Stanković i Katnić da ispitaju je li propust službenika doveo do ubistva Đurića

"Ako je policija znala da je Đurić ugrožen, direktor policije Slavko Stojanović, prvenstveno Đurićevoj porodici, a potom i građanima Crne Gore, treba da objasni šta je Uprava policije uradila da otkrije one koje ga ugrožavaju, da li su znali i kada će biti ubijen, od koga mu prijeti opasnost... ", navode iz NVO Zaštitnbik prava zatvorenika
97 pregleda 12 komentar(a)
ZIKS teretana, Foto: Boris Pejović
ZIKS teretana, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.09.2016. 16:09h

NVO Zaštinik prava zatvorenika zahtjeva od vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića i glavnog specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića da hitno ispitaju da li je propust bilo kog službenika Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija ili Uprave policije doveo do toga da zatvorenik Dalibor Đurić bude ubijen.

"Tim prije, što su prema izvještajima crnogorskih medija, službenici ZIKS-a i Uprave policije pod pojačanim mjerama bezbjednosti odvodili pokojnog Đurića u kotorski Osnovni sud, pa zabrinjava činjenica da je osuđenik takvog bezbjednosnog rizika bio smješten u paviljonu u kom je bezbjednost smanjenog inteziteta, tačnije da bude serviran na tacni egzekutorima. Izuzetno zabrinjava to, što umjesto ispitivanja odgovrnosti u svojim redovima, Zavod i Uprava policije pokušavaju da skinu odgovornost sa sebe prebacivanjem krivice sa jednih na druge. To neće dovesti do otkrivanja Đurićevih ubica, niti spriječiti da još neko bude ubijen u trenutku kada mu država ograniči slobodu i kretanje", navodi se u saopštenju ZPZ-a.

Dodaju da je nedopustivo ono što su upravo bezbjednosne službe dopustile - "da jedan čovjek bude ubijen dok državi vraća dug izdržavanjem zatvorske kazne, a da ni to ne pokrene pitanje bezbjednosti osuđenika i pritvorenika u crnogorskim zatvorima".

"Pravdajući se zbog loše procjene, iz Zavoda su saopštili da za pokojnog Đurića "nije postojala informacija da mu se priprema atentat, odnosno da mu je bezbjednost u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija ugrožena", pa ih pitamo da odgovore crnogorskoj javnosti - zbog čega pokojnom Đuriću nijesu dozvolili da koristi slobodne vikende ili da dobije prekid kazne, na koje je prema Zakonu i podzakonskim aktima imao pravo. Ministar pravde, g. Zoran Pažin, njegova pomoćnica za izvršenje krivičnih sankcija gđa. Slavica Rabrenović, direktor ZIKS-a Miljan Perović i njegovi pomoćnici za bezbjednost, crnogorskoj javnosti treba da objasne ko je procijenio da Đurić nije ugrožen i zbog čega su tog zatvorenika službenici ZIKS-a sa dugim cijevima odvodili u Kotor na zakazana ročišta", navode u saopštenju.

U saopštenju piše i da izuzetno zabrinjavaju informacije iz policijskih redova da su više puta upozoravali Zavod da je Đurić ugrožen.

"Službenici te institucije su prema članu 10. Zakona o unutrašnjim poslovima dužni da štite bezbjednost građana i njihova Ustavom utvrđena prava i slobode, a ne da upozoravaju da je nekom život ugrožen, jer se nijedan građanin ne može zaštiti pukim upozorenjima i nepreduzimanjem nikakvih drugi mjera na otkrivanju onih koji ga ugrožavaju i sprječavanju oduzimanja života. Ako je policija znala da je Đurić ugrožen, direktor policije Slavko Stojanović, prvenstveno Đurićevoj porodici, a potom i građanima Crne Gore, treba da objasni šta je Uprava policije uradila da otkrije one koje ga ugrožavaju, da li su znali i kada će biti ubijen, od koga mu prijeti opasnost... Stojanović javnosti duguje i objašnjenje po čijem su nalogu, ako su tačni navodi medija, snajperisti Uprave policije obezbjeđivali gradu Osnovnog suda u Kotoru kada je taj osuđenik odvođen na ročišta, jer je taj službenik i znao da je Đurić ugrožen."

ZPZ apeluje na Ministartvo pravde da odmah nađe način i sredstva da podigne nivo bezbjednosti lica lišenih slobode koja borave u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u paviljonima koji su "zaštićeni" ogradama sa pletenom čeličnom žicom, kako oni "kojima je država ograničila slobodu i kretanje ne bi bili lake mete ubicama koje slobodno šetaju Crnom Gorom".

"Odgovornost nadležnih u Upravi policije i ZIKS-u neupitna je u ovom slučaju, ali je upitno da li će oni u svojim redovima pronaći službenike za koje javnost ima pravo da sumnja da su namjerno zažmurili i osuđenika odveli na strijeljanje, ili će i njih zaštiti izjavama da je "evidentno da se radi o obračunu kriminalnih grupa", kako je saopšteno iz ZIKS-a ili "saznanjima" policije da je ubstvo izvršeno na organizovan način i "motivisano kriminalnim radnjama prethodno počinjenim u inostranstvu" , kako je to saopštio direktor Uprave policije", zaključuju iz NVO Zaštinik prava zatvorenika.

Bonus video: