Stojanović: Bezbjednost Crne Gore nije dovedena u pitanje

Direktor UP je kazao nadležnim organima treba, prevenstveno tužilaštvu i policiji, dati prostora i vremena da samostalno i u saradnji sa drugim partnerskiim i inostranim službama preduzmu aktivnosti koje bi dovele do prikupljanja dokaza za procesuiranje odgovornih lica
109 komentar(a)
Slavko Stojanović, Foto: Savo Prelević
Slavko Stojanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.09.2016. 15:38h

Direktor Uprave policije Slavko Stojanović kazao je da bezbjednost Crne Gore nije dovedena u pitanje, te da su građani i njihova imovina bezbjedni.

Stojanović je rekao da policija, kao ni on lično, ne bježe od odgovornosti u dijelu svojih nadležnosti.

"Imajući u vidu ove okolnosti, kao i to da policija postiže dobre rezultate u oblastima suzbijanja ostalih vidova kriminaliteta, kao i u drugim linijama policijskog rada, cijenim da bezbjednost Crne Gore nije dovedena u pitanje, te da su građani i njihova imovina bezbjedni. Policija, kao ni ja lično, ne bježi od odgovornosti u dijelu svojih nadležnosti. Zavisno od rezultata koji budu postignuti i analize rada kriminalističke policije, u periodu koji slijedi cijeniću potrebu za kadrovskim promjenama u organizacionim jedinicima zaduženim za rasvjetljavanje ovih najtežih krivičnih djela. Službenici Uprave policije će, u skladu sa svojim nadležnostima i u saradnji sa drugim organima, uložiti maskimalne napore kroz pojačane aktivnosti, na preventivnom i represivnom nivou, kako bi se postigli mjerljivi rezultati i kako bi bio održan kontinuitet stabilnog bezbjednosnog ambijenta", rekao je Stojanović.

On je saopštio da policija jeste važan subjekt u sistemu nacionalne bezbjednosti a čini ga zajedno sa Vojskom, dok su elementi bezbjednosti u državi i Agencija za nacionalnu bezbjednost, Tužilaštvo i sudovi.

"U ovom sistemu policija preduzima aktivnosti iz svoje nadležnosti, a u rješavanju krivičnih djela postupa po nalozima tužilaštva budući da shodno ZKP-u u Crnoj Gori važi princip tužilačke istrage. U prethodnih dvadesetak dana na teritoriji naše države izvršeno je nekoliko ubistava i to dva u Baru i po jedno u Kotoru i Podgorici, a na čijem rasvjetljavanju policija, u koordinaciji i po nalogu tužilaštva, preduzima aktivnosti. Za dva od navedenih ubistava, kako dosadašnje informacije ukazuju, postoje saznanja da su izvršena na organizovani način te da su motivisana kriminalnim radnjama prethodno počinjenim u inostranstvu", saopštio je Stojanović.

Direktor Uprave policije je rekao da je u cilju njihovog rasvjetljavanja, kao i rasvjetljavanja teških krivičnih djela počinjenih na teritoriji drugih država, prethodnih dana intenzivirana regionalna saradnja na nivou kriminalističkih policija, kroz razmjenu relevantnih saznanja i informacija.

"Potrebno je određeno vrijeme kako bi se saznanja i operativni podaci materijalizovali odnosno pretočili u dokaze koji bi doveli do rasvjetljavanja ovih krivičnih djela koja, prema svim pokazateljima, imaju inostrane elemente u organizovanju i izvršenju. Planske aktivnosti koje se u cilju rasvjetljavanja ovih ubistava sprovode dovele su do određenih pomaka o kojima, u interesu istraga, u ovom momentu ne možemo govoriti", kazao je Stojanović.

On je dodao da su aktivnosti koje policija u koordinaciji sa drugim organima sprovodi dovele nedavno do konkretnih rezultata.

"Naime, službenici Sektora kriminalističke policije su, podsjećamo, u saradnji sa Specijalnim policijskim odjeljenjem i postupajući po nalogu Specijalnog tužioca, nedavno sproveli plansku akciju u Kotoru, koja je za rezultat imala lišenje slobode devet lica koja se sumnjiče za teška krivična djela. Kada su u pitanju dva ubistva koja su spomenuta, naša saznanja govore da se uzroci odnosno motivi nalaze u krivičnim djelima prethodno počinjenim u inostranstvu a povezanim sa neriješenim i neraščišćenim računima iz kriminalnih aktivnosti, te da su posljedice tih sukoba, budući da su ta lica iz naše države, nastale na našoj teritoriji", soapštio je Stojanović.

Direktor UP je kazao nadležnim organima treba, prevenstveno tužilaštvu i policiji, dati prostora i vremena da samostalno i u saradnji sa drugim partnerskiim i inostranim službama preduzmu aktivnosti koje bi dovele do prikupljanja dokaza za procesuiranje odgovornih lica.

"Da je u pitanju proces koji za kvalitetno sprovođenje zahtijeva određeno vrijeme, govori i činjenica da je policija u ovoj i prethodnih godina rasvijetlila ubistva počinjena u ranijem periodu, dakle nakon jedne, par i više godina od izvršenja, među kojima su i ubistva sa inostranim elementom počinjena na organizovani način. Takođe, ubistva koja nisu izvršena na ovaj način – organizovani i sa elementom inostranosti, a koja su počinjena na našoj teritoriji, su u prethodnom periodu mahom rasvijetljeni", zaključio je Stojanović.

Bonus video: