ovakvi i slični slučajevi u narednom periodu", zaključuje se u saopštenju.

MUP: Indetifikovana sva tri lica koja se dovode u vezi sa napadom

Iz Uprave policije su saopštili da su juče indetifikovana sva tri lica koja se dovode u vezu sa preksinoćnim napadom u Podgorici na maloljetnog L.J.

Kako se navodi u saopštenju radi se o A.M. (18), D.Ć. (18) i L.Ć. (18) iz Podgorice.

Protiv A.M. će biti podnijeta krivična prijava zbog sumnje da je počinio krivično djelo nasilničko ponašanje, dok druga dva lica neće biti krivično gonjena.

"Osumnjičeni A.M. je lišen slobode i priveden nadležnom tužiocu. Nakon saslušanja kod tužioca, A.M. je po nalogu tužioca zadržan u policijskim prostorijama do privoda sudiji za istragu Osnovnog suda u Podgorici, kojem će biti priveden u zakonskom roku" kazali su iz Uprave policije.

Bonus video: