Drugi Podgorica Art Festival: Muzički , dramski i filmski programi

Program ovogodišnjeg Festivala podijeljen je u tri segmenta
0 komentar(a)
Podgorica Art Festival
Podgorica Art Festival
Ažurirano: 23.09.2016. 15:36h

Drugi Podgorica art festival (PAF), sa muzičkim, dramskim i filmskim programom, izložbama iz sfere lijepe i primijenjene umjetnosti i Sajmom starih knjiga, na kojem će nastuputi oko 200 umjetnika i izlagača, biće održan 23, 24. i 25. septembra u Bokeškoj i Njegoševoj ulici u Podgorici.

Cilj ove jedinstvene manifestacije u Crnoj Gori je promocija kulturnog stvaralaštva domaćih, prvenstveno mladih umjetnika, podjednako neafirmisanih i poznatih, ali i predstavljanje radova umjetnika sa regionalne kulturne scene.

Na prvom PAF-u, održanom 24. i 25. septembra 2015. godine, učestvovalo je više od 150 stvaralaca - muzičara, slikara, skulptora, arhitekata, glumaca i knjižara, čije je radove i programe za dva dana vidjelo nekoliko hiljada posjetilaca.

PAF, koncipiran kao autentična art zona, podijeljen je na tri segmenta, Otvorenu galeriju, Otvorenu scenu i Sajam starih knjiga.

Sajam starih knjiga, prvi sajam takve vrste u glavnom gradu, koji se održava pod sloganom Razbooktavanje, podrazumijeva učešće crnogorskih izdavača i knjižara sa starim izdanjima i korišćenim publikacijama na platou pored Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”. Sajam afirmiše knjigu kao temeljnu civilizacijsku tvorevinu i omogućava posjetiocima da po pristupačnim cijenama dođu do kvalitetnih naslova domaće i svjetske književnosti, istorije i teorije umjetnosti, filozofije, psihologije, sociologije, istorije... Sajam će danas biti otvoren od 17 do 22 sata, a 24. i 25. od 11 do 22. Otvorena galerija namijenjena je predstavljanju radova lijepe i primijenjene umjetnosti, predstavama i kamernim koncertima. Kao segment PAF-a koji je predviđen da okupi najveći broj učesnika i izlagača na jednom mjestu, Otvorena galerija može se smatrati idealnim konceptom za sve mlade umjetnike i stvaraoce koji žele da isključivo ličnom kreativnošću i poetikom svojih radova pokažu svoja umijeća i istovremeno dođu u neposredan dodir sa publikom i drugim umjetnicima. Ovaj segment PAF-a smješten je u Njegoševoj ulici, između zgrada Skupštine Glavnog grada i Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”. Ove godine učešćče je prijavilo oko 150 stvaralaca.

Otvorena scena, locirana u Bokeškoj ulici, između zgrada CNP-a i Skupštine Glavnog grada, projektovana je za nastupe domaćih i regionalnih muzičara i bendova. Ove godine koncerte će održati Šule Jovović kvartet (Podgorica), Miško Plavi trio (Vasil Hadžimanov i Srđan Dunkić - Beograd), Mikrokozma (Podgorica) i Jents (Podgorica).

PAF se održava u organizaciji NVO Centar za afirmaciju mladih i kompanije BRCA d.o.o, odnosno klubova kulture i barova Soba, Štrudla i Tarantino, kao i uz podršku Glavnog grada.

Bonus video: