Vučelić se nagodio sa sudom: Čeka ga oko četiri godine zatvora

Tužilaštvo, odbrana i optuženi su se složili sa nagodbom, pa će presuda biti izrečena krajem sljedeće nedjelje
58 pregleda 8 komentar(a)
Vlatko Vučelić
Vlatko Vučelić
Ažurirano: 23.09.2016. 16:16h

Vlatko Vučelić, optuženi za šverc oružja, biće osuđen na oko četiri godine zatvora, prenijela je bavarska radio televizija.

On se tako nagodio sa sudom u Minhenu, priznavši da je znao da se u njegovom automobilu nalazi velika količina oružja, ali da nije znao za šta ono treba da posluži.

Bavarska televizija navodi da je Zemaljski Sud Bavarske Vučeliću ponudio poravnanje, odnosno zatvorsku kaznu od okvirno četiri godine, između tri godine i devet mjeseci, te četiri godine i tri mjeseca.

Tužilaštvo, odbrana i optuženi su se složili sa nagodbom, pa će presuda biti izrečena krajem sljedeće nedjelje.

Tužilaštvo Bavarske, dalje se dodaje, argumentovalo da je optuženi zbog vrste i količine oružja morao da podje od toga da će njime biti izveden teroristički napad, te da je on prevozeći oružje htjeo da pruži pomoć napadačima i da svoj doprinos realizaciji napada.

Sud je, međutim, smatrao da to nije dokazano.

„Sudsko vijeće ne vidi da je dokazano da je optuženi znao ili da je morao znati da se ovdje konkretno radi o aktu nasilja usmjerenom na ugrožavanje države sa oružjem koje je transportovao", navela je portparolka suda Andrea Tic.

Vučelić je uhapšen 5. novembra prošle godine na autoputu Salzburg - Minhen u automobilu punom oružja i eksploziva.

U specijalno napravljenom prostoru bijelog “golfa” nađeno je sedam automata marke “zastava” i kalašnjikov, dvije ručne bombe i 200 grama TNT eksploziva, dva poluautomatska pištolja, revolver Magnum.

Krajnja destinacija Vučelića bio je Pariz, gdje su teroristi, osam dana nakon njegovog hapšenja, u nekoliko sinhronizovanih napada ubili 130 ljudi.

Bonus video: