Slikarski omaž nikšićkim velikanima

Karadžićevo predstavljanje organizovano je kao multimedijalni performans pod nazivom Retrospektive
209 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 26.09.2016. 07:49h

U namjeri da, kako je kazala Vjera Vuković, direktorica Muzičke škole “Dara Čokorilo“ iz Nikšića, slikar Jovan Karadžić Kadžo pokrene raspravu o umjetnosti, životu, prijateljima i druženjima, ali i da predstavi svoj umjetnički diskurs, organizovan je multimedijalni performans pod nazivom “Retrospektive”.

“Kadžova retrospektiva nije svedena na puku hroniku, već je niz značajnih događaja i pokušaj da se spoje umjetnost i život u prostoru drugačijem od uobičajenih za ovu priliku”, kazala je Vuković.

U sklopu večeri, koju je organizovala pomenuta muzička škola, prikazan je kratak film o Kadžovim izložbama po Crnoj Gori, kao retrospektiva njegovog rada, ali i predstavljeno njegovo najnovije likovno ostvarenje - slikarski diptih, mural.

Na slici su, sa jedne strane prikazani portreti živih kulturnih stvaralaca iz Nikšića - novinara i publiciste Maksima Vujačića, pisca, reditelja i scenariste, Obrada Nenezića, glumca i voditelja, Mira Nikolića, koreografa i nekadašnjeg umjetničkog rukovodioca “Zahumlja”, Radislava Đuričića, i autora, Jovana Karadžiča, dok se na drugoj strani nalaze portreti onih koji nijesu među živima - arhitekte Slobodana Vukajlovića, privrednika Stanislava Ćana Koprivice, pjesnika i aforističara Milana Duga Krivokapića, pjesnika i boema Vitomira Vita Nikolića, slikara Dušana Jeknića, reditelja i scenariste Živka Nikolića i glumaca Veljka Mandića i Draga Malovića. Pri dnu drugog dijela slike je zgrada starog Nikšićkog pozorišta koje je srušeno 2008. godine.

“Inspiracija za ovo djelo su mi bila jutarnja druženja, uz čašicu, sa mojim drugarima. Ovo je moj mali dug prema jednom broju nikšićkih velikana. Da bi se predstavili svi zaslužni velikani Nikšića potrebno je još mnogo toga uraditi. Neka ovaj moj rad podstakne druge da nastave onamo gdje sam ja stao. Tu sam da pomognem“, poručio je Kadžo.

Umjetnik za koga je, kako je kazao Vuković, “slikarstvo utočište, mjesto idealne neodređenosti koje mu omogućava da se osjeća savršeno”, završio je hercegnovsku Umjetničku školu u klasi Voja Stanića, a studirao u Zagrebu.

“Njegova djela oslikavaju prostor, vrijeme i sjećanja. Na platnima se prepoznaje racionalna organizacija prostora, prostorno istraživanje, a figurativna naracija ishodište ne nalazi u prirodi“, kazala je direktorica Muzičke škole.

Kadžo, za koga je prof. dr Rajko Vujičić kazao da je “legitimni predstavnik čuvene hercegnovske škole i crnogorskog slikarstva“, izlagao je širom bivše Jugoslavije, a u Crnoj Gori u galerijama od Bijelog Polja do primorja. Više od 15 godina ima slikarsku radionicu “Ars”, i pored slikarstva i vajarstva, bavi se i dizajnom, scenografijom i enterijerom.

“Ono što Kadžo pokazuje govori da je dodirnuo duh likovne poezije jednog likovnog naboja koji se pretvorio u veliku snagu crnogorske umjetnosti”, zapisao je Milan Coko Marović, dok je dr Anastazija Miranović istakla da je “gorštak iz Nikšića slikar sofisticiranog umjetničkog senzibiliteta čija ulja plijene prozračnošću pastela”.

Moderator večeri bio je Miro Nikolić.

Galerija

Bonus video: