Oživljavanje velikodušnosti

57. Bijenale umjetnosti biće kreirano sa umjetnicima, od umjetnika i za umjetnike
91 pregleda 0 komentar(a)
Paolo Barata, Kristin Masel, Foto: Artslife.com
Paolo Barata, Kristin Masel, Foto: Artslife.com
Ažurirano: 26.09.2016. 11:26h

Bijenale umjetnosti u Veneciji biće održano 2017. godine pod nazivom “Viva Arte Viva”, koji se odnosi na ulogu i odgovornost umjetnika u okviru savremenih debata, najavila je umjetnička direktorka 57. Bijenala, francuska kustoskinja Kristin Masel.

57. Bijenale umjetnosti biće kreirano sa umjetnicima, od umjetnika i za umjetnike, navela je Kristin Masel u saopštenju, navodeći da je cilj da izložba predstavlja iskorak ka drugima, ka zajedničkom prostoru i ka dimenzijama koje je nemoguće definisati, otvarajući tako puteve ka neo-humanizmu.

"U svijetu punom konflikata i potresa, u kojem je humanizam ozbiljno ugrožen, umjetnost predstavlja najdragocjeniji dio ljudskog bića. To je idealno mjesto za refleksiju, individualni izraz, slobodu i fundamentalna pitanja. Umjetnost je omiljeno mjesto za snove i utopije, odnose sa drugim ljudskim bićima, sa prirodom i kosmosom, kao i sa duhovnom dimenzijom. Ovdje, umjetnost je ultimativno utvrđenje, vrt koji treba njegovati van bilo kojih trendova i pojedinačnih interesa. Umjetnost, takođe, predstavlja alternativu individualizmu i ravnodušnosti. To je ‘da’ životu, iako ponekad ‘ali’ stoji iza. Više nego ikad, uloga, glas i odgovornost umjetnika je ključna u okviru savremenih rasprava", navela je Kristin Masel.

Kristin Masel je saopštila naziv izložbe nakon sastanka koji je imala sa predsjednikom Bijenala u Veneciji Paolom Baratom i predstavnicima 57 zemalja koje će se predstaviti u paviljonima od 13. maja do 26. novembra 2017. godine u Đardinima i Arsenalu, kao i na drugim lokacijama širom Venecije. Prema riječima Kristin Masel, izložba “Viva Arte Viva” želi da istakne mlade umjetnike, kao i da ponovo otkrije one koji su prerano preminuli ili su ostali nedovoljno poznati javnosti, uprkos važnosti svog djela.

Uz radove umjetnika različitih generacija, 57. Bijenale će, kako je najavila, biti posvećeno istraživanju specifičnih kulturnih područja, kao što su Latinska Amerika, Azija i Bliski istok, a posebnu pažnju obratiće na Evropu do njenih istočnih granica i Rusiju.

Kristin Masel opisala je paviljone kao “trans-paviljone”, koji okupljaju umjetnike različitih generacija i porijekla.

Predsjednik Bijenala Paolo Barata kazao je da će u sljedećem izdanju manifestacija naglasiti “važnost uloge umetnika u “stvaranju svojih sopstvenih univerzuma i oživljavanju velikodušnosti u svijetu u kojem živimo”.

Pobjednici prethodnog izdanja

Na posljednjem, 56. Bijenalu umjetnosti 2015. godine, najboljim paviljonom proglašen je jermenski sa izložbom umjetnika iz dijaspore, koja je bila posvećena 100-godišnjici genocida nad Jermenima.

Specijalno priznanje dodijeljeno je američkom paviljonu za izložbu Džoan Džonas, pionirke performansa i video umjetnosti.

Zlatnog lava za najboljeg umjetnika na centralnoj izložbi “Sve budućnosti svijeta” dobila je takođe poznata američka konceptualna umjetnica Edrijen Pajper, a Srebrnog lava za mladog umjetnika Im Heung-Sun iz Južne Koreje. Crnu Goru predstavljao je Aleksandar Đuravčević projektom “Sjećaš li se “ (Ti Ricordi).

Bonus video: