Ubili Đurića, zapalili vozilo, pa pješke do Zagoriča?

Tužilaštvo: “Izdati su nalozi za preduzimanje radnji koje bi mogle doprinijeti rasvjetljavanju ovog krivičnog djela”
256 pregleda 65 komentar(a)
ZIKS, Foto: Boris Pejović
ZIKS, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.09.2016. 06:36h

Nakon što su zapalili automobil u Rogamima, ubica Dalibora Đurića i njegov pomagač najvjerovatnije su pješke prešli preko željezničkog mosta na Morači do Zagoriča i odatle drugim automobilom nastavili bjekstvo.

To je “Vijestima” saopštio izvor blizak istrazi, objasnivši da je automobil iznutra poliven benzinom i zapaljen, kako bi vatra što prije “progutala” sve dokaze skupa sa oružjem kojim je Kotoranin likvidiran.

Đurić je ubijen hicem iz snajpera dok je vježbao u otvorenoj teretani Poluotvorenog odjeljenja u spuškom zatvoru.

Reporteri “Vijesti” obišli su juče teren odakle je ispaljen metak i zatekli policijsku traku na manje od stotinu metara od zatvorske ograde.

Prema nezvaničnim informacijama, 50-ak metara dalje pronađena je nožica - držač za pušku, ali postoje indicije da je egzekutor bio bliže meti kada je pucao.

U paviljonu gdje je ubijen Đurić i juče je bila traka za uviđaj, a zatvorenici su bili zaključani u sobama.

Policajci su na mjestu ubistva pronašli zrno, koje je prošlo kroz Đurićevo tijelo.

“Vijestima” je rečeno da zatvorske kamere ne mogu da snimaju okolinu, već isključivo zatvorski krug i ogradu.

Novinarska “tura” oko cijelog zatvora neometano je trajala gotovo sat vremena, bez bilo kakve komunikacije sa službenicima ZIKS-a ili policajcima.

Mjesto sa kojeg je pucano, vozilom je moguće prići isključivo sa starog puta Podgorica - Danilovgrad.

Automobil

Automobil koji su najvjerovatnije koristili napadači, u pratnji policije odvezen je juče iz Rogama nešto poslije 17 časova.

“Škoda” je odvezena prema Podgorici. Taj automobil je navodno ukraden u Bosni i Hercegovini, a policija provjerava kada je i kako prešao crnogorsku granicu. Italijanske registarke oznake ranije su ukradene u toj zemlji.

Istražitelji su i juče “preturali” po zgarištu u Duklji, pretražujući eventualne tragove napadača.

“Vijestima” je nezvanično rečeno da još traju saslušanja svih službenika zatvorskog paviljona u kome je bio smješten član škaljarskog kriminalnog klana, ali i zatvorenika.

Tužilac Miloš Šoškić kazao je da je obavio uviđaj i na mjestu ubistva i mjestu gdje je pronađeno zapaljeno vozilo.

“Donio sam veći broj naloga za vještačenja a policiji sam naložio da danas izvrši pregled šireg lica mjesta, radi eventualnog pronalaska tragova koji bi bili od značaja za krivični postupak... Oni su izvršili pregled i zadovoljan sam rezultatima i dokazima koji su pronađeni. Oni će biti predmet daljih vještačenja”, rekao je tužilac.

Kazao je da policajci provjeravaju eventualno postojanje kamera na putu kojim su se ubice moguće kretale, nakon čega će tražiti izuzimanje tih snimaka:

“Koji bi nam poslužili eventualno za otkrivanje učinilaca ovog krivičnog djela”, rekao je tužilac.

Karijera

Člana škaljarskog kriminalnog klana metak je pogodio u grudi oko 18.15 časova. Pola sata kasnije umro je bolnici.

Sagovornici iz zatvora ispričali su da je više osuđenika bilo u šetnji istovremeno kada i Đurić: “Čuo se pucanj i Đurić je pao. Pogođen je u grudi, a metak je izašao na leđa i napravio veliku izlaznu ranu. Svi su pritrčali, njemu je na usta počela da izlazi krv”, kazao je izvor iz zatvora.

Đurić je u policijskoj evidenciji registrovan kao bezbjednosno interesantna osoba i pripadnik takozvanog škaljarskog klana, na čijem su čelu navodno braća Jovan i Igor Vukotić i Igor Dedović.

Rat među kotorskim kriminalnim klanovima bukti od kraja 2014. godine, nakon što je u Španiji ukraden tovar od 200 kilograma kokaina.

Rezultat tog rata je deset ubijenih i nekoliko ranjavanja. Među mrtvima istražitelji su evidentirali i slučajne žrtve.

Đurić je prvi napad preživio 30. septembra 2006. godine, kada je pogođen u obje noge...

U decembru 2007. godine u Dobroti je ponovo bio meta oružanog napada... U septembru 2011. godine ranjen je u bombaškom napadu na Novom Beogradu...

Stančića ne vode u sud, jer je ugrožen

Zbog ugrožene bezbjednosti, službenici ZIKS-a nijesu juče odveli pritvorenika Gorana Stančića u kotorski Osnovni sud, u kom je bilo zakazano ročište za ispitivanje optužnice za nedozvoljeno držanje oružja. Stančića policija dovodi u vezu sa škaljarskim klanom.

Iz kotorskog suda objašnjeno je da ih je ZIKS juče obavijestio “da zbog prezauzetosti službenika” nijesu u mogućnosti da im dovedu Stančića.

Drugi izvor “Vijesti” kazao je da su zbog ubistva juče u zatvor “povučeni” svi zatvorenici i pritvorenici koji su bili na liječenju van spuških zidina. U Istražni zatvor vraćen je i Slobodan Šaranović, koji je duže boravio u cetinjskoj bolnici.

Bonus video: