MOBILNA KNJIžEVNA REZIDENCIJA

Korupcija u fokusu pisaca iz regiona

Rezidenti će održati javni čas sa gimnazijalcima u Baru
0 komentar(a)
kuća
kuća
Ažurirano: 22.09.2016. 15:45h

Mobilna književna rezidencija, treća po redu u Crnoj Gori, okupiće od 25. septembra u selu Čelobrdo iznad Svetog Stefana šestoro pisaca iz regiona koji će tematizovati korupciju putem umjetničkog istraživanja.

Pozvani pisci-kolumnisti, Boris Dežulović iz Hrvatske, Ana Radmilović iz Srbije, Brano Mandić iz Crne Gore, Ahmed Burić i Marko Tomaš iz BiH, a po izboru festivala “Krokodil” - Barbi Marković iz Austrije, aktuelizovaće recentne primjere korupcije iz sopstvenog okruženja i tako ponuditi prve eksponate za nedavno osnovani virtuelni Muzej Korupcije (MK). Moderator razgovora i debata na temu korupcije biće lingvista i pisac Pavle Ćosić iz Beograda.

Organizatori su ZMUC iz Beograda I ZA DRUGA iz Petrovca, uz podršku mreže Traduki za prevođenje i književnost.

Muzej Korupcije ima za cilj da proširi polje percepcije korupcije - sa zloupotrebe javnih ovlašćenja za ostvarenje lične koristi na moralnu nesposobnost građana da čine stvari za dobrobit zajednice. Demistifikacijom mehanizama korupcije kroz muzeološki pristup i smještanjem korupcije u muzej, MK će raditi na oslobađanju građana od traumatizacija svakodnevnog života u regionu čije države zauzimaju visoke pozicije po indeksu percepcije korupcije.

Rezidenti će održati javni čas s gimnazijalcima u Baru, a nastupiće još u Budvi i Podgorici.