KOTORANIN VEĆ BIO UGROŽEN U ZATVORU

I prije godinu pucali na Đurića?

“Kada je šetao ka teretani čuo se pucanj, tada je u zatvoru bio haos. Iako je zid visok nekoliko metara, službenici su tražili zrno. Nisu ga našli i neko je to zataškao. Osuđenici su odmah zatvoreni u svoje sobe”
96 pregleda 26 komentar(a)
ZIKS teretana, Foto: Boris Pejović
ZIKS teretana, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.09.2016. 06:53h

Kotoraninu Daliboru Đuriću navodno je i prije godinu u spuškom zatvoru bio ugrožen život, rečeno je “Vijestima” iz tri izvora.

Sagovornici tvrde da je ubistvu prethodio incident u krugu paviljona “D” Kazneno - popravnog doma, te da je Đurić navodno i tada bio meta.

“Kada je šetao ka teretani čuo se pucanj, tada je u zatvoru bio haos. Iako je zid visok nekoliko metara, službenici su tražili zrno. Nisu ga našli i neko je to zataškao. Osuđenici su odmah zatvoreni u svoje sobe”, tvrdi jedan izvor “Vijesti”.

Tu informaciju nije bilo moguće provjeriti u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija.

Direktor te institucije Miljan Perović dva dana nije odgovorio da li je na Đurića i ranije pokušan atentat.

Iz ZIKS-a su dan nakon ubistva Kotoranina saopštili da “nije postojala informacija da mu se priprema atentat, odnosno da mu je bezbjednost u Zavodu ugrožena”.

Pojasnili su da je on duže od četiri mjeseca bio u Poluotvorenom odjeljenju.

“Za to vrijeme nije imao incidentnih situacija, niti je Zavod registrovao bilo kakav pokušaj ugrožavanja bezbjednosti ovog zatvorenika”, tvrde iz ZIKS-a.

Uprkos tome, oni Đuriću zbog ugrožene bezbjednosti nijesu dozvoljavali da koristi slobodne vikende. Kotoranin kojeg je policija označavala kao člana škaljarskog klana, ubijen je prije tri dana u otvorenoj teretani Poluotvorenog odjeljenja spuškog zatvora. Hitac ispaljen iz snajpera pogodio ga je u grudi dok je vježbao na spravama. Istražitelji su u krugu zatvora pronašli metak koji je prošao kroz tijelo Đurića, a nedaleko od čelične ograde tog paviljona i držač za pušku.

Tužilaštvu još nije dostavljen nalaz obdukcije, niti listinzi telefonskih brojeva za koje je tražena provjera.

Čelična žica "štiti" robijaše iz tri dijela spuškog zatvora

Dva dijela Poluotvorenog odjeljenja ZIKS-a (kućice i zgrada) i Zatvor za kratke kazne obezbijeđeni su samo karaulama i zaštitnom ogradom od pletene čelične žice, zbog čega bilo koji osuđenik može biti ugrožen dok je van ćelije.

Reporteri "Vijesti" prije dva dana, nesmetano su fotografisali osuđenike koji su šetali u krugu Zatvora za kratke kazne, kome se može prići tik do žice.

"Vijesti" su na adresu ZIKS-a 12. jula poslali pitanja ko je odgovoran za bezbjednost pritvorenih i osuđenih lica dok se nalaze u toj državnoj instituciji, ali i ko je odgovoran ukoliko se ugrozi bezbjednost bilo kog pritvorenika ili zatvorenika.

Na ta pitanja još nije odgovoreno, već su iz ZIKS-a objasnili da nekoliko službenika “pored drugih poslova, pokrivaju i poslove preventivno-bezbjednosne zaštite u Zavodu”.

Pred tužiocem tvrdili da ne znaju ništa o likvidaciji Đurića

Uhapšeni Dejan Pavićević i Miloš Trbo tvrdili su preksinoć pred tužiocem Milošem Šoškićem da su poznavali pokojnog Đurića, ali da ne znaju ništa o njegovom ubistvu, saznaju “Vijesti” nezvanično.

Njih dvojica uhapšeni su na Glavi Zete, nedugo nakon zločina u ZIKS-u. Lisice na ruke stavljene su im zbog sumnje da diluju heroin, ali istražitelji provjeravaju kretanje i komunikaciju u vrijeme ubistva Đurića.

Izvor iz istrage kazao je “Vijestima” da su policajcima nakon hapšenja rekli da su krenuli ka Kotoru, u kome obojica žive.

Preporučujemo za Vas