ZIKS: Nije postojala informacija da se priprema atentat na Đurića

"Surovo ubistvo koje se juče dogodilo zahtjeva maksimalno angažovanje svih državnih organa koji se bave sprovođenjem pravde", navodi se u saopštenju ZIKS-a
53 pregleda 58 komentar(a)
ziks, Foto: Filip Roganović
ziks, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 23.09.2016. 15:08h

Nije postojala informacija da se priprema atentat na zatvorenika Dalibora Đurića, odnosno da mu je bezbjednost u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija ugrožena, saopšteno je iz ZIKS-a.

Dodaju da za četiri mjeseca u ZIKS-u nije imao incidentnih situacija, niti je Zavod registrovao bilo kakav pokušaj ugrožavanja bezbjednosti ovog zatvorenika.

"Evidentno je da se radi o obračunu kriminalnih grupa. Surovo ubistvo koje se juče dogodilo zahtjeva maksimalno angažovanje svih državnih organa koji se bave sprovođenjem pravde", navodi se u saopštenju ZIKS-a.

Oni navode i da Zavod blisko sarađuje sa nadležnim organima u cilju rasvjetljavanja ovog ubistva.

"Zatvorenik D.Đ. koji je juče u KPD Podgorica ubijen, nalazio se na izdržavanju kazne zatvora u trajanju od dvije godine i 6 mjeseci. Ovaj zatvorenik, shodno zakonskim propisima, te Pravilniku o kućnom redu u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, a imajući u vidu da je ispunio sve potrebne zakonske kriterijume, reklasifikovan je iz II u I-b klasifikacionu grupu u mjesecu aprilu, a izmješten iz zatvorenog u poluotvoreno odjeljenje u mjesecu maju ove godine. U toku izdržavanja kazne zatvora, kako u zatvorenom, tako i poluotvorenom odjeljenju, zatvorenik D.Đ. ponašao se u skladu sa Pravilnikom, odnosno poštovao je kućni red. Takođe, za vrijeme izdržavanja kazne zatvora, nije imao incidentnih situacija sa drugim zatvorenicima. Zatvorenik D.Đ. nakon reklasifikacije u I-b klasifikacionu grupu, bio je smješten u poluotvorenom odjeljenju u kojem se smještaju zatvorenici koji su postigli zadovoljavajući stepen resocijalizacije, pa je u navedenom odjeljenju bezbjednost smanjenog inteziteta. U Poluotvorenom odjeljenju KPD Podgorica radno je raspoređeno 13 službenika obezbjeđenja i isti je pokriven video nadzorom. Takođe, u sklopu ovog odjeljenja postoji i samostalno osmatračko mjesto-karaula, a cjelokupni smještajni objekat ovog odjeljenja ima tri zaštitne ograde, od kojih su prve dvije visine 4 metra, sa pletenom čeličnom žicom, ojačane specijalnom bodljikavom žicom, dok je treća visine dva metra", piše u saopštenju.

Zaključuje se se da je Zavod za izvršenje krivičnih sankcija u stalnoj je komunikaciji sa Upravom policije kada je riječ o bezbjednosno interesantnim osobama.

Bonus video: