Crna Gora na oproštaju savladala Švajcarsku

Voz za drugo mjesto i baraž propušten je dan ranije protiv Španije (1:3), koja je osigurala prolaz u treće kolo kvalifikacija, gdje će se za vizu za EP boriti protiv Grčke, drugoplasirane u grupi C.
1 komentar(a)
Odbojkaši Crne Gore, Foto: Cev.lu
Odbojkaši Crne Gore, Foto: Cev.lu
Ažurirano: 25.09.2016. 16:12h

Kako su započeli kvalifikacije, tako su ih i završili – pobjedom protiv Švajcarske, danas ponovo sa 3:0 (25:14, 25:22, 25:23).

Trijumf protiv, objektivno, najslabije selekcije u grupi, međutim, značio je samo treće mjesto u grupi A, u drugoj rundi kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Voz za drugo mjesto i baraž propušten je dan ranije protiv Španije (1:3), koja je osigurala prolaz u treće kolo kvalifikacija, gdje će se za vizu za EP boriti protiv Grčke, drugoplasirane u grupi C. Zato meč sa Švajcarskom nije imao poseban rezultatski značaj, ali je uvijek bolje kvalifikacije završiti pobjedom, makar ona bila i Pirova.

"Mislim da je ova pobjeda bila i očekivana. Najvažnije je bilo naći motiva i energije da na ovaj način završimo kvalifikacije. Jas am zadovoljan. Mislim da smo dobro odigrali, rutinski smo opravdali ulogu favorita. Završili smo kvalifikacija sa tri pobjede, čestitao bih svojim igračima na borbenosti, radu i požrtvovanju tokom čitavih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo", rekao je selektor Slobodan Boškan.

Naša reprezentacija se, tako, ni petom ciklusu kvalifikacija nije primakla Evropskom prvenstvu, ponovo je zastala u drugoj rundi kvalifikacija, nije stigla ni do baraža, drugi put pod vođstvom Slobodana Boškana, ponovo sa tri pobjede u šest mečeva kao prije tri godine, ali sa bodom više.

Pored Švajcarske, Crna Gora je savladala jednom Španiju (3:2), u "Morači", dok se "furija" revanširala u Las Palmasu sa 3:1

Na kraju prvog i početku drugog turnira, naši odbojkaši su doživjeli dva maksimalna poraza od Njemačke, koja je sa prvog mjesta obezbijedila direktnu vizu za Evropsko prvenstvo u Poljskoj.

Bez obzira na dvije pobjede na prvom turniru u Podgorici (protiv Švajcarske i Španije), bilo je evidentno da naša reprezentacija u u ovim kvalifikacija, čak ni u Svjetskoj ligi, nije igrala na nivou od prošle godine, kada je stigla do finala treće divizije Svjetske lige. To su pokazala dva meča sa Njemačkom (oba po 0:3) i jedan sa Španijom, u Las Palmasu.

Posebno u posljednja dva pomenuta duela, naša reprezentacija nije odigrala na svom nivou, u setovima koje je gubila nije stizala dalje od 18. poena, što je ispod očekivanja, bez obzira što su Njemačka i Španija bolje plasirane reprezentacije na rang-listi Evropske odbojkaške konfederacije.

Očekivanja i u taboru naše reprezentacije, i nade ljubitelja odbojke su bila znatno veća, posebno u odnosu na Španiju, koja je savladana u ovogodišnjoj Svjetskoj ligi, te tri puta u četiri meča prije tri godine u Evropskoj ligi.

Još jednom se, međutim, pokazalo, da su takmičenja poput Evropske i Svjetske lige jedno, a kvalifikacije za evropska i svjetska prvenstva nešto sasvim drugo.

Bilo kako bilo, na desetogodišnjicu nezavisnosti, nijedna crnogorska odbojkaška selekcija, od kadetske do seniorske, nije uspjela ni da se primakne plasmanu na veliko takmičenje (ne računajući žensko kadetsko EP, čiji smo bili domaćini, zbog toga i učesnici). Zato odbojka i kaska za drugim kolektivnim sportovima u Crnoj Gori. Zbog toga je potrebna dublja i kritička analiza, zasigurno i neke promjene.

Boškanu početkom iduće godine ističe ugovor, prije naredne akcije "crvenih" (kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo) pa ostaje da se vidi li će OSCG i bivši veliki i trofejni srpski odbojkaš, koji je najduže vodio crnogorsku reprezentaciju (titula u Evropskoj ligi, dvije Svjetske lige, dva ciklusa kvalifikacija za EP), željeti da nastave saradnju. Ili će, pak, OSCG tražiti novog selektora.

Proslavljeni crnogorski trener Igor Kolaković je nedavno posjetio kancelariju OSCG, razgovarao sa predsjednikom Cvetkom Pajkovićem, gledao je sva tri meča naše reprezentacije u “Morači”. A trenutno je i slobodan…

Crna Gora – Švajcarska 3:0 (25:14, 25:22, 25:23)

Las Palmas – Ostrvski centar sporta. Gledalaca: 200. Sudije: Vojćeh (Poljska) i Ormonde (Portugal). Poeni iz napada: Crna Gora 46, Švajcarska 31. Poeni iz bloka: Crna Gora 13, Švajcarska 6. Poeni iz servisa: Crna Gora 6, Švajcarska 2. Greške: Crna Gora 20, Švajcarska 10.

Crna Gora: Minić, Dabović, Babić, G. ĆUK 7, STRUGAR 3, ĆAĆIĆ 11, Radonić (libero 2), LAKČEVIĆ (libero 1), Bojić, B. ĆUK 13, Milić, Vukašinović, JEČMENICA 8, ĆULAFIĆ 23.

Švajcarska: Hangi, Gugli 1, Felaj 4, GAJGER, ŠTAGMAJER 11, URLIH 1, Valcer, Ros, Đokić, ZUTER (libero 1), BRANDLI 7, EHRAT 2, Hagenbuh (libero 2), GERBER 13.

Kompletnu statistiku meča možete vidjeti OVDJE.

Bonus video: